Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Türk Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye'nin yeni dünya konjonktüründe yeniden yükselen doğunun yakınında olduğunu belirterek, "Biz 300 yıl önce yükselme şansımızı kaybetmiştik. Şimdi tekrar doğu yükseliyor.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Türk Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Türkiye'nin yeni dünya konjonktüründe yeniden yükselen doğunun yakınında olduğunu belirterek, "Biz 300 yıl önce yükselme şansımızı kaybetmiştik. Şimdi tekrar doğu yükseliyor. Global birçok marka çıkarabiliriz ancak, 'Her işi yaparım' zihniyetinden, bildiğimiz işi en iyi yapma anlayışına geçmemiz gerekiyor" dedi.

Grand Yazıcı Otel'deki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin öğleden sonraki oturumunda konuşan Ethem Sancak, iş hayatındaki serüvenini özetleyerek başladığı konuşmasında, ilaç dağıtım sistemindeki ilkelliği görerek bu sektöre girdiğini ancak büyük ortağına firmasını satarak yakın zamanda bu sektörden çıktığını anlattı. Ethem Sancak, "O gün ilaç sektörün ihtiyaçları vardı. Dalganın üzerine oturdum. Bizim iş adamlarımız da işçilerimiz gibi her işi yaparım diyor. Dünyanın en büyük markası Coca Cola niye banka açmıyor?" diye sordu.

"Ben her şeyi yaparım" diyenin aslında hiçbir şey yapmadığını anlatan Sancak, "Her işi yaparım zaafı, bizde son 300 yıldır devam eden bir zaaftır. İlaç dağıtım işinde tek firma olmaz. İlaç üreticileri ile eczacılar arasında en az 3 tane firma tutarlar. 2000 yılından önce Türkiye olarak çok zayıf bir imajımız vardı. Bizim pasaportumuz yetersizdi. Enflasyon yüzde 100'ün üzerindeydi. Mısır bile bize randevu vermezdi. Dünyada bu işi yapan bir firma ile anlaşalım dedik. Sonunda bir İtalyan-İngiliz ortaklığı firma ile birlikte çalışmaya başladık. Birçok ülkede dağıtımı olan 5-6 milyar dolar cirosu olan bir yarı global firmaya ulaştık. Bir süre sonra ben o işten bıktım. Ben ortağı olduğumuz İngiliz şirketini satın alamazdım. Biz alamayacağımıza göre, sattım ve işten çıktım. Bizim şirketlerimiz global olabilir mi? Bunun sırrını iş ve girişim dünyamızın büyük kurucusu Vehbi Bey'in anılarını okurken gördüm. Çok veciz bir lafı var: 'Ülkem yoksa ben de yokum.' Ben baştan bunu hamasi bir milliyetçilik gibi algılamıştım ama iş dünyasının içine girince iyi anladım. Sizin ülkeniz iyi bir iklim oluşturamıyorsa, siz iyi bir global firma olamazsınız. Sizin milli geliriniz 2 bin doların altındaysa bu ülkeden iyi bir şirket çıkmaz. Marka üretmek, bağlı olduğumuz toplumun seferberliğine ve gelişmişliğine bağlıdır. Global marka olma olayını burada aramanız lazım. Bizim ülkemiz son 11 yılda istikrarı yakaladı. Demokrasiyi yaşamaya başladık" diye konuştu.

Kendisini 'entelektüel bir girişimci' olarak tarif eden Sancak, "Ben gazetecilik yaparken bir darbe oldu. Ondan sonra iş dünyasına girdim. Demokrasiyle iş dünyası arasındaki ilişkiyi, işe başlarken rahat bir şekilde gördüm. Fransız burjuvasının eşitlik, insanlık söylemlerini naifliklerinden söylediklerini zannederdim. Fransız burjuvazisinin bunu dillendirmesinin altında demokrasi ile işi geliştirmenin mümkün olduğunu düşünmeleri vardı. Son 11 yılda istikrar ve demokrasi olunca milli gelir 10 bin doların üstüne çıktı. Şimdi, 'Global marka üretebilir miyiz?' tartışmasının eşiğine geldik. 20 sene önce 70 cente muhtaçtık. 1 milyar dolar yardım alabilmek için Kuveyt Körfezi'nde savaşa girecektik. Şimdi global marka oluşturmaya başladık. Türk Hava Yolları, Ülker, Koç, Eczacıbaşı, Fiba gibi markalarımız global dünya markası olmanın eşiğine geldi. Bunlar bu durumlarını son 11 yıldaki istikrara borçlular. Gelecek artık bizim için akmaya başladı. 300 yıl önce uygarlığı kaçırmıştık. Batıya, Londra'ya gitmişti. Şimdi bize bir şans doğdu. Şimdi batıdan kuş uçtu. Bir daha oraya konmaz. Batılı dinleyicilerden özür dilerim ama artık yükseliş doğuya kayıyor. Doğudaki 5 milyar insan ayağa kalktığında 20 bin dolar üretmeye ve tüketmeye başlayacak. 50 trilyonluk global hasılanın yüzde 65'i kuzeyde, batıdaydı. Şimdi 500 trilyon dolar bir hasılaya doğru gidiyoruz. 300 yıl önce biz lojistik yolun üzerindeydik. Bu zenginlikler doğudan batıya aktı. Şimdi tersine doğru akıyor. Büyük atılım için insan emeği gerekiyor. Kuzeydeki batılılar haftada 35 saatten fazla çalışmıyor ama Asya ülkelerinde durum farklı. Onların çalışmaya ihtiyacı var. Neredeyse haftada 80 saat çalışıyorlar. Bunlar üretmeye başlayacaklar. İleri bir atılım ortaya doğudan çıkacak. Bunun göbeğinde yine biz Türkler varız. Biz matematik de biliyoruz ama pire için yorgan da yakıyoruz. Biz, 'Her şeyi yaparım ağabey' kültüründen vazgeçip bildiğimiz en iyi işi yaparsak yüzlerce global marka çıkarırız. İnsanlığın geleceğine karar veren 3 büyük ülkeden birisi olacağız. Helva var, un var, şeker var. İstikrarı korumamız lazım" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ethem Sancak Coca Cola Türkiye Uludağ Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title