Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "Vergi mevzuatlarının tekrar düzelmesi, yapılması lazım. Hükümet bu konuda diğer sektörlere göre bayağı ileride.

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "Vergi mevzuatlarının tekrar düzelmesi, yapılması lazım. Hükümet bu konuda diğer sektörlere göre bayağı ileride. Global şirketler kurabilmek için global düşünmeye ihtiyaç var" dedi.

Leblebici, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın moderatörlüğündeki "Girişim: Milyar Dolarlık Şirket"? oturumundaki konuşmasında, KOBİ'lerin bir ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

Kobilerin altında da start uplar olduğunu, onların bir sürü fikir ürettiğini anlatan Leblebici, "Bu fikirleri satabilmeleri lazım. Bunun için bu start upları sistem içinde büyütmemiz lazım. O nedenle girişim bankacılığını kurduk. İnsanların projelerini düşünmeye başladık. Bu, bir kıvılcım, bunu tek başımıza yapmanın yeterli olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Leblebici, girişimcilerle bir araya gelip, konuştukların dile getirerek, "Vergi mevzuatlarının tekrar düzelmesi, yapılması lazım. Hükümet bu konuda diğer sektörlere göre bayağı ileride. Global şirketler kurabilmek için global düşünmeye ihtiyaç var. Mühendislerden beklediğimiz, bir ürün yapmak ve satmak. Bunu sağladığımızda milyar dolarlık şirketler çıkartabiliriz" ifadelerini kullandı.

Kurum içi girişimciliğin başlamasının ardından "Banka bize değer veriyor" düşüncesi oluştuğunu belirten Leblebici, şöyle devam etti:

"İnsanlar fikirlerine değer verildiğini hissetmek istiyor. Eğer değer verildiğini düşünürse zaten arkasından da yeni fikirler getiriyor. Şeffaflık ve güvenilirliği sağlarsak iyi şeyler çıkartacağımızı düşünüyoruz. Bazı şeyleri eksik yapıyoruz. Geliştirilen sistem ve fikirlerden dışarıya gitmektense 'Kendi girişimcilerimizden ne kadarını alabiliriz' diye bakıyoruz. Böylece yavaş yavaş tohumladığımız ortam gelişerek, büyüyecek."

"İki şirket batırdım ama öğrendim"

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Türkiye'den milyar dolarlık şirket çıktığını ama daha çok çıkması gerektiğini dile getirdi.

Sabancı, müşteri ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması halinde daha çok milyar dolarlık şirket kurulabileceğini ifade ederek, "Ben iki şirket batırdım ama öğrendim. Sürdürülebilirliğin olduğu ortamda bu şirketlerin sayısı, çok daha fazla olacaktır. Bana göre her şey var. Eğer hayal edebilirseniz, denemekten, başarısız olmaktan korkmazsak, müşteri ihtiyaçlarını anlarsak, kendi ihtiyaçlarımıza göre şirketler kurmazsak milyar dolarlık şirketler çıkmaya devam eder" diye konuştu.

Girişimciliğin babadan oğula geçmediğine dikkati çeken Sabancı, şunları kaydetti:

"Ülke olarak paylaşmayı daha az bildiğimizi düşünüyorum. Türkiye'de hala paylaşımın 'Ben sana verdim' mantığıyla yapıldığını düşünüyorum. Halbuki 'Ben sana bunu vermiyorum, senin eforunla oluşuyor ve bir kısmını sen alıyorsun' yaklaşımının mantıklı olduğunu düşünüyorum. Yani veren taraf hissedar değil, paylaşan taraf hissedar. Manevi bir paylaşım da yapılmalı ve huzurlu bir çalışma ortamı da olmalı. Girişimci, evdeki huzuru işte bulamazsa iş yerine sadece yazıhaneye gelir. "

"Milyar dolarlık şirket kurmak istiyorsanız hayal kurun"

Ruvix Ltd. Şirketi Üst Yöneticisi Joseph Mambwe, dünyada daha fazla kişiye ulaşmak için mobil uygulamalar üreten ve yeni nesil mobil uygulamalar geliştiren bir yazılım şirketi kurduğunu anlattı.

Cambridge Üniversitesinden mezun mühendislerin şirketinde çalıştığını dile getiren Mambwe, "Bugün Avrupa'daki en önemli teknoloji şirketlerinden biri haline geldik. Cambridge'de birkaç yıl öncesine kadar milyar dolarlık şirketler yoktu fakat biz 14 milyar dolarlık bir şirket haline geldik" ifadelerini kullandı.

Mambwe, milyar dolarlık şirket olabilmek için sermaye ve yetenek gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ekosistem, Silikon Vadisine benzemeye başladı. Farklı ülkelerle çalışabilme şansı elde ettik. Yetenek de sermaye de var. Sektörün geleceği, teknolojiden geçiyor. Yeni nesil milyar dolarlık şirketler oluşturmak istiyorsanız geleceğin problemlerini şimdiden görmeniz ve bu problemleri çözebilecek insanlarla çalışmanız lazım. Bunlar da teknologlar, program mühendisleri ve programlar üzerine çalışan bilim adamlarıyla olacaktır. Türkiye'de milyar dolarlık şirket kurmak istiyorsanız hayal kurun."

"Büyük düşünen, hayal eden insanları bulmamız lazım"

IG Expansion Üst Yöneticisi Jose Marin, şirketi kurduğu yıllarda Latin Amerika'da internetin neredeyse hiç kullanılmadığını ifade etti.

Gelişen pazarlarda en büyük sıkıntının sermaye toplamak olduğuna dikkati çeken Marin, "En büyük güçlük, sermayeye erişim. Büyük düşünen insanlar bulmak, bizim için sıkıntı oluyor. Toplum olarak büyük düşünen, hayal eden insanları bulmamız, onlarla çalışmamız lazım. Bu insanları bulabilirsek dünyayı değiştirebiliriz" dedi.

Marin, Silikon Vadisi'nde yetenek kümelenmesi oluştuğunu, buradan çıkan çok yetenekli insanların dünyayı değiştirebilecek şeyler yaptığını, bu yeteneğin arkasında durmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Alman Sermaye İştirak Şirketleri Birliği Başkanı ve Nord Holding Üst Yöneticisi Matthias Kues, milyar dolarlık şirket kurabilmek için önce istikrarlı bir ekonomi, daha sonra iyi bir şirket yönetimi ve yetenek olması gerektiğini vurguladı.

Şirketlerin sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu söyleyen Kues, "Hedefimiz, milyar dolarlık şirket kurmak değil, 100 milyon dolarlık kar elde etmek olmalı" dedi.

Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli de girişimcilerde eksiklik bulunduğunu, girişimcilerin hayallerini fonlamada da sıkıntı olduğunu bildirdi.

"Hayal kurmayı unuttuk" diyen Kurttepeli, bir hayali yeşertmek, biri bir hayal kurduğunda bir şekilde önünü açmak gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA / Yerel

Ümit Leblebici Ali Sabancı Türkiye Uludağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title