Haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Mersin'de Açıklaması

(İran'a giriş yapan tırlardan akaryakıt fiyat farkı adı altında ücret tahsil edilmesi) "Biz tabiki sorunun çözülmesini istiyoruz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İran'a giriş yapan tırlardan akaryakıt fiyat farkı adı altında ücret tahsil edilmesiyle ilgili, "Biz tabiki sorunun çözülmesini istiyoruz. Komşu, dost ülkemiz. Yani İranla bizim önemli ticari bağlarımız, önemli ilişkilerimiz var. Biz bunları önemsiyoruz ama İran'ın da mütekabiliyet ilkesine saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.

Mersin Valiliği'ni ziyaret eden Elvan, burada yaptığı konuşmada, liman kenti olan Mersin'in aynı zamanda turizm, sanayi ve tarım kenti olduğunu söyledi.

Mersin'in ulaştırma terminali olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Elvan, "Özellikle bundan sonraki süreçte Orta Anadolu'nun ve Akdeniz'in ürünlerinin yurtdışına pazarlanması ağırlıklı olarak hızlı demir yolu projelerinin tamamlanmasıyla birlikte Mersin limanından sağlanacak. Böylece gerçekten Mersin önemli bir üs haline gelecek. Hem lojistik hem üretilen ürünlerin dış pazarlara satımı, stoklanması ve pazarlanması açısından çok önemli bir merkez haline gelecek" dedi.

Çukurova Havalimanı'nın yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yapımına başlandığını fakat projeyi alan firmanın yaşadığı finansal sıkıntılar yüzünden 6 ay gibi bir gecikmenin söz konusu olduğunu hatırlatan Elvan, şöyle devam etti:

"Projede yüzde 15 seviyesinde gerçekleşme var. Biz firmaya ilave bir süre daha verdik. Şu anda bir veya bir kaç yabancı şirketle ortak yapma konusunda temasları devam ediyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü de yakinen bu görüşmeleri takip ediyor. İnşallah bir iki hafta içerisinde netleşecek. Buna göre yol haritamızı ortaya koyacağız ama Mersin halkımız şundan emin olsun, Çukurova Havalimanı ilk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesi, ikinci aşamada da 30 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak ve bu bölgenin çok önemli havalimanlarından biri olacak. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, havaalanının yapılmasıyla ve bizim şuanda Konya'dan Karaman'a Karaman'dan Ulukışla ve Mersin'e uzanan hızlı demir yolu hattının tamamlanması buna paralel bir şekilde yine Yozgat, Yerköy oradan Aksaray, Kırşehir, Kırşehir'den yine Ulukışla'ya oradan da Mersin'e hızlı tren hattının bağlanmasıyla bu bölgede inanılmaz bir canlılık olacak."

Böylelikle özellikle orta Anadolu'da üretim yapan firmaların taşımacılık maliyetinde çok ciddi düşüşün gerçekleşeceğini ve rekabet gücünün artacağını belirten Elvan, Mersin limanının tüm ulaşım sektörünün terminali haline dönüşeceğini aktardı.

Öte yandan Elvan, Çukurova Havalimanı'nın 2016 yılı itibariyle tamamlanacağını bildirdi.

İran'a yönelik uygulamaya konulan mütekabiliyet uygulaması

Konuşmasının ardından gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Elvan, bir gazetecinin İran'a giden Türk tırlarından fazla geçiş ücreti alınmasıyla ilgili son gelişmelerin neler olduğunu sorması üzerine şöyle cevap verdi:

"Bizim İranla yapmış olduğumuz anlaşma gereği mütekabiliyet çerçevesinde taşımacılığın yapılması ön görülüyor. Yani buradaki mütekabiliyetten kastımız şu, İran tarafı ne uyguluyorsa Türk tarafı da onu uygulayacak veya Türk tarafı ne uyguluyorsa İran tarafı da onu uygulayacak. Ancak maalesef İran bu mütekabiliyet ilkesini bozup bizim tırlarımızdan bir kaç yıldan beri ilave para almaya başladı. Örneğin bizim sınırımızdan Tahran'a kadar gidecek bir tırdan 420 avro, transit geçiş yapandan 450 avro civarında bir para almaya başlamıştı. Biz bunların yanlış olduğunu mütekabiliyet çerçevesinde bizim bu paraları almadığımızı dolayısıyla İran'ın da bu parayı almaması gerektiğini ifade ettik. Ancak İran bu konuda ısrar etti. Biz 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle açıkçası İran tırlarından da mütekabiliyet çerçevesinde para almaya başladık onlar ne alıyorsa biz de onu alıyoruz. Biz tabiki sorunun çözülmesini istiyoruz. Komşu, dost ülkemiz. Yani İranla bizim önemli ticari bağlarımız, önemli ilişkilerimiz var. Biz bunları önemsiyoruz ama İran'ın da mütekabiliyet ilkesine saygı göstermesini bekliyoruz."

Şu anda bazı tırların Sarp Sınır Kapısı'nı tercih ettiğini kaydeden Elvan, "Gürcistan ve Azerbaycan Hazar'dan özellikle transit olarak Kazakistan, Türkmenistan'a gitmek isteyen taşımacılık şirketlerimiz Gürcistan hattını da kullanabiliyorlar ama şu an itibarıyla bizden de İran tarafından da meblağ yüksek olmasına rağmen geçişler devam ediyor ancak şunu da ifade etmem gerekiyor bizim tırlarımızdaki geçişlerde bir azalma görünmüyor ancak İran tarafından Türkiye'ye geçen İran tırlarında bir azalma görüyoruz" şeklinde konuştu.

-Lojistik merkezin yapılması

Başka bir gazetecinin lojistik merkeziyle ilgili Mersin'in büyük beklenti içerisinde olduğunu ve yapılacak projeler hakkında bilgi almak istemesi üzerine Elvan, konunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kontrolünde olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ait yetki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ait. Yani bizim bakanlığımız yetkisinde olan bir husus değil. Başlangıçta arkadaşlarımız yola çıkarken lojistik organize sanayi bölgesi adı altında yola çıkmışlar dolayısıyla organize sanayi bölgesi ifadesi kullanıldığı için bir anlamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ilintili bir durum söz konusu oluyor. Ben arkadaşlara şunu söyledim Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızı doğrudan ilgilendirdiğini ifade etmiştim. Dolayısıyla bunun isminin 'lojistik merkez' olarak dönüştürülmesi halinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Onu çok açık ve net olarak ifade etmek istiyorum. Burada lojistik bir köy kurulması son derece anlamlı ve önemli. Türkiye'nin en öncelikli illerinden birisi. Çünkü Doğu Anadolu'nun belirli bir kısmı ile orta Anadolu'nun tüm mal ve hizmet akımlarının birleştiği nokta Mersin. Dolayısıyla bizim açımızdan da önemli, bunun bir lojistik merkez olarak başlanılması halinde kamulaştırmada dahil gerekli her türlü desteği vereceğiz."

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ziyarette Bakan Elvan'a vazo hediye etti. Elvan'ın Valilik ziyaretine Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Nebi Bozkurt ile AK Parti İl Başkanı İsmail Taşpınar'da katıldı. - Mersin

Kaynak: AA / Güncel

Mersin İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title