Haberler

Uludağ'da Teleferikle Rengarenk Sonbahar Yolculuğu

HALUK YÜKSEL - Tarihte "Olympos" ve "Keşiş Dağı" olarak da anılan Uludağ ile Bursa arasında yarım asırdır alternatif ulaşım sağlayan teleferik, sonbaharda yolcularına renkli bir seyir de vadediyor.

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'ın, daha çok beyaz örtüsüne alışkın ziyaretçiler, bu kez sarı ve yeşil arasındaki bütün tonları cömertçe sergileyen yüzüyle tanışma fırsatı buluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Teferrüç Mahallesi'ndeki ana istasyondan Uludağ'ın sırtlarındaki bin 231 metre rakımlı Kadıyayla ve bin 635 metre yüksekliğindeki Sarıalan mevkilerine ulaştıran teleferik, 12 dakikada katedilen yaklaşık 4,5 kilometrelik güzergah boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerine bugünlerde seyir zevki hayli yüksek yolculuğa çağırıyor.

Yaz sezonunu, büyük çoğunluğunu Arap turistlerin oluşturduğu tatilcilerin yoğun ilgisiyle kapatan teleferik, sonbahar tutkunlarını kayın, kestane, gürgen, meşe ve karaağaç gibi ağaçların sararan yaprakları ile çam ve köknar gibi iğne yapraklı türlerin yeşil tonları arasındaki renk cümbüşü içinde geziye çıkarıyor.

Ziyaretçiler, bu renkli yolculuğun ardından piknik yapmak istemeleri halinde Kadıyayla İstasyonu'nda inerek doğanın tadını çıkarabiliyor. Kadıyayla'da inmeyi tercih edenlerin büyük çoğunluğunu, Uludağ'ın Bursa'ya bakan yamaçlarında kestane toplamak isteyenler oluşturuyor. Ziyaretçiler, bu istasyondan yaya olarak Bursa'ya inerken yanlarında getirdikleri poşet ya da çuvalları kestaneyle dolduruyor.

Teleferiğin ilk bölümünün son istasyonu olan Sarıalan'da ise ziyaretçiler için çadırlı kamp yerleri, barakalar ve bungalov tipi barınma imkanları yer alıyor. Bu alanda kır gazinoları, dükkanlar, sağlıklı yaşam parkuru, oyun ve spor sahaları, günübirlik piknik alanları da bulunuyor.

Aralık ayı ortalarına kadar görülebilir

Bursa Teleferik AŞ yetkilisi Erdal Ey, yenilenen tesisin ziyaretçilerine daha konforlu yolculuk imkanı sağladığını, 8 kişilik cam kabinlerin 360 derece görüş imkanı sağladığını ve seyir zevkini artırdığını söyledi.

Yaprakların ekim ayı itibarıyla sararmaya başladığını, bu nedenle teleferik güzergahı boyunca sarı ile yeşil arasında her tonu bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Ey, hava koşullarının normal seyretmesi halinde bu renk cümbüşünün aralık ortalarına kadar görülebileceğini anlattı. Ey, havaların hızla soğuması ve sert rüzgarlar esmesi halinde kısa sürede bu eşsiz manzaranın ortadan kalkabileceğini dile getirdi.

Güzel görüntüleri kaçırmak istemeyenlerin ellerini çabuk tutması gerektiğini vurgulayan Ey, "Sonbaharın gelmesiyle yeşilin her tonunu görmeniz mümkün ama aralık ayının ortalarına kadar bunu izlemelerini tavsiye ediyorum. Yerli ve yabancı misafirlerimizi tesisimize bekliyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Teferrüç-Sarıalan arasındaki yaklaşık 4,5 kilometrelik teleferik hattı, yılbaşına kadar 4 kilometre ilave yapılarak oteller bölgesine uzatılmasıyla 8,5 kilometreye çıkacak ve "dünyanın tek halatlı en uzun teleferiği" olacak. - Bursa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sarıalan Türkiye Uludağ Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title