Haberler

Uluslararası Af Örgütü'nden BM'ye Çağrı Açıklaması

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye, Irak, Gazze, İsrail ve Ukrayna gibi ülkelerdeki krizlerle başetmede başarısız olduğunu bildirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerini "dünyada meydana gelen büyük mezalimlerde veto haklarını kullanmamaya" çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye, Irak, Gazze, İsrail ve Ukrayna gibi ülkelerdeki krizlerle başetmede başarısız olduğunu bildirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerini "dünyada meydana gelen büyük mezalimlerde veto haklarını kullanmamaya" çağırdı.

Af Örgütü'nün her yıl yayınladığı "Dünya'daki İnsan Haklarının Durumu" raporunda, dünya liderlerinden sivilleri şiddetten korumak için daha hızlı kararlar almaları istendi. Örgütün yıllık raporunda, 2014 yılı boyunca 160 ülkede insan haklarının durumu ele alındı.

Raporda, dünyada daha fazla sivilin silahlı grupların riski altında olduğu, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, insani ve mülteci krizinin kötüleştiği bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Genel Sekreteri Salil Shetty, "2014, milyonlarca insan için şiddet dolu, korkunç bir yıl oldu. Devletlerin ve silahlı kuvvetlerin ihlalleri ile krizlere karşı verilen uluslararası tepki utanç verici ve etkisiz oldu. Birleşmiş Milletler, 2. Dünya Savaşında gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hala büyük ölçekli şiddet olayları ve bundan kaynaklanan mülteci krizleri yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Raporda 2015-16 yılları için tahminlerde de bulunuldu. "Dünya liderleri acil önlemler almadıkça, insan haklarının önümüzdeki yıllardaki durumu iç açıcı değil" denilen raporda, daha fazla insanın zalim askeri grupların boyunduruğunda yaşamak zorunda kaldığı, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı önlemler alındığının görüldüğü ve mülteci krizlerinin büyüdüğü belirtildi.

Af Örgütü'nün Araştırma Direktörü Anna Neistat, "Boko Haram, IŞİD, El Şebab gibi grupların etkisinin ülkelerin ulusal sınırlarını aştığı ve bu nedenle birçok insanın şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığını" bildirdi. Neistat, "Hükümetler, sivilleri korumanın yetkilerini aşıyormuş gibi davranmaya son vermelidir. Liderler, dünyadaki krizlere verdikleri tepkileri değiştirmelidir" dedi.

Suriye, Irak, Gazze, İsrail ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan krizlerle başetmede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin başarısız olduğunun belirtildiği raporda, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine, "5 daimi üye veto haklarını soykırım ve büyük mezalimlerde kullanmamalı. Bu uluslararası toplum için büyük değişikliklere neden olabilir ve sivillerin yaşamlarını korumaya yardımcı olabilir" çağrısında bulunuldu.

Raporda, "2014 yılında hükümetlerin güvenlik tehditlerine, temel insan hakları zayıflatarak karşılık verdikleri" belirtildi. Bu çerçevede Afganistan, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Rusya gibi ülkelerdeki insan hakları ihlallerine değinildi. Türkiye ile ilgili ise, "Geniş çerçeveli anti-terör yasası, meşru hak olan ifade özgürlüğünü suç haline getirmek için kullanılmaktadır" denildi.

Dünyadaki mülteci sorununa da değinilen raporda, 4 milyon Suriyelinin mülteci durumunda olduğu ve bu kişilere uluslararası toplumun daha fazla yardım etmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title