Haberler

Uluslararası Barolar Birliği 3. Akdeniz Konferansı

TBB Başkanı Feyzioğlu: "(Soma'daki maden faciasında yetim kalan çocuklar) Elbette devletimiz sahiplenecektir, milletimiz büyük millettir.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'da maden faciasında yetim kalan çocuklar için kampanya başlatacaklarını belirterek, "Elbette devletimiz sahiplenecektir, milletimiz büyük millettir. Biz de bu hasletimizin gereği olarak Türkiye çapında büyük kampanya başlatıyoruz. Çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız, devletimizle, milletimizle hep birlikte sahipleneceğiz. Bugün kavga günü değil, yaraları sarma günü" dedi.

Feyzioğlu, Harbiye Askeri Müze'de düzenlenen Uluslararası Barolar Birliği 3. Akdeniz Konferansı'nın açılışında, maden faciası yaşanan Soma'ya gittiğini belirterek, orada yaşadıklarından bahsetti.

İnsanların bazen hiçbir şey yapamadığını ve sadece insanların elini tutup onlara sarılabildiğini dile getiren Feyzioğlu, şu anda tek ihtiyacın "bunu hatırlamak" olduğunu söyledi.

Soma'da madencilerin dul kalan eşlerine, yetim kalan çocuklarına söz verdiğini ifade eden Feyzioğlu, başlatacakları kampanyaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Elbette devletimiz sahiplenecektir, milletimiz büyük millettir. Biz de bu hasletimizin gereği olarak bir büyük kampanya başlatıyoruz Türkiye çapında. Kampanyamız, babalarını kaybeden çocuklarımızın okuması için maddi bir kampanya. Ankara Valiliği'ne gerekli izin için dün başvurduk. Türkiye çapında bir büyük kampanya olacak ve çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız, devletimizle, milletimizle hep birlikte sahipleneceğiz. Bugün kavga günü değil, yaraları sarma günü. Aynı zamanda sorumluları tespit etme günü. Bugün bizim sakin, soğukkanlı, aynı şekilde çözüm üretir şekilde olmamız lazım. Bu, söz söylemeyeceğimiz, sorumluları bulup çıkarmayacağımız anlamına gelmez. Kuşkusuz gereği yapılacak. Zaten TBB ve Manisa Barosu kriz masası kurdu."

Feyzioğlu, sadece Türkiye'de değil, dünyadaki avukatlar olarak o çocukları destekleyeceklerini anlattı.

"En önemli sorun hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanıp uygulanmaması"

Konuşmasında, TBB'nin yapısından da bahseden Feyzioğlu, birliğin yargının 3 kurucu unsurundan birisi olan savunmayı temsil ettiğini belirtti.

Feyzioğlu, TBB'nin devletin yasama, yürütme, yargı erklerinin içerisinde yer alan fakat siyasi iktidardan tamamen bağımsız, avukatların yaptığı seçimlerle yönetimini belirleyen, devletten bütçe almayan, kendi bütçesi olan tam bağımsız bir yapı olduğunu anlatarak, bu sebeple siyasi iktidara eleştiri yönetme gücünü hala koruduğunu kaydetti.

İş dünyasının, avukatların, ülkede yaşayan herkesin en önemli sorununun "hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanıp uygulanmadığı" olduğunu savunan Feyzioğlu, "Bir ülkede hukukun üstünlüğü yerine güçlü olanın hukuku geçerliyse o ülkede hiç kimsenin gelecek güvencesi olamaz. Bu elbette yatırım güvencesinin de olmadığı anlamına gelir" dedi.

Feyzioğlu, Türkiye'nin cumhuriyetten bugüne yönünü çağdaşlaşmaya ve demokrasiye çevirdiğini, bu yolda çok badireler atlatmış olmasına rağmen inanılmaz mesafeler kaydettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sorun şu ki son derece modern, aktif, özgürlükçü ve gelişmeye açık bir toplum yapısına sahip olmamıza rağmen, bu toplumun dinamiklerini, gerçek potansiyelini bir türlü kavrayamayan ve maalesef çok geriden gelen bir siyasi yapıyla mücadele ediyoruz. Bu sözlerim sadece yöneten konumundaki siyasi iktidara değil, yönetmeye talip olan siyasi muhalefete de yöneliktir. Hukukun üstünlüğü mücadelesi doğrudan doğruya avukatlık mesleğine dair bir mücadeledir. Avukatlık mesleği hukukun üstün olmadığı, demokrasinin liberal olmadığı ülkelerde hakettiği değerde olmaz. Gerçek demokrasi liberal demokrasidir. Sadece sandık tek başına demokrasi değildir. Mücadelemiz liberal demokrasiyi kurma mücadelesidir. Türkiye bu yolda mutlaka başarılı olacaktır."

Feyzioğlu, 23. ve 24. fasılların açılmasıyla ilgili çalışacaklarını dile getirerek, salondakilere hitaben "Sizlerden de talebimiz; hem hukukçular hem yatırımcılar olarak 23. ve 24. fasılların açılmasının hem Avrupa'nın, hem Türkiye'nin hem de dünyanın üstün menfaatine olduğunu kendi toplumlarınızda anlatmanızdır. Açılmasını talep ettiğimiz fasıllar, hukukun üstünlüğünü sağlayacak fasıllardır" diye konuştu.

Metin Feyzioğlu, bu fasılları açmamakta direnmenin, Türkiye'de başka bir rejimin yerleşmesini istemekle eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Metin Feyzioğlu Akdeniz Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title