Haberler

"Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi" Toplantısı

AA ve TİKA iş birliğiyle Tunuslu gazetecilere verilecek "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi", AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün açılış dersiyle başladı AA Genel Müdürü Öztürk: "Bugüne kadar yaklaşık 12 ülke gazetecileri, haber ajansları ve televizyonları Anadolu Ajansı ile ortak çalışma yapma talebinde bulundu" "Tunus'tan sonra uluslararası haber çalışmalarımızın bir kısmını yine devam ettireceğiz bu konuda TİKA önemli bir lojistik destek verecek.

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, bugüne kadar yaklaşık 12 ülkenin gazetecilerinden, haber ajanslarından ve televizyonlarından Anadolu Ajansı'na ortak çalışma yapma teklifi geldiğini belirterek, " Tunus'tan sonra uluslararası haber çalışmalarımızın bir kısmını yine devam ettireceğiz bu konuda TİKA önemli bir lojistik destek verecek. Fas, Libya ve Kafkasya gazetecilerinin yanı sıra Kuzey Irak'taki Kürt medyasına da eğitim verme konusunda kararlar aldık" dedi.

AA ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğiyle Tunuslu gazetecilere verilecek "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi", AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün verdiği açılış dersiyle başladı.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'nün toplantı salonunda düzenlenen açılış dersinde Öztürk, 2 yıl önce AA'nın Arapça yayınına başlarken Ortadoğu turu kapsamında Tunus'a da gittiğini ve orada Arapça servisinin tanıtımını yaptıklarını ifade etti.

Öztürk, Tunus'ta birçok haberciye AA'nın Arapça yayınlarının nasıl olacağını anlattıklarını, gazetecilerin projenin gerçekleştirilmesi yönünde şüphelerinin olduğunu söylediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Onlar bizim gerçekten çok önemli bir ülke olduğumuzu ama Arapça yayın yapmanın ayrı bir zorluk olduğunu da söyleyerek halkı şüphelerini de bize iletmişlerdi. Orada dikkatimi çeken bir başka konu, sürekli olarak Anadolu Ajansı'nın bir devlet ajansı olduğunu ve bağımsız yayın yapıp yapamayacağını bana sormuşlardı. Ben da onlara şöyle demiştim; 'Fransız haber ajansı AFP'ye bu soruyu daha önce sordunuz mu daha önce hiç?'. Sormamışlar. Ajans France Press de bir devlet ajansı, ne kadar bağımsız habercilik yapabiliyorsa biz de aynı şekilde bağımsız haber yapabiliyoruz. Fakat biz onlardan bir adım daha ilerdeyiz o da şu; Ajans France Press'in yönetiminde devletin temsilcisi bulunur ama Anadolu Ajansı'nda bulunmaz. Ayrıca bu sene Meclis'ten çıkardığımız bir kanunla Anadolu Ajansı'nın devlet denetimine girmeyeceği garanti altına alınmış ve bağımsız editörlüğü kanunla tespit edilmiş oldu."

"AA, 2,5 yılda Ortadoğu'nun en güçlü Arapça yayın yapan ajansı olmayı başardı"

Öztürk, Ortadoğu'da AA'dan önce ilk olarak 1969 yılında AFP'in, buna yakın olarak 25 yıl önce Reuters Haber Ajansı'nın, 20 yıl önce EP'nin Arapça yayına başladığını, AA'nın da 2,5 yıldır Arapça yayın yaptığını anlatarak, "2,5 yıl içerisinde Anadolu Ajansı Ortadoğu'nun en güçlü Arapça yayın yapan haber ajansı olmayı başardı" diye konuştu.

Geçen ay Fransa'da düzenlenen "Dünya Haber Fotoğrafçıları Fuarı"na katıldığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"O fuarda dünyanın en büyük ajanslarının bana söylediği çok önemli bir konu var. Avrupa'da, Amerika'da başka ajanslar bir numaralı olabilir ama biz artık bir gerçeği kabul ediyoruz, Ortadoğu'nun en güçlü ajansı Anadolu Ajansı'dır' diye, AFP'nin ve Getty ajansının dünya koordinatörleri bize bunu söyledi. Sordukları bir soru vardı, 'Nasıl olur da 2,5 yıl içerisinde bu kadar güçlü bir konuma gelebilirsiniz Ortadoğu'da' diye. Bizim Ortadoğu'da çaldığımız her kapı, bir dostun yüzünü görmek için açılır ve ardına kadar bize destek verilir. Çünkü bizim dostlarımız, kardeşlerimiz, yüzlerce yıl bir arada yaşadığımız bizden bir parça olan insanlar Ortadoğu'da bizi kendileri gibi görüyorlar. Biz gerçekten Tunus'tan Libya'ya, İran'a kadar bütün coğrafyada çaldığımız her kapıda güler yüzlü insanlar gördük, dostluk gördük, yardım gördük. Bu yüzden de biz 2,5 yıl içerisinde Ortadoğu'nun en çok Arapça haber üreten ve en güçlü ajansı olduk."

Kemal Öztürk, bugün AA'nın dünyanın en güçlü 10 ajansından biri olduğunu belirterek, ajansın 86 ülkede temsilcisi, 45 ülkede 1300'e yakın abonesi bulunduğunu söyledi.

