Haberler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, uluslararası kamuoyunu, Rusya'nın uluslararası hukuk alanına dönmesi için baskıyı arttırmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevgeniy Perebyynis yaptığı açıklamada, "Uluslararası kamuoyunu Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan politikasını kınayarak, uluslararası hukuk ve devletler arasındaki uygar ilişkiler alanına dönmeye zorlamak amacıyla, Kremlin üzerindeki baskıyı artırmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Perebyynis, Minsk mutabakatının sağlanmasından bu yana ilk defa 20 Kasım'da Rusya'dan Ukrayna topraklarına top saldırısının düzenlendiğini hatırlatarak, Rusya'nın bu saldırısının uluslararası hukukun ve ikili anlaşmalar çerçevesinde üstlendiği sorumlulukların kaba bir ihlali olduğunu vurguladı. Perebyynis, ayrıca Rusya'nın provokasyonları durdurmasını, Rus askerlerini ve askeri araçlarını geri çekmesini talep etti.

Perebyynis, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından tek taraflı olarak kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin, bölgede insani felaketin önlenmesi ve bölgeye barış gücünün girmesini görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısının yapılmasına ilişkin açıklamasına ilişkin soru üzerine yaptığı açıklamada, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bir terör örgütü olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunma hakkının bulunmadığını dile getirdi.

Perebyynis, ayrıca Rusya'nın doğu bölgesine gönderilmesi planlanan insani yardım konvoyu konusunda Ukrayna'yı hiçbir şekilde bilgilendirmediğini kaydederek, "Rusya, gönderilecek insani yardım yükleri için, Ukrayna tarafının iznini almak üzere diplomatik kanallara başvurmadı. İnsani yardımın gönderilmesi Kızıl Haç ve Ukrayna tarafının onayı olmaksızın gerçekleştiriyor" ifadesini kullandı.

Perebyynis, Rusya'dan gönderilen insani yardımın büyük bir kısmının ayrılıkçılar tarafından satışa çıkarıldığını ve ihtiyaç sahiplerine ulaşamadığını ileri sürerken, bu insani yardım araçlarının ayrılıkçılar için silah ve yakıt getirdiğini" savundu. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonu Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title