Haberler

Uludağ Üniversitesi, Şişede Bitki Çayı Üretimine Başladı

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen proje ile ıhlamur, melisa, ekinezya, adaçayı, biberiye, funda, yeşil çay ve mate çayı ile biberiye, funda, yeşil çay, mate çayı ve ıhlamur karışımından elde edilen 'Miks' çayı içecekleri üretildi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen proje ile ıhlamur, melisa, ekinezya, adaçayı, biberiye, funda, yeşil çay ve mate çayı ile biberiye, funda, yeşil çay, mate çayı ve ıhlamur karışımından elde edilen 'Miks' çayı içecekleri üretildi. İlk aşamada bitki çaylarından melisa ve ıhlamur ayrı ayrı şişelenerek 1.5 liradan Ziraat Fakültesi satış mağazalarında satışa sunuldu.

Üretimi yapılan bu içeceklere Prof.Dr. Ömer Utku Çopur ve Doç.Dr. Canan Ece Tamer tarafından patenti alınan içeceklerin özgünlüğü kanıtlanarak koruma altına alındı. Bu çalışma Ar-Ge niteliğinin yanı sıra, aynı zamanda Arş. Gör. Dr. Senem Suna'nın doktora tezi olarak yürütüldü.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, bitki çaylarının günümüzde daha çok demlenmeye hazır poşetler halinde tüketildiğini ya da aktarlarda bitki yaprak, sap, kök, tohum gibi kısımların kurutulmuş halde satın alınıp, beğeniye göre farklı geleneksel metotlarla hazırlandığını hatırlattı.

Her bitki çeşidinin demleme yöntem ve parametrelerinin farklılık gösterdiğini ve bu yüzden yapılan bilinçsiz uygulamaların beklenen faydaların en aza inmesine hatta önemli sağlık risklerine neden olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Çopur, şöyle dedi:

"Bu nedenle geleneksel yöntemlerdeki hataları önlemek, üretimi standardize etmek, bitki çaylarının her dönem ve ortamda sevilerek tüketilebilmelerine olanak tanımak, içecek sektörü için yeni ve üreticiler için ise, katma değeri yüksek, özellikle mikrobiyal açıdan güvenilir son ürün elde etmek amacıyla böyle bir çalışma yaptık."

Çopur, bitki çaylarını şişeleyerek riskleri önlemenin yanı sıra genellikle kış aylarında ve sıcak olarak tüketilen bitki çaylarının her mevsimde tüketiminin de mümkün olacağını belirtti.

MELİSA

Latin kökenli 'Melisa' kelimesi köklerini yunanca 'melitea'dan alıyor. Bu kelime melitos'tan türetildi. Halk arasında 'oğul otu' olarak da bilinen Melissa officinalis, akdeniz iklimine sahip ülkelerde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Akdeniz ülkeleri ve Kuzey Amerika ile İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılıyor.  Türkiye'de ise Ege ve Akdeniz Bölgeleri ile İstanbul ve Bursa şehirlerinde yaygın olarak yetiştiriliyor. Melisanın, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu biliniyor. Melisa'nın ayrıca spazm çözücü, kansızlık ve terlemeyi önleyici, sindirimi kolaylaştırıcı, antiseptik ve antimikrobiyal etkileri bulunuyor.

IHLAMUR

Ihlamur;i Tiliaceae familyasında yer almakta olup Tilia argentea olarak adlandırılıyor.  Ağaçlarının boyu 20-30 metreye kadar uzanabiliyor. Yaprakları ve sarımsı sarkık çiçekleri çay olarak tüketilmesinin yanı sıra arıcılıkta önemli bir nektar kaynağı olarak biliniyor. Ihlamur (Tilia cordata), müsilaj içermesinden dolayı üst solunum yollarındaki rahatsızlıklara iyi geliyor. Yatıştırıcı, idrar ve balgam söktürücü, sindirim sistemini düzenleyici, öksürüğü ve damar tıkanıklığını giderici etkileri biliniyor.

- Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title