Haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Açıklaması

"Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için 2003'ten bu yana 192,5 milyar liralık yatırım yaptık. 2014'te ulaşım ve iletişim alanında 14,4 milyar liralık kaynak ayrıldı, ek kaynaklarla yatırım tutarı 20 milyar liraya yaklaştı" "Yüzde 25 yerli katkıyla üretilecek Türksat 5A Uydusu'nun ihale çalışmalarına başlandı" "Mobil genişbant teknolojilerinde bir üst aşama olan 4G için yetkilendirme çalışmalarına başladık.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için 2003'ten bu yana 192,5 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, "2014'te ulaşım ve iletişim alanında 14,4 milyar liralık kaynak ayrıldı, ek kaynaklarla yatırım tutarı 20 milyar liraya yaklaştı" dedi.

Bakan Elvan, Ahlatlıbel Telekom Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, ulaşımın her alanında, bilişim ve haberleşme sektörlerinde hizmet ve altyapı yatırımları açısından bereketli bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti.

Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için 2003'ten bu yana 192,5 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Elvan, 2014'te ulaşım ve iletişim alanında 14,4 milyar liralık kaynak ayrıldığını, ek kaynaklarla birlikte yatırım tutarının 20 milyar liraya yaklaştığını söyledi.

Elvan, Türkiye'nin, demiryolunda, özellikle yüksek hızlı trende (YHT) 2014'te dünyada adından sıkça söz edilen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, "2014'te demiryollarına 5,1 milyar lira yatırım yapıldı. 2015'te yatırım tutarımız 9 milyar lirayı bulacak. 2015'te demiryolu yatırımlarına ağırlık vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul YHT hatlarının işletmeye alındığını anımsatan Elvan, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas YHT ile Bursa ve Konya-Karaman hızlı tren projelerinin inşasının devam ettiğini dile getirdi.

Karayolları Genel Müdürülüğünün (KGM) 2014'te önemli işlere imza attığını ve 13,2 milyar liralık yatırım gerçekleştirildiğini anlatan Elvan, 2015'te 128 kilometre uzunluğunda 62 tüneli bitireceklerini kaydetti. Elvan, gelecek yıl bin kilometre bölünmüş yol, 850 kilometre tek yol, bin kilometre bitümlü sıcak karışım, 13 bin kilometre sathi kaplama yapılacağını ve kaza kara noktalarının daha güvenli hale getirileceği bilgisini verdi.

Havacılık ve uzay sektöründe bu yıl 1,1 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Elvan, gelecek yıl da yatırımların aynı düzeyde olacağını söyledi. Elvan, 2014 sonu itibarıyla toplam yolcu trafiğinin 168 milyonu aştığını kaydetti. Elvan, dünyanın ilk 15 havalimanı listesinde yer alan Atatürk Havalimanı'nda genişletme çalışmalarını bitireceklerini ifade etti.

Bakan Elvan, Türksat 4B Uydusu'nun, 2015'in ilk yarısında uzayda olacağını belirterek, yüzde 25 yerli katkıyla üretilecek Türksat 5A Uydusu'nun ihale çalışmalarına başlandığını, Türksat-6A Uydusu'nun ise yapımına başlandığını kaydetti.

Denizcilik sektörü alanındaki gelişmeleri de anlatan Elvan, 2015'te 25 milyon ton/yıl kapasiteli Zonguldak Filyos Limanı'nın yapımına başlayacaklarını, yat limanı kapasitesini ise yaklaşık 19 bine çıkaracaklarını söyledi.

"Türkiye'nin yüzde 99,9'u kapsama alanı içinde"

Elvan, bilgi ve iletişim sektöründeki büyüme hızının tüm sektörlerin önüne geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yüzde 99,9'unun kapsama alanı içinde bulunduğunu belirtti.

Fiber kablo altyapılarında önemli gelişmeler kaydedildiğine işaret eden Elvan, şöyle devam etti:

"2014'te 240 bin kilometreye fiber kablo altyapısı itibarıyla ulaştık. 2015'te hedefimiz fiber alt yapı yatırımlarını en az iki katına çıkarmak. Fiber kablo alt yapısı itibarıyla bir milyon kilometreye ulaşmak istiyoruz. Mobil genişbant teknolojilerinde bir üst aşama olan 4G için yetkilendirme çalışmalarına başladık. Bu yetkilendirme için gerekli olan frekans bandının boşaltılmasını Radyo Televizyon Üst Kurulu nezdinde takip ediyoruz. Hedefimiz 2015'in ilk çeyreğinde bu ihaleyi gerçekleştirebilmek."

Bakan Elvan, 2015'in, çok sayıda açılışın gerçekleşeceği, büyük yatırımların tamamlanacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, bu kapsamdaki çalışmaların yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title