Haberler

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk günde yaklaşık 4,5 milyon kişinin 4,5G'ye geçtiğini belirterek, "Trafikte, yolda hız felaket, bilişimde hız berekettir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk günde yaklaşık 4,5 milyon kişinin 4,5G'ye geçtiğini belirterek, "Trafikte, yolda hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bereket ama ne kadar hız o kadar arpa..." dedi.

Bakan Yıldırım, Antalya-Havalimanı ve Antalya-EXPO arasındaki raylı sistem çalışmalarını incelemesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Antalya'nın tarihi bir gün yaşadığını ifade eden Yıldırım, 22 Nisan 2016 itibarıyla Botanik EXPO fuarının açılacağını ve 6 ay süreyle açık kalacak fuarı milyonlarca kişinin ziyaret edeceğini söyledi.

Turizmin başkenti Antalya'yı EXPO fuarına hazırlamak için bütün bakanlıkların yoğun bir çalışma içerisinde bulunduğunu anlatan Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi ile Otogar-Meydan arasında yapımı tamamlanan raylı sistemi Meydan'dan Antalya Havalimanına, oradan da EXPO merkezine uzatmak için bir karar aldıklarını anımsattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının G-20 Zirvesi'nden hemen önce bu hattın ihalesini gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, "Ancak G-20 Zirvesi dolayısıyla çalışmalara başlama imkanı olmadı. Fiilen 20 Kasım'dan sonra başlayan 19 kilometrelik bu hat, 22 Nisan'da Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla açılmış olacak. Sadece Antalya Meydan-Havalimanı-EXPO merkezi raylı sistemi açılmayacak. Bunun yanında Karayolları'nın yaptığı birçok kavşak ve yol da aynı şekilde açılacak. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı birçok eser ve diğer bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalar da toplu olarak açılmış olacak." diye konuştu.

"Bu bir mucizedir"

Yıldırım, tramvay hattının ilk test çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "Antalya 2. etap raylı sistem hattı dünyada eşi benzeri olmayan bir sürede gerçekleştiriliyor, yaklaşık 5 ay... Sözleşmesi 450 gün olan bu projeyi 150 günde gerçekleştirmiş oluyoruz. Yani tam üçte bir süresinde yapılmış oluyor, bu bir mucizedir" şeklinde konuştu.

Yıldırım, kendisinin ara verdiği dönemde projenin kesintisiz devamı için gayret gösteren önceki bakanlar Lütfi Elvan ve Feridun Bilgin ile sabırlarından dolayı Antalya esnafına ve vatandaşlara teşekkür etti.

Antalya'nın bu ve buna benzer eserin daha fazlasını hak ettiğini ifade eden Yıldırım, kente geçen yıl iç ve dış hat beraber olmak üzere yaklaşık 28 milyon misafirin geldiğini anlattı.

Antalya'ya nüfusunun 10 katından fazla yıllık misafir geldiğini dile getiren Yıldırım, bu kadar yoğunluğa sahip kentin altyapı çalışmalarını, gereken hizmeti geciktirmeden yerine getirmelerinin görevleri olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünün de mevcut sistemin raylı sisteme ayrılması için gerekli kolaylığı gösterdiğini, yol üzerinde trafik akışının kesintiye uğramaması için katlı kavşaklar yaptığını kaydetti.

Antalya'ya 13 yılda 15 milyar liralık yatırım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu 19 kilometrelik raylı sistem 350 milyon lira, bunun üzerine Karayollarımızın yaptığı kavşaklar, yol düzenlemelerini koyunca 300 milyon da o, etti 650 milyon. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanlığımız araçların alımını yaptı. 100 milyon, artı 150 milyon da yol boyu düzenleme, peyzaj çalışmaları... Dolasıyla 900 milyon liralık bir yatırım. Beş ay içerisinde 900 milyon liralık bir yatırımı Antalya'da gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu, yerel yönetim belediye ve merkezi yönetim bakanlık arasındaki güzel işbirliğinin bir örneğidir."

