Haberler

Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü’nün Dumlupınar Üniversitesi ile birlikte düzenlediği 1. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi’ne 15 farklı ülkeden 150’e yakın bilim adamı katılıyor.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün Dumlupınar Üniversitesi ile birlikte düzenlediği 1. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi'ne 15 farklı ülkeden 150'e yakın bilim adamı katılıyor.

1. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde başladı. Kongreye Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Rusya başta olmak üzere 15 farklı ülkeden 150'e yakın bilim adamı katıldı. İlk günü açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede Türkiye'den gelen sanatçılar tarafından bir sergi düzenlendi. Açılış konuşmalarını Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Mütevelli Heyet üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Valihan Abdibekov, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Kurnaz ve Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek yaptı.

Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, konuşmasına Avrasya Araştırma Enstitüsü'ne, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'ne ve Dumlupınar Üniversitesi'ne teşekkür ederek başladı. Yılmaz, Afro-Avrasya bölgesinin insan medeniyetinin, ekonomisinin ve kültürünün kadim tarihinin merkezi olduğunu ifade etti.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise, konuşmasına Avrasya Araştırma Enstitüsü ve kongreyi destekleyen kurumlara teşekkür ederek başladı. Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi'nin vefatının 850. yıl dönümünde Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak UNESCO nezdinde yapılan girişimler ile bu yılı Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan ettirdiklerini ifade etti. Bu yıl içerisinde Kazakistan, Türkiye ve Türk dünyasının değişik ülkelerinde 25 başlık altında 250 faaliyetin düzenlenmekte olduğunu ve bu kongrenin de bu faaliyetler içinde yapıldığını belirten Yıldız, Avrasya Araştırma Enstitüsü ile Avrasya bölgesi üzerine başarılı çalışmaların yapıldığını kaydetti. Yıldız, Dumlupınar Üniversitesi ile birlikte daha geniş Afrika açılımının önemine değindi.

Kongre, ikinci, üçüncü ve dördüncü gün yapılacak 28 oturumun tamamlanmasının ardından bugün sona erecek. Kongrenin amacı, akademisyenlerin çalışmalarını, bölge meseleleri ve sorunlarına dair yeni bulgularını ve görüşlerini ve bu konulara yönelik yöntem ve yaklaşımlarını paylaşmaları için her yıl düzenlenerek ortak bir merkez haline gelmek. Kongre Afro-Avrasya şehirlerinin akademik ve entelektüel çevrelerde var olan eğilimlerinin keşfedilmesine de hizmet ediyor. Kongrenin her yıl farklı bir Afro- Avrasya ülkesinde düzenlenmesi planlanıyor. 2016 yılı UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edilmesi kapsamında kongrenin bir başka amacı da Hoca Ahmet Yesevi ve ondan ilham alan öğrencilerinin takip ettiği yoldan giderek Afro-Avrasya coğrafyasındaki şehirlere kongreyi taşımak olacak. Bu yılın teması ise "Afro-Avrasya Ülkelerinde Devlet, Toplum, Bilgi ve Bilgi Teknolojisi". Bu kapsamda Afro-Avrasya ülkelerinde bilgi teknolojilerinin toplum ve politika üzerinde etkileri değerlendirilmeye çalışılacak, ayrıca Afro-Avrasya'yı ilgilendiren farklı konulara da yer verilecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Musa Yıldız Türkiye Avrasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title