Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi - Bölgesel Üs Küresel Güç - 1

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Global Liman İşletmeleri sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Bölgesel Üs-Küresel Güç' oturumunda moderatörlüğü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy üstlendi.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Global Liman İşletmeleri sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Bölgesel Üs-Küresel Güç' oturumunda moderatörlüğü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy üstlendi. Oturumda YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, P&G Türkiye CEO'su Tankut Turnaoğlu, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ve Koç Holding CEO Vekili Levent Çakıroğlu Türkiye'nin bölgesel üs ve küresel güç olması için neler yapılması gerektiğini tartıştı.

Koç Holding CEO Vekili Levent Çakıroğlu, Türkiye'nin her yönüyle çok büyük bir ülke olduğunu söyledi. Dünya ekonomisinin büyüdüğünü belirten Çakıroğlu, "Türkiye, genç nüfusu, satın alma gücü ile büyük potansiyeli olan bir ülke. Türkiye'nin dışında kocaman bir dünya coğrafyası var, keşfedebileceğimiz başarılı olabileceğimiz dünya pazarı var. Baktığımız zaman kriz dönemleri dahil ülkeler farklı dinamikler gösterse de dünya ekonomisi büyüyor. Bir taraftan da ağırlık merkezi doğuya doğru kaymaya devam ediyor. Dolayısıyla bir fırsat var" diye konuştu.

Türkiye'de çok büyük bir üretim gücüne sahip olduklarını vurgulayan Çakıroğlu, beyaz eşya sektörünün buna güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Çakıroğlu, Arçelik dahil tüm üreticilerin oluşturduğu kuvvetli bir ekosistem bulunduğunu bildirerek, "Bu ekosistem sayesinde yabancı markaların üreticileri de Türkiye'de üretim yapmaya başladı. Bunun sonucu olarak 2011 yılında Türkiye, Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üretim merkezi haline geldi" dedi.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, şu anda dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım bakımından yerleşimde Türkiye'nin yüzde 1 payı olduğunu söyledi. Bu rakamın çok düşük olduğuna dikkati çeken Erdem, şöyle konuştu:

"Yakın zamana bakacak olursak, geçtiğimiz sene bütün dünyadaki doğrudan yatırım yüzde 8 civarında düştü. Türkiye'de ise yüzde 2 civarında düşüş yaşadık. Dolayısıyla çok fazla etkilemedi. Gözle görülen dikkat çekici bir değişiklik var; o da rakamın içerisinde gayrimenkul alımlarının rakamsal olarak artması. Yani daha önceki senelerde yüzde 25 civarında olan bu rakam, yüzde 36 civarına gelmiş. Bu rakamın artması çok önemlidir."

Global Yatırım Holding Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ise ülke olarak belli konularda şablonlarla konuşulup yargıya varıldığını savundu. Türkiye'nin finans merkezi olacağı yargısının altının doldurulması gerektiğine işaret eden Erdem, şunları söyledi:

"Türkiye küresel finans merkezi olamaz ama belli şartlarla bölgesel finans merkezi potansiyeli belki olabilir. Çünkü Türkiye'de sermaye piyasasının derinliği yok. Türkiye borsasında 400 şirketin kayıtlı olduğu, yani halka arz edilen şirket sayısının sınırlı olduğu, üstelik bu şirketlerinde büyük çoğunluğunun düşük bir minimum sermaye zorunluluğu nedeniyle aslında çoğunluk hisselerinin halka açık olmadığı düşünülürse bu açıdan eksi puanla başlıyoruz. Türkiye'de yerli yatırımcı oldukça fazla? Bu açılardan Türkiye borsası bugün çok iyi bir görünüm vermiyor ama bu geliştirilebilir."

P&G Türkiye CEO'su Tankut Turnaoğlu, Türkiye'nin 2023 perspektifinde ihracat ve istihdamda sıçraması gereken bir yükseklik olduğunu belirtti. Bölgesel merkezin çok güçlü bir kaldıraç etkisi olabileceğinin görüldüğünü anlatan Turnaoğlu, "Burada yol haritası çok önemli. Şunu görüyoruz ki politik yeterlilik, iktisadi yeterlilik, sosyal politikalar ve insan sermayesi gibi konular, önümüzde duran en önemli konular" dedi.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Erdem Adnan Nas Türkiye Uludağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title