Haberler

Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Cankesen Açıklaması

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası (Ulaştırma Memur-Sen) Genel Başkanı Can Cankesen, "Vefakar ve cefakar demiryolu çalışanlarının 50 yılın mağduriyetinden kurtulması lazım. Biz aynı fedakarlıkla hizmetimize kesintisiz devam edeceğiz, sonuna kadar yapacağız ama hakkımızı da alacağız" dedi.

Cankesen, bir programa katılmak için geldiği Eskişehir'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ülkenin gelişmişliğini anlamak için öncelikle ulaşım modlarına bakmak gerektiğini belirterek, 2002 yılından itibaren ülkemizdeki ulaşım modlarının geliştiğini ve bu gelişimin Türkiye'ye güç kattığını bildirdi.

Cankesen, Yüksek Hızlı Trenler ve sayısı 52'ye ulaşan hava limanlarıyla Türkiye'nin son 10 yılda atılım yaptığına dikkati çekerek, "Siyaset, sıcak baktığı için bu yatırımlar başladı. Başbakanımızın 'Turgut Özal, otoyollarla anılıyor, bende demiryollarıyla anılmak istiyorum' demesi biz, demiryolu çalışanları için onur ve gurur kaynağıdır" diye konuştu.

Demiryolu çalışanlarının 1950 yılından itibaren unutulduğunu ve ücretlerinin geri kaldığını savunan Cankesen, şunları kaydetti:

"Yüksek Hızlı Tren (YHT) çok güzel, 1.5 satte gidiyoruz ama bizim için birşey değişmedi. Hızlı tren geldi ama çalışanların ücretlerinde bir artış olmadı. Tek avantajı vakit ancak bu vakti sağlayan çalışanların da emeğinin bir karşılığı olmalı. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Demiryolu çalışanlarının da kazançlı duruma geçmesi lazım ki sizlere hizmet verirken, sizi 1.5 saatte Ankara'ya götürürken daha zevkle ve mutlu götürelim, evimizdeki çocuğumuzun istediği ekmeğin, okul parasının derdine düşmeyelim. Sonuçta maddi sıkıntılardan arınırsak, daha iyi hizmet vereceğimize inanıyoruz. Vefakar ve cefakar demiryolu çalışanlarının 50 yılın mağduriyetinden kurtulması lazım. Biz aynı fedakarlıkla hizmetimize kesintisiz devam edeceğiz, sonuna kadar yapacağız ama hakkımızı da alacağız. Bunun ötesi, berisi yok. "

Yüksek Planlama Kurulunun ücret skalasıyla ilgili aldığı kararlardan dolayı da demiryolu çalışanlarının mağdur edildiğini öne süren Cankesen, bu sorunun çözülmesi gerektiğini, toplu görüşme masasında dile getirdiklerini belirtti.

"Hükümet demiryollarını DHMİ modeline benzetme çabası içindedir"

Demiryolu çalışanlarıyla ilgili bir diğer gelişmenin "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun"un 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe girmesiyle ilgili olduğunu ve yeniden yapılanma çalışmalarına başlandığını vurgulayan Cankesen, şöyle konuştu:

"Kanunun içeriği, üçüncü şahısların gelip, demiryollarında vagon, makine alıp, taşımacılık yapmasına imkan sağlanmasını öngörüyor. Demiryolarının halka açılması da diyebiliriz. Aynı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gibi düşünebilirsiniz. Burada seyrüsefer kısmıyla, işletme kısmı ayrılmış vaziyette. Hükümetin tasarrufu da bu yöndedir. Demiryollarını DHMİ modeline benzetme çabası içindedir."

Geçiş süreçlerinin sıkıntılı olduğunu aktaran Cankesen, özellikle "iş güvenliği" konusunu önemsediklerini ve bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.

Kanuna ilişkin detayları anlatan Cankesen, şöyle devam etti:

"Kanun Mayıs'tan itibaren yürürlükte ve yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bu yılın sonunda TCDD, bir ana gövde, bir de TCDD Taşımacılık olmak üzere ikiye ayrılacak. TCDD taşımacılıkta seyrüsefer hizmetleri yürütülecek, bizim 8-10 bin arkadaşımız belki bu birime geçecek. TCDD ana gövdede kalan arkadaşlarımızın da zorluk yaşamaması adına düzenlemeler yapıldı. Sendikamızın müdahalesi sonucunda her bir arkadaşımızın, kendi ilinde kalmasını sağladık. Hiçbir çalışanımızı ilden ile göndererek mağdur etmedik. Her ne kadar rakiplerimiz buna 'özelleştirme' dese de biz 'serbestleştirme' dedik. Sonuçta kanunun getirdiği problemleri biz demiryolu çalışanlarımıza yaşatmadık ama yaşanılan gelişimle, bunu sağlayan demiryolu çalışanları şu an hak ettiği yerde değildir. Bir çok kurum arasında aldıkları ücretler düşüktür, yıpranma payı yoktur."

"Demiryollarında ve Hava Meydanlarında eleman açığı var"

Türkiye'de, yeni hava alanları açıldığını ve hızlı trenlerin sayısının arttığını ifade eden Cankesen, "Ülkemizin en ücra noktasında havaalanı olmasını isteriz ancak Devlet Hava Meydanları ve Devlet Demir Yolları eleman açısından alarm vermektedir. Eskiden 80 bin kişilik çalışan kadromuz varken şu an 14 bin kişiyle bu hizmetleri yapıyoruz. Acilen eleman takviyesine ihtiyaç duymaktayız. Ulaştırma Bakanlığınında bu konuda bizleri duyması ve görmezden gelmemesi gerekmektedir" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Memur Sen Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title