Haberler

Uludereli Aileler, Şırnak Valiliği Önünde Açıklama Yaptı

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı ve Ortasu köylerinin Irak sınırında, 2011 yılında düzenlenen hava bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 kişinin yakınları, Şırnak Valiliği önünde basın açıklaması yaptı.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Gülyazı ve Ortasu köylerinin Irak sınırında, 2011 yılında düzenlenen hava bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 kişinin yakınları, Şırnak Valiliği önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Veli Encü, "Roboski'ye adalet gelmeden, kimse bize demokrasiden, barıştan ve adaletten söz etmesin" dedi.

Her ayın 28'inci günü, farklı yerlerde çeşitli eylem ve basın açıklaması yapan Uludereli aileler, bugün Şırnak Valiliği önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya; HDP Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encü ve Aycan İrmez ile İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal ve yakınlarını kaybeden Uludereli vatandaşlar katıldı.

'Roboski için Adalet, Failler Yoksa Barış da Yok' dövizleri açan aileler, olayda yaşamını yitiren çocuklarının fotoğrafıyla gözyaşı döktü. Aileler adına konuşan Veli Encü, her ayın 28'inci günü, 'Adalet için, Roboski için failler yargılansın' eylemini yaptıklarını hatırlatarak, "Bugün eylemimiz 43'üncü ayına girdi. 28 .11.2011 tarihinde 34 yakınımızı hava saldırısı sonucu kaybettik. Bir kez daha burada çağrıda bulunuyoruz. Roboskiye adalet gelmeden kimse bize demokrasiden, barıştan ve adaletten söz etmesin" dedi.

Bombardımanda kardeşini kaybeden HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de yaptığı konuşmada, 43 ay geçmesine rağmen faillerin yakalanmadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Hepinizin bildiği gibi her ayın 28'inde adalet taleplerimizi burada dinlendiriyoruz. 43 ay geçmesine rağmen Roboski failleri yargılanmış değil, haklarında en ufak bir işlem dahil yapılmış değildir. Bir yıl önce bireysel başvuru hakkımızı kullanarak dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. Fakat ne yazık ki Anayasa Mahkemesi de yaklaşık bir yıldır en ufak bir işlem dahi yapmamış. Orada çıkabilecek kararın Türkiye'de adaletin, hukukun, insan haklarından yana olduğunu ya gösterecek, yada bir kez daha yüz yıldır bu topraklarda bizlere yaşatılan acıların, katliamların, failli meçhullerin, hukuksuzlukların hiç biri bugüne kadar yargılanmadığı gibi, bu da sümenaltı edilip planlı, bilinçli olan bu katliamı görmezden gelip, böyle bir karar verecektir. Umut ediyoruz ki böyle bir karar gelmeyecektir. Eğer bu ülkede, bu topraklar üzerinde barışın, demokrasinin, adaletin, eşitliğin, özgürlüğün olduğu iddia ediyorlarsa eğer, gerçekten bir daha bu topraklarda böyle acılar bir daha yaşanmayacaksa, bunun temennilerini verecekseler ancak bizim lehimize karar verip, failleri ortaya çıkarıp, yargılanmasını sağlayacaklar. Mücadelemiz devam edecektir."

Olayda hayatını kaybeden 16 yaşındaki Salih Ürek'in hayat hikayesinin okunmasının ardından aileler sessiz bir şekilde dağıldı. - Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şırnak Valiliği Ferhat Encü Uludere Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title