Son 13 yılda Antalya'ya hükümetin yaptığı yatırım miktarının 15 milyar liranın üzerinde olduğuna işaret eden Yıldırım, bakanlık olarak gerçekleştirdikleri yatırımın ise 5 milyar lirayı geçtiğini bildirdi. Yıldırım, devam eden projeleri de kattıkları zaman Bakanlığın Antalya'ya yaptığı yatırımın 7 milyar liranın üzerine çıktığına dikkati çekti.

Bakan Yıldırım, Antalya Havalimanı'nın dünya standartlarına uygun, aynı anda iniş kalkış yapılabilen pistleri olan sayılı havalimanlarından biri olduğunu da vurguladı.

Yıldırım, ilk defa Antalya'nın bir üst lige daha çıkacağını vurgulayarak, "Raylı sistemle şehir merkezine bağlanan büyükşehirler sınıfına Antalya da bu projeyle dahil olmuş oluyor." dedi.

Antalya, Alanya, Gazipaşa Mersin istikametindeki yol çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yıldırım, o güzergahta 30'a yakın tünel olduğunu söyledi.

Antalya-Isparta güzergahının çalışmalarına başladıklarını dile getiren Yıldırım, Antalya-Korkuteli-Denizli yolunun devam ettiğini, Antalya kuzey çevre yolunda 32 kilometrelik yol çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Terörle mücadele çalışmaları

Terörle mücadele çalışmalarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Hain bölücü terör örgütü ülkemizin imar edilen yollarını binalarını şehirlerini yakıp, yıkmaya çalışırken biz de ülkemizi imar etmek, büyük Atatürk'ün bize gösterdiği 2023 muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Aziz milletimiz şunu iyi bilsin, terör bu ülkede, Türkiye'de asla başarılı olamayacak. Terörü, Türkiye'nin gündeminden en alt sıralara indirinceye kadar bu alçaklarla anladıkları türden mücadelemiz devam edecek. Milletimiz müsterih olsun. Acılar çekiyoruz, şehitlerimiz oluyor, yüreğimiz yanıyor. Ama bir Türkiye var, başka Türkiye yok. Bu toprakları bize emanet eden atalarımızdan biz de torunlarımıza parçalanmadan bölünmeden aynı şekilde teslim etmek gibi bir görevimiz, sorumluluğumuz var. Bunu da yerine getirmek için 78 milyon bir olarak, beraber olarak her türlü bölücülerin her türlü terör faaliyetlerinin karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz."

Avrasya tünelindeki çalışmalar

Avrasya tünelinin bu yılın sonunda tamamlanacağını anlatan Yıldırım, söz konusu tünelin dünyada denizin en derininden giden tünel olduğunu, 106 metreye indiğini, boğazın altından geçtiğini ve proje tamamlandığında tarihi Yarımada'dan Sarayburnu'dan giren bir aracın Numune Hastanesi'nin önüne birkaç dakikada çıkacağını belirtti.

Körfez geçiş köprüsünün, dünyada orta açıklığı en fazla olan dördüncü en büyük köprü olduğuna dikkati çeken Yıldırım, mayıs ayının sonunda bunun tamamen birleştirilip, köprünün silüetinin ortaya çıkacağını kaydetti.

4,5G'ye geçiş

Bakan Yıldırım, gazetecilerin, 4,5G ile ilgili ilk izlenimlerinin ne olduğuna yönelik sorusuna, "Fazla tereddüt yok. İlk günde 4,5 milyonun üzerinde 4,5G'ye geçiş oldu, vatandaş sevdi 4,5G'yi. Ancak, trafikte, yolda hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bereket ama ne kadar hız o kadar arpa..." yanıtını verdi.

"Ucuzlayacak mı?" yönündeki soru üzerine de Yıldırım, "Ucuz zaten. Mesela bir dakikada yapacağınız işi 6 saniyede yapıyorsunuz, altı saniye kullanırsanız bir dakikalık ücretten çok daha azını ödeyeceksiniz. Ama ben bu hızı bir dakika kullanacağım derseniz, o sizin bileceğiniz iş." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Binali Yıldırım Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

title