Haberler

Uluslararası Bağımsız Denetim Kongresi

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş, "Önümüzdeki dönemde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) bilgi sistemleri denetimine ilişkin standartlar yayınlayacak" dedi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş, "Önümüzdeki dönemde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)  bilgi sistemleri denetimine ilişkin standartlar yayınlayacak" dedi.

KGK ev sahipliğinde düzenlenen ve iki gün sürecek "Bağımsız Denetimde Kalitenin Artırılması" konulu "Uluslararası Bağımsız Denetim Kongresi" başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş, terör olayları dolayısıyla yaşadığı üzüntüyü dile getirerek, tüm Türkiye'ye başsağlığı dileğinde bulundu.

Baş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in programında gerçekleşen bir değişiklik nedeniyle toplantıya katılamadığı bilgisini paylaşarak, KGK'nin Türkiye'de kuruluş sürecinde, yurt dışında daha önce KGK'yı gerçekleştirmiş ülkeler ile görüş alışverişi yapıldığını aktardı.

Katılımcılara kamu gözetimi olgusunun Türkiye'de nasıl oluşturulduğuna ilişkin bilgi veren Baş, "KGK kurgulanırken temel ilkelerinin birincisi doğru bilginin üretilmesi ve karşılaştırılabilir olması ikincisi ise bu bilginin herkes tarafından güvenilir bilgi haline gelmesi olarak düzenlendi" diye konuştu.

Bağımsız denetim olgusu ve bağımsız denetime ilişkin stardartların muhasebe ve muhasebeden doğan finansal tabloların denetimini öngördüğüne işaret eden Baş, şunları kaydetti:

"Ancak gün geçtikçe işletmeler daha fazla büyüyor, işletmelerin uluslararası ilişkileri daha fazla büyüyor, yeni pazarlara açılımlar daha çok gerçekleşiyor. Bugün itibariyle hangi tür ekonomik modeli benimsediğinizden bağımsız olmak kaydıyla, bütün işletmelerin uluslararası bir bağlantısı var. Yapı gün geçtikçe daha karmaşık hale geliyor. Dolayısıyla şimdiye kadarki kurgumuzu belki değiştirmek gerektiği düşüncesiyle, KGK'nın kurgusunda, görevleri arasına bilgi sistemlerine ilişkin denetimi de düzenlemek konulmuştur."

Seyit Ahmet Baş konuşmasında sektördeki rakamlara ilişkin bilgileri de paylaştı. "Önümüzdeki dönemde KGK, bilgi sistemleri denetimine ilişkin standartlar yayınlayacak" diyen Baş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Geçtiğimiz süreçte 92 tane olan Bağımsız Denetim Kuruluşu, yaptığımız yetkilendirmelerle birlikte bugün itibariyle 180 civarına çıktı. Daha önce 5-6 şehirde Bağımsız Denetim Kuruluşu varken, bugün itibariyle 15'in üzerinde ilde mevcut. Aynı şekilde, bağımsız denetçi sayısı da 4 bin civarında iken, yaptığımız yetkilendirmelerle birlikte bu sayı bu yıl yaklaşık 15 bin civarında kıdemli meslek mensubu bulunmakta.

Belki bir kısmı bugün itibariyle bağımsız denetçilik yapmayacak ama önümüzdeki süreçte elimizde kapasitenin olduğunu gösteren önemli bir done bu. Önümüzdeki dönemde artık sınav sistematiği devreye girecek."

"Bağımsız denetimin kalitesinin artırılmasına büyük ihtiyaç var"

Uluslararası Bağımsız Denetim Otoriteleri Forumu (IFIAR) Başkanı ve Hollanda Finansal Piyasalar Kurumu Denetim-Gözetim Bölüm Başkanı Janine van Diggelen de bağımsız denetimin kendileri için çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

Bu kongrenin İstanbul'da düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Diggelen, defter tutma sisteminin 8. Yüzyıla dayandığını ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanıldığını ifade etti.

IFIAR'ın alanında önde gelen kuruluş olduğunu ve denetim raporlarını 3 yılda bir yayınladığını belirten Diggelen, en son raporun bu yılın başlarında yayınlandığını hatırlattı.

Diggelen, IFIAR'ın gelecek dönemdeki öncelikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"IFIAR önümüzdeki dönemde uluslararası standart geliştirme faaliyetlerine daha fazla vakit ve ilgi ayırmak niyetindedir. IFIAR'ın standart kurma çalışmaları içinde eşsiz şekilde uygulamaları olduğunu biliyoruz. IFIAR, büyük bir izleme grubunun da üyesidir. Aynı zamanda öğrenme ve iş birliğinin üyeleri arasında sürdürülebilmesi için de çalışmaktadır."

İş birliği bağlamında IFIAR üyelerinin çok taraflı bir mutabakat zaptı imzaladığını açıklayan Diggelen, şunları kaydetti:

"Amacı, gizli bilgilerin sınır ötesi incelemeler, denetimler ve teftişlerde paylaşılması... Bu mutabakat zaptı iki yıl içinde uygulamaya geçirilecek. Şu anda IFIAR üyelerinin bu mutabakat zaptına taraf olmak isteyip istemedikleri sürecini değerlendiriyoruz.

Bunun sonuçlanmasından sonra umuyorum ki ilk IFIAR üyelerimiz, gelecek yıl İstanbul'da yapılacak ana kongremizde imzalamaya başlayacak. Böylece gizli bilgilerin alışverişi daha kolay yapılacak. Tabii ki yasal mevzuata göre bu bilgi alışverişinin bir sorun teşkil etmediği hallerden bahsediyorum."

Diggelen, bağımsız denetimin kalitesinin artırılmasına büyük ihtiyaç olduğunu dile getirerek, piyasalardaki koşulların değiştiğini, denetim kalitesine daha bağımlı hale gelindiğini, bu nedenle denetim kurumları ve mevcut mevzuat reformlarının bunu dikkate alması gerektiğini söyledi.

ABD-Kamu Şirketi Muhasebe Gözetim Kurulu (PCAOB) Kurul Üyesi Lewis Ferguson ise PCAOB'nin 2002 yılında kurulduğu günden bu yana geçirdiği süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ferguson, denetimin kalitesinin her ülkede aynı olmadığını belirterek, denetçilerin denetim anlamında birbiriyle iş birliği içinde olmasının önemine dikkati çekti.

Kongrede gerçekleştirilen "Gözetim Kurumları ve Bağımsız Denetimin Kalitesinin Artırılmasındaki Rolü" panelinde ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ayşegül Ekşit ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Kuzu kurumlarının işleyişine ilişkin sunum yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Seyit Ahmet Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title