Haberler

Uluslararası Buz Tırmanış Festivali"Ne Doğru

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen buz tırmanış festivalinde 18 ülkeden 176 dağcı, boyları 20 ila 130 metre arasında değişen 8 şelaleye tırmanacak ATAK Arama Kurtarma Derneği Başkanı Bayram: "Bu festival, Türkiye'de dağcılığın yönünü komple değiştirecek.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Buz Tırmanış Festivali", 18 ülkeden 176 dağcının katılımıyla başlayacak.

Uzundere ve Tortum ilçelerinde gerçekleştirilecek festival kapsamında, kışın soğuk hava nedeniyle donan 22 şelaleden 8'ine tırmanış yapılacak.

Festivale, aralarında Amerika, Çin, Rusya, İsviçre, Romanya ve Moğolistan'ın da bulunduğu 17 ülkeden 26 dağcı ile Türkiye'nin birçok ilinden 150 sporcu katılacak.

Uzundere ilçesinde çadırlar kurularak, oluşturulacak ana kampta konaklayacak olan sporcular, 21-25 Ocak'ta boyları 20 ila 130 metre arasında değişen 8 şelaleye tırmanacak.

ATAK Arama Kurtarma Derneği Başkanı Çetin Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o bölgede sadece kışın oluşan 22 irili ufaklı şelale olduğunu belirterek, en uzun şelalenin 130 metre civarında olduğunu söyledi.

Gündüz erime, gece de ani soğuma nedeniyle suyun donarak, kalınlaştığını ve tırmanış için ideal duruma geldiğine dikkati çeken Bayram, şelalelerde tırmanış festivali yapacaklarını, şu ana kadar da 22 donmuş şelale tespit ettiklerini kaydetti.

Festivale, 17 ülkeden 26 yabancı dağcının da katılacağını anlatan Bayram, "Türkiye'den de hemen her ilden yaklaşık 150 dağcı katılacak. Faaliyetin tamamı Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Tırmanışlar Uzundere ve Tortum'da yapılacak. Ana kamp merkezimiz Uzundere'de olacak. Uzundere merkezde toplanıp, ana merkezde çadırlar kurup, konaklayacağız. Sabahları kalkıp, aynı anda farklı şelalelere tırmanışlar yapılacak. Bunlar katılımcıların seviyelerine, tırmanış tecrübelerine göre belirlenecek. Yabancılar çok tecrübeli olanlar, profesyoneller sert yerlerde tırmanacak."

"Festival, dünya şampiyonasının kapısı olacak"

Bayram, bu denli uluslararası boyutta buz tırmanma etkinliğinin Türkiye'de ilk kez yapıldığını vurgulayarak, Türk ve yabancı dağcılarla tırmanış yapacaklarını söyledi.

Türkiye'deki elit anlamda dağcılık yapan sporcuların, buz tırmanmaya büyük katkısının olduğunun altını çizen Bayram, şöyle devam etti:

"Uluslararası bir boyuta taşında. Dünya Dağcılık Federasyonu Türkiye'de, cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa uluslararası bir aktiviteyi kendi faaliyet takvimine aldı, resmi internet sitesinden Erzurum'daki buz tırmanma festivalini duyurdu. İlk defa böyle bir başarı elde ettik. Bu önümüzdeki yıl dünya şampiyonasının kapısı olacak. Üniversitedeki buz tırmanma duvarı tarihinde ilk defa kullanılacak. Hedefimiz bu. Bu festival, Türkiye'de dağcılığın yönünü komple değiştirecek, burada dünya şampiyonası seviyesinde bir dağcılık aktivitesi yapılabilecek."

Milli dağcı Tunç Fındık da şelale tırmanmanın Türkiye'de nadiren yapılabilen bir spor türü olduğunu vurgulayarak, buna sportif buz tırmanışı olarak tanım getirmenin daha doğru olacağını ifade etti.

Buz tırmanışının geniş bir alana yayıldığına dikkati çeken Fındık, donmuş şelale tırmanışlarının apayrı bir spor dalı olduğunu ve kendi içerisinde yarışmaları olan, Avrupa'da oldukça önemli ve uluslararası yarışmalar düzenlenen bir spor dalı olduğunu vurguladı. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Çetin Bayram Uzundere Erzurum Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 24. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title