Haberler

Ülkeler, Işid'in İnfaz Yöntemiyle Daha Fazla İlgilendi"

KADİR YILDIZ - Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, Ürdünlü Pilot Muaz El Kesasibe'nin IŞİD tarafından öldürülmesine ilişkin, "Bu olaydan birkaç gün önce Japon rehinenin kafası kesildi. Ona kimse bu kadar tepki vermedi. IŞİD'in öldürme yönteminden ziyade IŞİD'le mücadelenin nasıl yapılması gerektiğine bakılması gerekiyor" dedi.

Semin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idamın uluslararası koalisyon açısından dönüm noktası olabileceğini belirterek, olayın koalisyon operasyonuna katılan ülkelerin uçak düşmesine karşı önlem almadığını gösterdiğini söyledi.

Pilotun yakılarak infazının hem din hem de uluslararası toplum açısından çok acı olduğunu ifade eden Semin, koalisyon ülkeleri arasında güven bunalımı yaşandığını savundu.

Semin, koalisyondaki bazı ülkelerin IŞİD'le mücadelenin hava operasyonlarıyla yürümediğine inandığını dile getirerek, "Bunun için kara harekatı da gereklidir. 'IŞİD'i bitirmek için 15-20 yıl tanımak' demek, 'IŞİD'in en az 10 yıl daha bölgeleri elinde tutması' demektir. Musul, hazirandan beri IŞİD'in kontrolünde. Irak'ın yaklaşık yüzde 25'i, Suriye'nin de yüzde 40'ı IŞİD'in elindedir. IŞİD'in bölgedeki hakimiyeti ne zaman kırılacak, biz de bilemiyoruz. Pilotun idamından sonra ABD, Irak'ın kuzeyine uçak pilotlarını kurtaran ekip gönderdi" diye konuştu.

"Dünyada pilotun infazından ziyade, infaz yöntemi tartışılıyor"

Pilot El Kesasibe'nin yakılarak öldürülmesi sırasında profesyonel çekim yapıldığını aktaran Semin, infaz görüntüsünün aksiyon filmi veya senaryo formatında çekildiğini vurguladı.

Semin, infazın insanlara film gibi izletilmeye çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu, bir stratejidir, toplum mühendisliğidir. Pilotun gelişi, o kafese girişi, yakma görüntüsü, insanlar bunun gerçek olduğunu ilk etapta düşünmüyor. Bu strateji, toplumsal tepkiyi azaltma amaçlı yapılmış. Bu infazdan sonra bütün ülkeler, hepsi yakmayla ilgili tepki gösteriyor. IŞİD'in infaz yöntemiyle daha fazla ilgileniliyor. Bunu gördüm araştırmacı olarak. Peki kafasını kesseydi ne olurdu? Bu olaydan birkaç gün önce Japon rehinenin kafası kesildi. Ona kimse bu kadar tepki vermedi. IŞİD'in öldürme yönteminden ziyade IŞİD'le mücadelenin nasıl yapılması gerektiğine bakılması gerekiyor. Küresel güçler, yine takıldıkları bazı noktalar, 'bu sorunu nasıl çözeceğiz' demek yerine, yöntem olarak farklı şeylerle bölgeyi oyalamaya çalışıyor.

IŞİD'in bir oyun olduğunu düşünüyorum. Bu oyunun bitmesini birçok güç istemiyor. IŞİD, bugüne kadar birçok insanın kafa kesme görüntüsünü yayınladı, hiç kimse bu kadar sert tepki vermedi. Yakmak da kafa kesmek de kötüdür, katletmedir. Bunun sorumsuzluk olduğunu düşünüyorum. Ürdün, 2 kişiyi idam etti, o bir kan davası değil. IŞİD için propagandaydı, o 2 kişinin IŞİD için önemli olduğunu düşünmüyorum. IŞİD'in yapısıyla da mücadele edildi. Bölgedeki bazı gelişmeler IŞİD'in elini güçlendirdi. Bugün IŞİD, Irak ve Suriye'de ama yarın bölgeye yayılabilir."

"Ortadoğu'da IŞİD sorunu, sadece askeri değil, sosyolojik sorundur"

Iraklı kaynaklara göre, Ürdün'ün IŞİD hedeflerine 30 saldırı gerçekleştirdiğini, 35 militanın hayatını kaybettiğini anlatan Semin, Ürdün halkının bu olay sonrasında kral, ABD ve koalisyona tepki gösterdiğini söyledi.

Semin, bu tepkinin dindirilmesi için taktiksel yöntemler kullanıldığına dikkati çekerek, "Koalisyon güçleri bir günde 30'a yakın hava operasyonu düzenliyordu. Önceki gün sadece Ürdün, 30 hava operasyonu düzenlemiş. Bölgede terör belası var, bunun üstesinden gelinmesi gerekiyor. Bu sorun sadece ABD'ye veya Batı'ya bırakılacak sorun değil. Ortadoğu'da IŞİD sorunu, sadece askeri değil, sosyolojik ve toplumsal sorundur. Bölgedeki yönetimlerin halklarına yaptığı zulmün sonucu IŞİD'e destek geliyor. Devletle toplum arasındaki kopukluğu IŞİD kullandı. IŞİD, artık tek başına büyüyor. Militan sayısı 10 binden, 30-35 bine çıktı. Bunun yanında kontrol alanını da genişletti" şeklinde konuştu.

Bölge ülkelerinin birleşerek iç politikalarında reforma gitmeleri gerektiğini savunan Semin, ülkelerin ABD'yle koalisyona girmeden IŞİD'le mücadele etmeleri durumunda bu sorunun daha kolay çözülebileceğini sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Ürdün Irak Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title