Haberler

Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi

Brüksel Avrupa Üniversitesi Rektörü Dönmez: ''Gelişmiş Batı ülkelerinde Müslümanlara ait din ve kültür değerlerine uygun yaşlılara hizmet verecek bakım evlerine ihtiyaç var'' Samsung Türkiye Kamu Sektörü Yöneticisi Erkul: ''Daha büyük tuşlu telefon kullanmak, ekranlardaki yazı karakterlerinin büyük kullanılması.

Brüksel Avrupa Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Mustafa Dönmez, gelişmiş Batı ülkelerinde Müslümanlara ait din ve kültür değerlerine uygun yaşlılara hizmet verecek bakım evlerine ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Medikal Turizm Derneği tarafından, AA'nın global iletişim sponsorluğunda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin işbirliği ile çeşitli firmaların desteğiyle Rixos Otelinde düzenlenen "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"nin ikinci gününde yaşlılıkta teknolojik çözümler konusu ele alındı.

Dönmez, "Yaşlılıkta Teknolojik İnovasyon ve Serbest Sunumlar" oturumunda yaptığı konuşmada,  Belçika'da sunulan "manevi rehberlik" hizmetine değinerek, manevi rehberlerin insanlara, duygusal anlamda etkilenebilecekleri durumlarda destek hizmeti sunduğunu kaydetti.

Bunun aslında bir sağlık hizmeti olduğunu anlatan Dönmez, manevi bakımın en az maddi bakım kadar önemli olduğunu söyledi.

Belçika'da bu eğitimin üniversite düzeyinde verildiğini, öğrencilerin bir taraftan dini diğer yandan da insani bilimler alanlarında eğitim gördüğünü ifade eden Dönmez, "Belçika gibi gelişmiş Batı ülkelerinde Müslümanlara ait din ve kültür değerlerine uygun yaşlılara hizmet verecek bakım evlerine ihtiyaç var" dedi.

Dönmez, Türkiye'de ilahiyat fakültelerinde dini eğitimlerin yanı sıra insani ve sosyal ilimler eğitimi de veren bölümler açılması gerektiğini ifade etti.

-Yaşlılara "akıllı saat" teknolojisi

Samsung Türkiye Kamu Sektörü Yöneticisi Erdem Erkul da teknolojinin hızla ilerlediğini ve buna kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını belirterek, teknolojik uygulamalara entegrenin önemli olduğunu vurguladı. Erkul, şunları ifade etti:

"Yaşlılara yapılan araştırmalarda telefon kullanmaları için, örneğin daha büyük tuşlu telefon kullanmak, ekranlardaki yazı karakterlerinin ne kadar büyük kullanılması gibi  teknolojinin yaşlılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak şekilde şekillenmesi bizler için önemli bu noktada. Bu konuda deneyimler de bizlere geri bildirim olacak. Bu üretimi sağlayan bu AR-GE'yi  yapacak mühendislerle bu düşünceleri paylaşacağız. Uluslararası şirketler, yerel iş ortaklarıyla beraber projeler geliştirmek istiyor. Türkiye'de yaşlılara yönelik çözümlerde beraber hareket edebileceğimiz, inovatif  bir teknoloji yaratmamızı sağlayacak iş ortaklarıyla dünyada uygulamalar gerçekleştirmek istiyoruz. Yaşlılara yönelik beraber teknolojik nasıl çalışmalar yapabiliriz, ona bakmak lazım."

Teknolojik çözümlere de değinen Erkul, akıllı saat teknolojileriyle yaşlıların bazı ihtiyaçlarına cevap bulanabileceğini, bu şekilde kalp ritmi, tansiyon gibi ölçümlerin yapılabileceğini, alzheimer hastalarının da kaybolmaları durumunda sinyallerle yerlerinin tespit edilebileceğini kaydetti.

Bunun gibi birçok teknolojik çözümle yaşlı hastaların hayatlarının kolaylaştırılabileceğine dikkati çeken Erkul, "Toplum olarak yaşlılarımıza uygun teknolojileri üreterek, dünyaya bir şekilde örnek projeler yapmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

-Sağlık bilgileri depolanıyor

Microsoft Türkiye Akademik Programlar Müdürü  Anıl Çekiç de önümüzdeki yıllarda Türkiye'de yaşlı nüfusun daha da artacağından hareketle çok ciddi bir ihtiyaç alanın ortaya çıktığını söyledi.

Microsoft'un yaşlılara yönelik teknolojik çözümleri hakkında bilgi veren Çekiç, bu kapsamda "sağlık bilgileri depo alanı" adı verilen bir veri tabanlarının olduğunu ve yaşlıların muayene ve laboratuvar sonuçlarından, kullandığı ilaçlara kadar birçok sağlık bilgisini bu veri tabanı içinde kayıt altında tutabileceğini ve isterse doktoru ya da başka bir kişiyle paylaşabileceğini bildirdi.

Alzheimer hastaları için de sensörlü kamera cihazı geliştirildiğini ve bunun pilot aşamasında olduğunu anlatan Çekiç, bu sistemle hastaların hatırlayamadıkları anların onlara hatırlatılabileceğini ifade etti.

Çekiş, "Gelişen teknolojilerle yaşlı insanlar çok daha az hareket ederek, sağlıklı ilgili ihtiyaçlara çok daha az efor harcayarak, bu hizmet onlar tarafından talep edildiği noktada değil belki hizmet verenler tarafından doğrudan gelecek şekilde erişimi olabilir" şeklinde konuştu.

Uzman doktor Kürşat Özdemir ise yaşlılıkta "yaşam kalitesinin korunmasının" ilk hedef olduğunu vurgulayarak, devletin aktif yaşam merkezlerine destek sunması gerektiğine vurgu yaptı.

Özdemir, "Yaşlıların kalacağı yerler, şimdiki gibi huzurevi ve bakımevi şeklinde olmamalı. Bir köy düşünün. Bu köylerde yaşlıların istiyorlarsa çiçek dikecekleri, ekmek yapacakları yerler olsun" diye konuştu.

Yaşlılıkta en önemli sorunun yalnızlık ve korku olduğuna işaret eden Özdemir, bu duyguların bulunduğu yerde kronik hastalıkların da baş gösterdiğini dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Dönmez Samsung Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title