Haber, fotoğraf ve videolarını ücretli satan AA'nın, 60 ayrı milletten 2 bin 500'e yakın çalışanı olduğunu vurgulayan Öztürk, "En güçlü departmanımız Ortadoğu  Afrika departmanıdır, yani Arapça yayın yaptığımız bölgedir. Dünyada toplam 8 ayrı dilde yayın yapıyoruz. Bu yayınlarımızın tamamını 1300'e yakın abone kendi geliştirdiğimiz özel yazılım aracılığıyla alıyorlar" dedi.

"AA'nın tarafsızlığı ve güvenilirliliği en önemli özelliği"

Öztürk, AA'nın tarafsızlığı ve güvenilirliğinin önemli özelliği olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum. Mısır'da askeri darbe olduğunda dünyaya Rabia Meydanı'nı ilk duyuran kurum Anadolu Ajansı olmuştu. Mısır hükümeti ile Türkiye hükümetinin ilişkileri bu askeri darbeden sonra bozuldu. Bizim en büyük ofisimiz Kahire'dedir, yaklaşık 70'e yakın kişi çalışıyor. Bu askeri darbeden sonra birçok Türk kuruluşunun oradaki temsilcilikleri kapandı ama Anadolu Ajansı kapanmadı. O zaman ordunun askeri sözcüsüyle telefonla görüştüm ve şöyle bir şey söyledi; 'Evet Türkiye ile ilişkileriniz bozuk olabilir ama Anadolu Ajansı bağımsız bir kurumdur. Sizden haberlerimizle ilgili bir sıkıntı var mı yok mu onu öğrenmek istiyorum' dedim. Sözcünün bana söylediği şey şudur, 'Hayır haberlerinizin hiçbirinde sorun yoktur. Biz bu konuyla ilgili son derece de memnunuz demişti. Askeri darbenin üzerinden bir yıl geçmesini rağmen Anadolu Ajansı'nın hiçbir haberi yalanlanmadı. Hiçbir şekilde asılsız haber yapmadık Mısır'da. Geçtiğimiz ay Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ofisi, Anadolu Ajansı'nın Arapça ve İngilizce haberlerine abone oldu. Bu bizim haberlerimizdeki gücü, güvenilirliliği göstermesi açısından önemli bir örnektir."

Tunuslu gazetecilerin katıldığı programın AA Haber Akademisi'nin uluslararası operasyonlarının önemli bir parçası olduğuna işaret eden Öztürk, "Haber Akademimiz Türkiye'de çok önemli eğitim çalışmaları yapan ve Türkiye'nin en gelişmiş eğitim programlarına sahip kurumdur. Şimdi uluslararası eğitim çalışmalarına başlamış oluyoruz" şeklide konuştu.

" Tunus'tan sonra uluslararası çalışmalarımı devam ettireceğiz"

Öztürk, daha önce Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler ve Moritanyalı gazetecilere eğitim verdiklerini ancak bunların çok kısa süreli olduğunu anlatarak, ilk defa bu kadar uzun vadeli eğitim çalışmasına başladıklarını kaydetti.

Öztürk, programa lojistik destek veren TİKA'ya, Tunuslu yetkililer ile Türk Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün güzel bir tevafuk Tunus Dışişleri Bakanı Ankara'da temaslarda bulunuyor. Kendisine de buradan ülkemize hoş geldiniz demek istiyorum . Burada çok önemli eğitimler alacaksınız, bu eğitimlerin sizlere ve ülkenize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Anadolu Ajansı'nın çok önemli ofislerinden birisi Tunus'tadır. Afrika'daki operasyonlarımızın önemli bir kısmını Tunus'tan yönetiyoruz ve Fransızca yayınlarımızın merkezi Tunus'ta bulunuyor. Dolayısıyla biz Tunus'u çok önemsiyoruz. Çünkü Tunus'ta çok güçlü bir entelektüel alt yapı olduğunu biliyorum. Gazetecilik alt yapısı, eğitimi ve donanımı açısından diğer Kuzey Afrika ülkelerine göre çok güçlü bir ülkedir Tunus. Bu nedenle Tunus ile güçlü ilişkiler kurma kararı aldık, daha da geliştirmeyi arzu ediyoruz. Anadolu Ajansı'nın uluslararası eğitim çalışmaları bundan sonra da devam edecektir. Bugüne kadar yaklaşık 12 ülke gazetecileri, haber ajansları ve televizyonları Anadolu Ajansı ile ortak çalışma yapma talebinde bulundu. Bunların bir kısmını karşılayabildik ama bir kısmını bütçe sorunlarımız yüzünden karşılayamadık. Fakat sizden Tunus'tan sonra uluslararası haber çalışmalarımızın bir kısımın yine devam ettireceğiz bu konuda TİKA önemli bir lojistik destek verecek. Fas, Libya ve Kafkasya gazetecilerinin yanı sıra Kuzey Irak'taki Kürt medyasına da eğitim verme konusunda kararlar aldık. Bunlarla ilgili de önümüzdeki dönemlerde çalışmalarımızı başlatmış olacağız. Bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Son derece güzel önemli çalışma yaptılar sizlere de tekrar hoş geldiniz diyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Kemal Öztürk Libya Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title