Haberler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan KKTC'de

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin yıllar içinde edindiği ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanındaki başarıları ve aldığı yolun, KKTC'ye aktarması ve burada da bu alanlarda hızlı bir şekilde yol alınmasını çok önemsiyoruz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin yıllar içinde edindiği ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanındaki başarıları ve aldığı yolun, KKTC'ye aktarması ve burada da bu alanlarda hızlı bir şekilde yol alınmasını çok önemsiyoruz." dedi.

Bakan Arslan, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin iş birliği ve birlikteliğinin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin yıllar içinde edindiği ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanındaki başarıları ve kazançlarını KKTC'ye aktarması ve burada da bu alanlarda hızlı bir şekilde yol alınmasını çok önemsediklerini ifade etti.

Bu konuda iki ulaştırma bakanına görev düştüğünü anlatan Bakan Arslan, "Biz bunun farkında olarak bir ay önce de değerli bakanım ile Türkiye'de bir araya geldik. Yine iki ülkenin birlikte yaptığı projeleri istişare ettik. Bugün de bu projeleri birikte yürütebilme heyecanıyla hızlı bir şekilde projeleri hayata geçireceğiz. Sadece ulaştırma, karayollarında değil, havacılık, denizlicilik, telekomünikasyon, e-Devlet, PTT konusunda tecrübelerimizi paylaşacağız. Özellikle karayolu ağının geliştirilmesi, havacılık ve deniz yolu sektörlerinin geliştirilmesi amacıyla bu sektöre sadece bu yıl ayırdığımız kaynak 123 milyon lira, sadece karayollarını düşünürseniz bugüne kadar 788 milyon lira para harcadık, daha da harcayacağız. Niye? KKTC'nin devlet olarak daha da ilerleyemesi, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin refahının daha da ileriye taşınması adına." değerlendirmesinde bulundu.

Posta sektöründe online havale ve elektronik hizmetlerin geliştirilmesine yönelik iş birliği yapacaklarını vurgulayan Arslan, PTTmatik başta olmak üzere, posta süreçlerinin elektronik ortamda online olarak yapılabilmesi adına imzalanacak mutabakat zaptının önemli olduğunu kaydetti.

Ercan Havalimanı'nın 5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının temel atma töreninin yarın yapılacağını kaydeden Bakan Arslan, bunun KKTC'nin havacılık alanında katettiği mesafeyi ortaya koymak adına çok önemli olduğuna işaret etti.

Arslan, KKTC'de karayolu ağının her yerin bir başka yere bölünmüş yolla bağlanması adına ortak yürütülen projelerin masaya yatırılacağını ve yerinde inlemelerinin yapılacağını bildirdi.

KKTC'nin daha güçlü bir şekilde ayaklarının üzerinde durmasını çok önemsediklerini vurgulayan Arslan, "Meslektaşımızın başarısı Kıbrıs Türkü'nün başarısı olacağı için meslektaşımın başarısını çok önemsiyoruz. Birlikte başarılı olacağız, güzel projeler yapacağız." ifadesini kullandı.

Arslan, duayen Ulaştırma Bakanı, bugünkü Başbakan Binali Yıldırım'dan aldıkları bayrağı daha da yukarı taşımak adına iki ülke iş birliğini geliştireceklerini belirterek, Başbakan Yıldırım'a bugünkü destekleri ve ufuklarını geliştirdikleri için teşekkür etti.

Yıldırım'ın büyük işler yapmak için cesaretle işin üzerine gitmek gerektiğini kendilerine aşıladığını aktaran Arslan, iki ülkenin birçok alanda iş birliklerini geliştirmek için işlerin üzerine cesaretle gittiklerini kaydetti.

"Yıl sonuna kadar yeni projeler olacak"

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de KKTC'nin ilerlemek, yükselmek ve dünya coğrafyasında saygın bir konuma gelmek zorunda olduğunu ifade ederek, bunu başarmanın tek yolunun da anavatan Türkiye'nin katkılarını talep etmek olduğunu anlattı.

Anavatan Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Kıbrıs Türk halkına maddi ve manevi desteğini hiçbir zaman esirgemediğini belirten Dürüst, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür etti.

Dürüst, "Bu yılın sonunda karayolları, iletişim gibi bir çok sektöre yönelik yeni projelerin olacak. Türkiye, önemli projelere katkı vererek, hayata geçmesini sağlayacak. Söz konusu projeler 2017'de de devam edecek. Bu ülkede dönüm noktası olacak olan e-Devlet Projesi Protokolü imzalanacak. Şu anda Başbakanlık uhdesinde çalışan e-Devlet, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti devleti ile halkımız, en üst seviyede büyük bir güzellikle tanışacak." diye konuştu.

PTT AŞ ile KKTC posta idaresi arasındaki iş birliğinin, en çağdaş donanımla posta hizmetlerini ileri seviyeye taşıyacağını belirten Dürüst, "Bu protokollerle çağı yakalama adına eğitim ve turizm adası olan ülkemizde çok daha ciddi aşamalar katetmiş olacağız." dedi.

Karayolları ve telekomünikasyon açısından 2017 yılının KKTC için atılım yılı olacağını bildiren Dürüst, yarın temeli atılacak Akıncılar yoluyla, Kıbrıs halkının kimlik kartı göstermeden köyüne gidebileceğini, KKTC'de yaşadığını bu yolla birlikte daha içtenlikle hissedeceğini ifade etti.

Dürüst, asrın projesi olarak nitelendirdikleri Su Projesi'nin birinci yılı dolayısıyla PTT AŞ tarafından anma pulu bastırıldığını kaydetti.

Anavatan'dan aldıkları destekten dolayı hiçbir zaman gocunmadıklarını anlatan Dürüst, "Başbakanımız Sayın Hüseyin Özgürgün'ün önderliğinde sonuna kadar anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğini almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından e-KKTC ve PTT Mutabakat Zaptı'nı imzalayan Bakanlar Arslan ve Dürüst, daha sonra Su Projesi'nin birinci yılı dolayısıyla PTT AŞ tarafından bastırılan anma pulunu imzaladı.

Bakan Arslan ve beraberindeki heyet, daha sonra Geçitköy İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Girit Yat Limanı'nda incelemelerde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Kemal Dürüst Ahmet Arslan Kıbrıs Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title