Haberler

Ulusal Erzurum Doğu Kitap Fuarı" Açıldı

Erzurum Valiliği ve TÜMSİAD işbirliğiyle ilk kez düzenlenen "Ulusal Erzurum Doğu Kitap Fuarı", tarihi Yakutiye Medresesi'nde okuyucuyla buluşturuldu Vali Altıparmak: "Dijital dünya bizi hakikaten tehdit ediyor.

Erzurum Valiliği ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şube Başkanlığı işbirliğiyle organize edilen etkinlik kapsamında "Ulusal Erzurum Doğu Kitap Fuarı" açıldı.

Tarihi Yakutiye Medresesi'nde düzenlenen törenle açılan fuarda, 7'den 70'e herkese hitap edebilecek kitaplar yer alıyor.

Türkiye'nin farklı illerinden katılan yayınevi sahipleri, ziyaretçilere her alanda kitaplar sunuyor. Fuara katılan bazı yazarlar da okuyucunun talebi üzerine kitabını imzalıyor.

Vali Ahmet Altıparmak, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, bol okumanın olduğu bir medresede anlamlı bir açılış yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, kitabın bazı düşünürlere göre, büyük beyinlerin konuşarak anlatamayacağı bir alan olduğunu söyledi.

Çok zeki insanların konuşamadığını ifade eden Altıparmak, şunları kaydetti:

"Dijital dünya bizi hakikaten tehdit ediyor. Öyle bir saldırı var ki bu saldırı karşısında çaresiz kalıyoruz. Peki ne yapacağız, kapanacak mıyız? Kapanırsak tamamen körlüğe mahkum oluruz. Tamamen, kontrolsüz bir şekilde açılırsak kayboluruz. Kaybolmamak, körlüğe mahkum olmamak için de öncelikle temel eserlerimizden başlayarak mutlaka okumalı, kimlikli, kişilikli, şahsiyetli nesiller yetiştirmek durumundayız."

AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ da "Biz okuyan bir nesildik. Bizim neslimiz çok okuyordu. Okumak, yazmayı da beraberinde getiriyor. Şimdi de çok yazar insan var ama maalesef okuyan çok az. İnşallah bu etkinlikler toplumda okumanın önemini bir kez daha gündeme getirir" diye konuştu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise okuyan ile okumayanın aynı olmadığına dikkati çekerek, yetişen nesile kitap okumanın öneminin anlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Okumak isteyenlere katkı sağlayacaklarını vurgulayan Sekmen, "Okumanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. 'Erzurum Okuyor' projelerim arasında yer alıyordu. Kitap edinme alışkanlığı özellikle son yıllarda başladı ancak kitap okuma alışkanlığı çok zayıf" ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun kitaplarının piyasa fiyatlarının çok altında fiyatla fuarda yer aldığını dile getirerek, ilmi eserlerin de yüzde 50 indirimle satıldığını söyledi.

TÜMSİAD Erzurum Şube Başkanı Cafer Burucu ise bölgenin bugüne kadar yapması gereken ancak gerçekleştirilemeyen bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bu fuar, yetişecek nesillerin daha nitelikli olmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

"Erzurum, Türkiye'de en çok okuma oranına sahip bir il"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikrek Öztürk de Doğu'da ilk kez bir kitap fuarının açıldığını ve mükemmel bir katılım sağlandığını ifade ederek, "Erzurum yeni bir fuarcılık sektörüyle tanışıyor. Çünkü Erzurum çevresindeki illerle milyonları aşan bir potansiyele hitap ediyor. Erzurum için yeni bir kapı açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü Türkiye'nin okuma haritasını çıkarmıştı. Erzurum, Türkiye'de en çok okuma oranına sahip bir il. Fuar bu konu bakımından da önemli" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Altıparmak, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer ile fuarın açılışını yaparak, stantları gezdi.

Fuara katılanlardan Tekin Sözmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stockholm'den geldiğini ifade ederek, "Kitap fuarı için Erzurum'dayım. Çok anlamlı ve önemli bir fuar. Bir yazar olarak buradayım" dedi.

Bayburt'tan gelen Beyza Sönmez de fuardan faydalı kitaplar aldığını belirterek, yeni bilgiler öğrendiğini, bir sürü kitap aldığını ve okumayı çok sevdiğini söyledi.

Canan Alkuş da fuarda 7'den 70'e herkesi ilgilendiren kitapların olduğunu anımsatarak, "Büyük bir rağbet var. İnsanlar kitap okumayı unutmuş ya da uzaklaşmış gibiydi. Bugün anlamlı bir açılış var" şeklinde konuştu.

Fuar, 10 gün açık kalacak. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Erzurum Valiliği Ahmet Altıparmak Yakutiye Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title