Haberler

Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı başladı -

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu sene öyle görülüyor ki Türkiye'ye gelen turist sayısı özellikle de Almanya'dan gelen turist sayısında artış olacak.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu sene öyle görülüyor ki Türkiye'ye gelen turist sayısı özellikle de Almanya'dan gelen turist sayısında artış olacak. 2023 hedeflerimize, 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefimize adım adım ilerliyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bugün başlayan Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı'nda Türkiye stantlarını gezerek turizmcilerle sohbet etti. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Türkiye''nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun eşlik ettiği Çavuşoğlu, turizmcilerin 2014 yılı beklentilerini de dinledi.

AB Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Türk turizmcilerin bu sene hazırladığı stantların daha farklı ve ilgi çekici olduğunu söyledi. "Berlin Turizm Fuarı her zaman olduğu gibi sadece Türkiye'de değil tüm dünyada büyük ilgi çeken bir fuardır" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her standımızda bir mutluluk, bir heyecan var. Arkadaşlarımızla da konuştuk. Gerek otel sahipleri, gerekse bölgesel turizm birliklerimizin yöneticileriyle ve tanıtım vakıflarının yöneticileriyle görüştük. Berlin Turizm Fuarı, geçen yıllara göre bu sene daha iyi. Zaten her sene bir yıl öncesine göre Türkiye için daha iyi geçiyor ve ilk gün nasıl başlarsa öyle geçiyor. İlk gün de güzel başladı. Bu sene stant konseptimiz de biraz değişmiş. Özellikle destinasyon olarak önemli bölgelerin stantları kurulmuş özellikle Antalyamız başta olmak üzere, İstanbul, Ege, Güney Akdeniz, Batı Akdeniz olmak üzere... Her standımız ve genel anlamda bölgesel stantlarımız da son derece ilgi çekici olmuş, güzel olmuş. Başta Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ve çok değerli yardımcısı Abdurrahman Arıcı'ya ve tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum."

Türkiye'nin turizmdeki hedeflerine değinen Çavuşoğlu, Berlin Turizm Fuarı'nda olumlu izlenimler aldığını ifade etti. Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu sene öyle görülüyor ki Türkiye'ye gelen turist sayısı özellikle de Almanya'dan gelen turist sayısında artış olacak. 2023 hedeflerimize, 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefimize adım adım ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

- AB vize serbestisi

Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin Avrupa Parlamentosu'nun Hristiyan Demokrat Milletvekili Renate Sommer'in, "Türkiye'ye vizenin 3 yıl içinde kalkmasını gerçekçi bulmadığı" açıklamasını hatırlatması üzerine, "Önemli olan anlaşmalardır ve anlaşmaların uygulanmasıdır" dedi.

AB ile Türkiye arasında 16 Aralık'ta Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Anlaşması'nın imzalandığını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu anlaşmaları onayladığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "AB de aynı şekilde olumlu adım atmıştır. Avrupa Parlamentosu'ndan da geçmiştir. Şimdi Avrupa Birliği Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. Neticede ortada imzalanan anlaşmalar var. Her iki taraf da bu anlaşmalara sadık kalmalı ve uygulanması için adımlar atmayı ve de öngörülen süre içinde bunu hep birlikte başarmalıyız" diye konuştu.

Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Anlaşması'nın her iki tarafça da imzalandığına işaret eden Çavuşoğlu, "Bu güvene dayalı bir anlaşmadır. Her iki anlaşma da böyledir. İki tarafın da atması gereken adımlar vardır. O yüzden zaten 3-3,5 yıl gibi bir süre verilmiştir. Bu süre içinde her iki tarafın da atacağı adımlar var, birlikte atılması gereken adımlar var. Türkiye üzerine düşeni yapacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye vize serbestisi konusunda bazı kesimlerin farklı söylemler içinde olabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, "Onlardan etkilenmemek lazım" dedi. AB Bakanı Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz sürekli olarak gerek AB Komiseri Füle ile gerek Komiser Malmström olmak üzere tüm yetkililerle görüşüyoruz. Herhangi bir sıkıntı da yok. Her zaman şunu söylüyorum. En ufak bir yorumu, sanki AB'nin tutumu, tüm Avrupa Parlamentosu'nun tutumu gibi içeride öyle yansıtıyoruz ki bu da AB'ye bakış açımızı bile olumsuz etkiliyor. Bazen farklı düşünceler, yorumlar olabilir önemli olan anlaşmalardır ve bu anlaşmaların uygulanmasıdır."

- ITB'ye Türkiye'den geniş katılım

Bu yıl Meksika'nın konuk ülke olduğu fuara 180'nin üzerinde ülkeden yaklaşık 10 bin turizm firması katılıyor. Türkiye ise fuarda 104 farklı stantla yer alıyor. Turizmcilerinin, Türkiye'nin doğal güzelliklerini, tarihi yörelerini ve el sanatlarını tanıttığı stantlarda, golf ve su sporları simülasyonları dikkat çekiyor.

Bugün başlayan ve 3 gün boyunca yalnızca sektör temsilcilerine açık olacak olan ITB, 8 Mart'ta herkese açık olacak. Fuar, 9 Mart'a kadar sürecek.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title