Haberler

Ukrayna Krizi, Çiçek İhracatçısını Vurdu

Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'den bu ülkeye çiçek ihracatında yüzde 50'ye yakın düşüş oldu Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bağdatlıoğlu: "Bu dönemde geçen yıl 35 milyon dallık çiçek ihracat ettiğimiz ülkeye bu yıl 20 milyon dal civarında.

HATİCE ÖZDEMİR - Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle ülkeye çiçek ihracatında yüzde 50 civarında düşüş olduğu bildirildi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki krizden çiçek sektörünün de nasibini aldığını belirtti.

Bu dönemde Rusya, Almanya ve Ukrayna'ya önemli ölçüde çiçek ihracatı yapıldığını ancak Ukrayna'daki kriz nedeniyle bu ülkeye çiçek ihracatının önemli ölçüde düştüğünü dile getiren Bağdatlıoğlu, "Bir ülkede kriz olup olmadığını anlamak için çiçek ihracatına bakmak yeterli. Çünkü kriz anında çiçek ikinci plana düşüyor. Çiçek barışı, sevgiyi temsil ediyor. Savaşın olduğu yerde çiçek olmuyor. Çiçek girdiği gün ayaklanma bitmiş barış ilan edilmiş olacaktır" dedi.

Ukrayna'ya yapılan çiçek ihracatında yüzde 50'ye yakın düşüş olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, "Bu dönemde geçen yıl 35 milyon dallık çiçek ihracat ettiğimiz ülkeye bu yıl 20 milyon dal civarında kalacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

Sınırda kalan çiçek kullanılamaz hale geldi

Ukrayna'nın dışında Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşadıkları transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle de çiçek sektörünün olumsuz etkilendiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, şimdi kapıların açıldığını ancak bakım çalışması gerekçesiyle tırların kapıda bekletildiğini kaydetti.

Tırların kapıda 20 kilometrelik kuyruklar oluşturduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, Sevgililer Günü'nden bu yana sınır kapısındaki sorun nedeniyle çok sayıda çiçeğin kullanılamaz hale geldiğini vurguladı. Çiçeklerin hassas olduğunu ve zamanında teslim edilmesi gerektiğini belirten Bağdatlıoğlu, zamanında teslim edilemeyen çiçeklerin kullanılamaz hale geldiğini, bir kısmını ise çok ucuz fiyatlarla iç pazarda sattıklarını bildirdi.

Uçaklarla yapılan sevkıyatlarda ise maliyetlerin iki katına çıktığını söyleyen Bağdatlıoğlu, çiçek sektörünün sınırlarda gümrük sıkıntısı yaşamaması gerektiğini dile getirdi.

Bu olumsuzlara karşın çiçek üretiminin çok iyi olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, asıl ihracatın nisan ve mayıs aylarında gerçekleştiğini, bu dönemde yeterli çiçeğin olmamasından endişe duyduklarını kaydetti.

Üretilen çiçek, siyasetçilere yaradı

Osman Bağdatlıoğlu, ihracatta sıkıntılar yaşanırken, iç pazarda ise seçim dönemi dolayısıyla satışların iyi olduğuna değindi. Bu dönemde siyasetçilerin çiçek kullanımının arttığına işaret eden Bağdatlıoğlu, siyasetçilerin mesajlarını çiçekle vererek, vatandaşın gözünde daha sempatik bir durum oluşturduklarını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Osman Bağdatlıoğlu Rusya Federasyonu Türkiye Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title