Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, "Kenetleneceğimiz bir seneyi göreceğiz. Dolayısıyla beklentimiz 3-4 ay evveline göre çok daha iyi? İnşallah seviye anlamında da geçen seneki karlılık seviyelerini yakalayacağız diye düşünüyorum." dedi.

Erbil, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici'nin yönettiği "Bankacılık: Gelecek Nasıl Olacak?" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, 2016 yılının göreceli anlamda iyi bir sene olduğunu söyledi.

Erbil, kabaca yüzde 14'lük bir sermaye karlılığına ulaştıkları bir seneyi geride bıraktıklarını belirterek, "Ama iyi bir sene derken bir önceki seneye göre iyi bir seneydi. Çünkü 2 sene evvel çok kötü bir sene geçirmiştik. Ondan önceki yıl da çok iyi değildi. Ona göre biraz marjlarımızı iyileştirdiğimiz bir yıl oldu. Hatırlarsanız faizler düşmüştü, bundan dolayı marjlarımız iyi oldu, hacimler fena değildi." diye konuştu.

"Faizin artmasını biz istemiyoruz, sevmiyoruz"

2017 yılına ise ümitli baktıklarını dile getiren Erbil, şöyle devam etti:

"2017'nin nasıl olacağına baktığımızda ben ümitli olduğumuzu özetle başta söylemek istiyorum. Çünkü seneye biz bütçelerimizi yaparken 2016 sonunda biz genel bankacılar olarak biraz karamsar modda yaptık, beklentilerimizi kısıtladık. Biz bankacıların karlılığı için önemli bileşenlerden tabii ki birincisi büyüme. Büyümeyle ilgili beklentiler düşüktü ama görüyoruz ki iyi başladı seneye. Aslında belirsizliğin daha hala devam etmesine rağmen, yüzde 11-12'ler kadar düşük kredi büyümelerinden bahsedilirken, ilk 3 ayda, birinci çeyrekte biz sektör olarak Türk Lirası kredilerde yüzde 4'leri yakalayacağız gibi görünüyor. İnşallah bu trend devam eder, hızlanır, yüzde 15'lerin üzerine çeker, dolayısıyla büyüme tarafında beklentimiz biraz daha olumluya dönmüş gibi. İkincisi marjlarımız birazcık tersine dönecek, geçen sene artırdık bankalar olarak. Malum, faiz trendi tersine döndü, faizin artması bizim marjlarımızı daraltıyor. Bu bazen belki yanlış algıya sebep olabiliyor. Faizin artmasını biz istemiyoruz, sevmiyoruz çünkü marjlarımız daralıyor ve karlılığımız azalıyor. Ama malum bu sebepten dolayı birazcık daha marjlarımız daralacak."

"Provizyonlar, sorunlu krediler"

Erbil, karlılıklarının en önemli bileşenlerinden birinin provizyonlar, sorunlu krediler olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Daha temkinli başladık yıla ama ilk sinyaller şu ki bireysel taraftaki akışlar ilk yarı iyi olacak, beklentilerin altında olacak gibi. Bunu mutlulukla paylaşıyoruz, Türk ekonomisi için önemli. Ama belki daha önemlisi iş dünyası reel kesim için alınan tedbirler, özellikle Kredi Garanti Fonunun (KGF) programının ciddi anlamda kullanılmaya başlaması, önümüzdeki bir iki senedeki sektörün özellikle Türk Lirası kredilerindeki KOBİ ve ticari kaynaklı şirketlerdeki aktif karlılığı tarafında bize, ekonomiye destek sağlayacaktır. Dolayısıyla buradaki bizim birazcık temkinli davranışımızdan olumlu bakış açısına geçiyor gibiyiz. Dolayısıyla bu da bir artı bileşen."

Verimlilik alanında da sektörde önemli adımlar atıldığını vurgulayan Erbil, "Bunların hepsini alt alta koyduğumuz zaman geçen seneki karlılık seviyelerini yani sermaye karlılığı anlamında olacağını ümit ettiğim, inşallah daha iyisini yapabileceğimiz ama bunu sermayemize koyarak daha fazla kredi verebileceğimiz, 'biz kredi verdikçe mutlu oluyoruz, keyif alıyoruz'. Kenetleneceğimiz bir seneyi göreceğiz. Dolayısıyla beklentimiz 3-4 ay evveline göre çok daha iyi, inşallah seviye anlamında da geçen seneki karlılık seviyelerini yakalayacağız diye düşünüyorum." diye konuştu.

Erbil, karlılığın sürdürülebilir olmasının sermayelerini aynı oranda biriktirmeye devam etmeleri açısından önemli olduğunu dile getirerek, "Bunları yapalım ki karşılığında ekonomiye kredi desteği vermeye aynı hızda devam edelim." dedi.

"Bence gelecek iyi olacak"

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de bütün bankacılarda toplumu için iyi şeyler yapma, ekonominin büyümesi için çalışma duygusu bulunduğunu belirtti.

Leblebici, kendi aralarında rekabetler olabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ama hepimiz bu ülke daha iyiye gitsin diye çalışan insanlarız. 2016'da dış dünyamızda bir sürü sorunla karşılaştık ama sorunlarla karşılaşmak değil, o sorunlara nasıl reaksiyon gösterdiğimiz önemli olan. Böyle baktığımızda biz de banka olarak çorbada bir tuzumuz olsun, katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Biz KOBİ'leri önemsiyoruz. Gelecek nasıl olacak? Buradan da hissettiğiniz gibi bence gelecek iyi olacak. Çünkü sizler, bizler finansal kesimin, reel kesimin temsilcileri, hepimiz tek bir amaç için çalışıyoruz, bulunduğumuz topraklardaki insanların mutluluğu, gelirinin artması için. Dünyada büyük bir rekabet var, sakın panik olmayın, Türk bankacılık sistemi bu rekabete tamamıyla hazır. Sizin bu rekabeti sürdürebilmeniz için de bütün kaynaklarını sistemin içine döküyor diye düşünüyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Bankası Ümit Leblebici Uludağ Erbil Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title