Haberler

Uludere'de Hava Operasyonunda Ölen 34 Kişi, Mezarı Başında Anıldı

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlene hava operasyonunda ölen 34 kişi, bugün ölümlerinin 4'üncü yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlene hava operasyonunda ölen 34 kişi, bugün ölümlerinin 4'üncü yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Hava operasyonunda ölenlerin ailelerinin yaşadığı Uludere İlçesi'nin Gülyazı Köyü'nde yapılan anma törenine HDP'li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir, Mehmet Ali Aslan, Alican Önlü, HDP, DBP il ve ilçe teşkilatları, çeşitli baro ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Gülyazı Köyü'nde yapılacak anma için kurulan platforma, 'Roboski katliamının 4'üncü yıldönümünde katillerden hesap sormaya devam ediyoruz' yazısı ile ile hayatını kaybeden 34 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankart asıldı. Burada toplanan kalabalık sık sık sloganlar attı.

Roboski Aileleri Derneği (Roboski-Der) tarafından organize edilen, anma etkinliğinde ölenler için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Anma programında anneler ellerinde hayatını kaybeden çocuklarının fotoğraflarını taşırken, anma programına kadınlar ve hayatını kaybeden 34 kişinin yakınları, giydikleri siyah elbiselerle katıldı.

Kayıp yakınlarının kısa mesajlarının ardından HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Kürtçe bir konuşma yaptı. Kürt kimliğinin yüz yıllardır yok edilmek istendiğini savunan Baydemir, "Bugün acılıyız, ağlamaklıyız. Ancak Allah'a inandığım gibi Kürt halkına da inanıyorum. Tıpkı Roboskili anneler gibi, Kürt halkı da boyun eğmeyecek. Bizler için statü günü aydınlık olacak. Anneler sizin içinizdeki acı, ciğerinizdeki yara ilaç edilmiyor. Sizlere bir kere daha misafir olduk. Ne zaman barışın müjdesini verirsek belki o zaman acınızı hafifletiriz. Eğer bu katliamın faillerine hesap sorulsaydı, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamları belki de yaşanmayacaktı. Eğer bunun hesabını soramazsak daha büyükleri olabilir. Biz Molla Mustafa Barzani, Kadi Muhammet, Şeyh Berzenci, Seyit Rıza'nın mirasını taşıyoruz" dedi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da 34 kişinin öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğini ve 5'inci yıla girildiğini belirterek, "Savaş uçakları 34 Kürt gencini öldürdü. Bunu inkar edemiyorlar. Buna rağmen tek bir şüpheliyi sanık sıfatıyla savcının önüne çıkaramadılar. Yıllarca oyaladılar ve en sonunda takipsizlik kararı verdiler. Roboski davası Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve bu dosyadaki, bu davadaki en önemli özelliklerden biri; her şeyin açık olması ve kararları Başbakan'dan, Genelkurmay Başkanı'na kadar, buna hukukta ve askeri dilde buna sıralı amirler diyorlar. Emir komuta zinciri içinde Roboski katliamına karar verdiler. ve bu katliamı yaşama geçirdiler. Bu arada Roboski ile birlikte Kürdistan'da gerçekten çok büyük bir katliam politikası tekrar yürürlüğe konulmuş. Roboski'nin katilleri bugün Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Kerborda'da (Dargeçit) katletmeye devam ediyorlar" diye konuştu.

Beştaş, Cizre ve Silopi'de hayatını kaybeden 16 kişinin cenazesinin Şırnak Devlet Hastanesi Morgu'nda olduğunu, yer olmadığı için cenazelerin yan yana, kucak kucağa bekletildiğini iddia etti.

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Diyarbakır'da 2 gün süren ve dün sonuç bildirgesi açıklanan genel kurulunda alınan karara değinen Beştaş, demokratik bir anayasa ile Kürt halkının kendi kendini yönetmesini istediklerini söyledi. 100 bin oy alan belediye başkanlarının, bakanlığın tek imzasıyla görevden alındığını ifade eden Beştaş, oy veren halkın iradesinin ise hiçe sayıldığını, bunun diktatörlük olduğunu savundu.

Yapılan konuşmaların ardından kalabalık grup, 34 kişinin mezarının bulunduğu mezarlığa yürüdü. Mezarlıkta hayatını kaybedenler için dua edilmesinden sonra anma programı sona erdi. - Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Meral Danış Beştaş Osman Baydemir Uludere Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title