Haberler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Devlet Başkanlığı Basın Bürosu: "9 Aralık'ta, doğuda ateşkesin uygulanacağı 'sessizlik günü' başlaması gerekir"

Ukrayna'nın doğusunda ateşkesin sağlanmasına ilişkin daha önce Minsk'te mutabakat sağlanmasına rağmen, bölgedeki silahlı çatışmalar durmak bilmezken, son günlerde Ukraynalı yetkililer ile doğudaki ayrılıkçılar arasında "ateşkese uyulması" sesleri yeniden yükselmeye başladı.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkedeki kolluk kuvvetlerin üst düzey yöneticileriyle yaptığı görüşmede, 9 Aralık itibarıyla doğuda ateşkesin uygulanacağı "sessizliğin" başlatılmasına ilişkin meseleyi ele alırken, doğudaki ayrılıkçılar da, ateşkesin uygulanmasına hazır olduklarını duyurdu.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada; ülkedeki kolluk kuvvetler üst düzey yöneticileriyle bugün bir toplantı düzenleyen Poroşenko'nun, ülkenin doğusunda ateşkesin sağlanmasına ilişkin meseleleri görüştüğü kaydedildi. Açıklamada, görüşme sırasında terörle mücadele bölgesinde gerçekleştirilmesi öngörülen görevler ve tedbirlerin ele alındığı, ayrıca 9 Aralık'ta doğuda başlayacak, Minsk memorandumunda öngörülen ateşkesin hayata geçirilmesini sağlayacak tedbirlerin görüşüldüğü vurgulandı. Açıklamada, ayrılıkçıların Minsk mutabakatında öngörülen ateşkese riayet etmemesi durumunda, Ukrayna tarafının uygulayacağı tedbirlerin de belirlendiği kaydedilirken, görüşmede ayrıca, silahlı kuvvetlerin durumunun iyileştirilmesi ve ayrılıkçıların elinde bulunan rehinelerin kurtarılması meselelerinin de gözden geçirildiği belirtildi.

Savunma Bakanı Poltorak

Savunma Bakanı Stepan Poltorak da, Ukraynalı generallerin Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talimatı ile, doğudaki ayrılıkçılarla ateşkesin sağlanmasına yönelik görüşmelerini sürdürdüğünü kaydederek, bu çerçevede, Ukraynalı üst düzey askeri yetkililerin, doğudaki ateşkesi izleme ve koordinasyonu, Ukrayna-Rusya Ortak Merkezi kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Poltorak, "Mesele, generallerin mi, yoksa siyasetçilerin mi ateşkes görüşmelerini yaptığı değil. Önemli olan bölgede barışın sağlanması. Devlet başkanının talimatı ile böyle bir ortak merkez kurulmuştur ve ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Doğudaki ayrılıkçıların Minsk memorandumu çerçevesinde ateşkese uymadığını kaydederek, bundan dolayı söz konusu ortak merkezin, Minsk'te sağlanan mutabakatın hayata geçirilmesine yönelik mekanizmaları oluşturmaya gayret gösterdiğini vurguladı.

Poltorak, bu ateşkesin ne zaman uygulanacağına ilişkin, "İnanıyorum ki, en kısa zamanda bu sağlanacaktır" ifadesini kullandı.

Ayrılıkçılar da ateşkes rejiminin uygulanmasına hazır

Konuyla ilgili olarak doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, kendilerinin ateşkese riayet etmeye hazır oldukları vurgulanırken, böyle bir adımın Ukrayna tarafından da atılmasına şüphe ile baktıkları ifade edildi.

Ayrılıkçıların açıklamasında, "Şu anda, ateşkesin sağlanmasına ilişkin net adımlar atmaya yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Tabi ki, ateşkes rejiminin uygulanması planını destekliyoruz. Ancak, Ukrayna'nın da böyle bir adım atacağından şüphe ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Bu hafta başında, doğudaki ateşkesi izleme ve koordinasyon Ukrayna-Rusya Ortak Merkezinde görev yapan Rusya ve Ukrayna askeri yetkilileri, AGİT'in de katılımıyla, doğuda 5 Aralık itibarıyla ateşkesin sağlanması konusunda anlaşırken, buna göre ayrıca 6 Aralık itibarıyla savaş hattındaki ağır silahların da geri çekilmesi kararlaştırılmıştı.

Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. 19 Eylül'de ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu", ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı. Buna rağmen, ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasında sık sık silahlı çatışmalar çıkıyor, taraflar da birbirlerini suçluyor. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Petro Poroşenko Ukrayna Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title