Haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankaralıların açılmasını merakla bekledikleri Keçiören Metro hattında çalışmaların yüzde 99'unun tamamlandığını belirterek, "Kalan işleri süratle 7 gün 24 saat gerekli çalışmalar yapılarak ve 2016'nın içinde, en geç 3. çeyreğinde burayı hizmete almış olacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, Keçiören Metrosu Atatürk Kültür Merkezi ve Keçiören Belediyesi istasyonlarında yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları incelemede inşaatta gelinen aşamanın ve bundan sonra yapılacak işlerin belirlendiğini söyledi.

Projenin tamamlanıp hattın hizmete alınması için gerekli tedbirlerin gözden geçirildiğini anlatan Yıldırım, hattın Keçiören'de Gazino istasyonundan başlayıp, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Keçiören Belediyesi, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ, Atatürk Kültür Merkezi'ne ve burada mevcut metrolara bağlandığını ifade etti.

Yıldırım, hattın toplam uzunluğunun yaklaşık 9,5 kilometre olduğunu belirterek, hat hizmete girip tam kapasite çalıştığında, Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde 700-800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat edeceğini kaydetti.

Ankaralıların açılmasını merakla bekledikleri Keçiören metro hattında çalışmaların yüzde 99'unun tamamlandığını belirten Yıldırım, bundan sonra eksik işlerin tamamlanacağını söyledi. Metroların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlayacak sinyal sistemi, elektro mekanik işlerin çalışmalarına süratle başlanacağını dile getiren Yıldırım, 2016 içinde hattın hizmete alınması kararını verdiklerini bildirdi.

"2016'nın içinde, en geç 3. çeyreğinde hizmete alacağız"

Bakan Yıldırım, Fatih Köprüsü üzerinde sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğun trafik nedeniyle Ankaralıların en büyük beklentisinin bu metro hattının bir an önce hizmete girerek, şehir içi karayolu trafiğinin rahatlaması olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Bunların farkındayız. İş planımızı gözden geçirdik. Önümüzde araçlarla ilgili bazı dar boğazlarımız var. Sinyal ve elektro mekanik işlerin vakitlice ihalesi yapılmış olmasına rağmen yüklenici firmaların konuyu yargıya taşımaları nedeniyle hukuksal süreç çok uzunca devam etmiş ve iş çıkmaza girmiş. Halihazırda da çözülebilmiş değil ama biz bir şekilde bunu çözüp, projenin bu nedenle daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Bu konuda B planımızı devreye sokacağız. Kalan işleri süratle 7 gün 24 saat gerekli fedakarlıklar, çalışmalar yapılacak ve inşallah 2016'nın içinde, en geç 3. çeyreğinde burayı hizmete almış olacağız. Tercihimiz 2016 yılı içinde olabildiğince erken bir tarihte işletmeye alabilmektir. Bunun için olağanüstü bir gayretle ve çalışma gerekiyor" diye konuştu.

Görünen işleri yapmanın kolay olduğunu ancak sinyal, mekanizasyon gibi işlerin başladığında ne ile karşılaşılacağının baştan kestirilemediğini ifade eden Yıldırım, gerekli çalışmaların titizlikle yapılacağını, kendilerinin de işin takipçisi olacaklarını, aşılamayan problemlerin çözülmesi için gerekli tedbirlerin geliştirileceğini, 1 saat bile zaman kaybına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Ankaralılara, "Keçiören Metrosu bundan böyle sizin gündeminizde olmasın. Biz her türlü çalışmayı yapıp, söz verdiğimiz günde de burayı açacağız" taahhüdünde bulunan Yıldırım, "Bugüne kadar verdiğimiz sözlerde nasıl gereğini yaptıysak bundan sonra da aynısını yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Amacımız Ankaralı hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırmak, seyahati eziyetten keyfe dönüştürmek. Bu amaçla ekibimizle hummalı çalışma içine girmiş buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Keçiören Metrosu'nda 2016 Mart sonuna doğru deneme sürüşlerinin başlatılacağını kaydetti.

Sosyal medyada fenomen haline gelen "Aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun başlasın ama hiç bitmesin" sözünü anımsatan Yıldırım, bu sözün değiştirileceğini, aşk için güzel bir söz olduğunu ancak Keçiören Metrosu için arzu edilen bir söz olmadığını belirtti.

"İnsanlar arasındaki sevgi, aşk ve kardeşlik devam etsin ama hizmetler biran önce yapılsın. O zaman insanların mutluluğu ve kardeşliği daha fazla artar" diyen Yıldırım,  2016 sonunda artık bu sözün gündemden kalkacağını, gençlerin yeni bir slogan bulmasını istedi.

Keçiören Metrosu'nun maliyetinin şu ana kadarki harcamalar itibarıyla 300 milyon lira olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bundan sonraki yapılacak işleri dikkate alırsak 150 milyon lira daha bunun üzerine gelir. Artık kesin hesap yüzde 5 artı eksiyle bu iş tamamlanır. 450 milyon lira artı eksi yüzde 5. Dolara çevirirseniz 150 milyon dolar" dedi.

"Düşmanca niyetler ve girişimler anında karşılığını bulur"

Rusya'nın yaptırım kararlarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldırım, Rusya ile Türkiye arasındaki krizin sır olmadığını söyledi. Bu krizin Türkiye'den çok Rus halkına daha fazla olumsuz katkısı olacağını anlatan Binali Yıldırım, "Türkiye ve Rusya ezeli komşudur. Dolayısıyla yaşanan bu krizin, tarihten gelen ilişkilerimizi kötüleştirmesi asla ve asla Türkiye'nin de Rusya'nın da lehine olan bir şey değildir. Alınacak her türlü yaptırım, iki taraflı çalışır. Türkiye'ye zarar vereceği gibi daha fazla zararı Rusya'ya verecektir. Aklıselimle hareket etmek bugünlerde en doğru yoldur. Eminim ki aklıselim galip gelecek ve bu yaşanan tatsız hadisede gündemden kalkacaktır" cevabını verdi.

Kuzey Irak'taki Türk askerinin varlığının artırılmasıyla ilgili karar alıp almadığına ilişkin bir soruyu da Yıldırım, "Bu konularla ilgili hükümetimiz gerekli çalışmaları yapar. Bizim tek önceliğimiz var, ülkemizin toprak bütünlüğüdür. Ülkemize, sınırlarımıza yönelik düşmanca niyetler, düşmanca girişimler nereden gelirse gelsin anında karşılığını bulur. Bu konuda da hiç kimseden icazet alma ihtiyacımız yoktur. Çünkü bu bayrak, bize ecdadımızdan yadigardır. Şehitlerimizin kanlarıyla oluşmuş ay-yıldızlı bayrağımızı, toprak bütünlüğümüzü, tek devlet, tek millet ilkemizi, idealimizi yaşatmak, bunun gereğini yapmak da her Türk vatandaşının olduğu kadar bu ülkeyi yönetenlerin de birinci vazifesidir. Bu işler siyaset üstü bir iştir. Gereğini yapacağız" şeklinde yanıtladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Binali Yıldırım Keçiören Türkiye Ekonomi Haberler

title