Haberler

Uluslararası Çevre Bilimleri Sempozyumu Van 2014" Başladı

Van Valisi Doğan: "Ülkelerin, dünyanın gelişmesine, insanların sosyo ekonomik refahlarının artmasına elbette ihtiyaçları vardır ancak bunu bütün kaynakları insafsızca sömürerek yapmanın alemi yoktur diye düşünüyorum" YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal: "Hala bugün birçok ülke, çevreyle ilgili uluslararası.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezince organize edilen "Uluslararası Çevre Bilimleri Sempozyumu Van 2014", 11 ülkeden 230 akademisyenin katılımıyla başladı.

YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılış töreninde konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, üniversitenin ev sahipliğinde yapılan sempozyumun aslında kenti, kentin tüm unsurları ve belediyeleri ilgilendirdiğini bildirdi.

Sempozyumun 7 Haziran'da sona ereceği bilgisini veren Doğan, akademisyenlerin sunumlarının, belediyelerin ilgili birimleri tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve dünyada bu alandaki gelişmelerin çok iyi izlenmesinin önemine dikkati çeken Doğan, şöyle konuştu:

"Bilimin önderliğini, öncülüğünü kabul etmiyorsak aslında işimiz çok zor demektir. Arayıp da bulamayacağımız fırsatı, bugün üniversitenin önderliğinde dünyanın çeşitli ülkeleri, Türkiye'nin çeşitli illeri ve üniversitemizden arkadaşlarımızla yakaladık. Bunun kadrini iyi bilmek gerektiğine bir kez daha işaret etmek istiyorum. Burada dikkat etmemiz gereken ana sözcüğün 'koruma, kullanma dengesi' olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu dünya, insanların yaşayacağı bir alansa ve insanlar daha çok refah arzusu içindelerse bunun doğal sonucu olarak tabiata müdahale edecekler ancak bu müdahalelerinde kullanmayı ön plana alıp, korumayı ihmal etmemesi lazım. Bu ihmalkarlık, şiddetli boyutlara varırsa o andan itibaren farklı bir sorunla karşı karşıya kalınır. Bu da çok büyük paralar harcayarak doğayı eski haline döndürmek için gayret sarf edersiniz. Bu paralar harcanır ama doğa hiçbir zaman o eski haline istenildiği şartlara kavuşturulamaz. Ülkelerin, dünyanın gelişmesine, insanların sosyo ekonomik refahlarının artmasına elbette ihtiyaçları vardır ancak bunu bütün kaynakları insafsızca sömürerek yapmanın alemi yoktur diye düşünüyorum."

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise Fransa, Almanya, Yunanistan, Cezayir, Litvanya gibi 10 ülkeden yaklaşık 40, Türkiye'deki bazı illerden 130, YYÜ'den ise 60 olmak üzere 230 akademisyen katıldığı sempozyumun önemine değindi.

Çevrenin insan için çok önemli olduğunu bu konuda insanların bilinç düzeyinin yeterli olmadığını dile getiren Battal, "Hala bugün birçok ülke, çevreyle ilgili uluslararası birçok anlaşmaya imza atmamış durumda" ifadesini kullandı.

Battal, çevre sorunlarının önüne geçilmesi için bireylerin aileden başlanarak her ortamda bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Doğan'a, Battal tarafından plaket sunulmasıyla sona eren törene, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Bozyiğit, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, bazı daire müdürleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Peyami Battal Nezih Doğan Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title