Haberler

Ukrayna ile Rusya Arasındaki Doğalgaz Anlaşmazlığı

Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak, Ukrayna'nın ön ödemeli sistemle 4 milyar metreküp doğalgaz almak istediğini ancak borcun ödenmesinin ön koşul olduğunu söyledi.

Moskova'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Novak, Ukrayna tarafından kendilerine ulaşan son teklifin ön ödemeli anlaşma şartlarında gerçekleştirilecek 4 milyar metreküp doğalgazı kapsadığını belirtti.

Novak, " Kiev, gaz borcunu önümüzdeki yılın mart ayında 1 milyar 451 milyon dolar peşin ve geri kalan kısmını eşit taksitler halinde ödemeyi planlıyor. Ukrayna 4 milyar metreküp gaz talep etti, sevkiyatın şartları ön ödemeli sistem ve 1 milyar 451 milyon dolarlık borcun ödenmesi" dedi. Novak ayrıca borcun yıl sonuna kadar kapanması şartıyla Ukrayna'ya daha esnek şartlar sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Aleksandır Novak, 6 Ekim'de, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile yaptığı görüşmede, Ukrayna ve AB ile yürütülen doğalgaz görüşmeleri konusunda bilgi vererek, "AB ve Ukrayna ile imzalayacağımız protokol metni hazır. Avrupa Komisyonu ile ortak hazırladığımız öneriler şu an Kiev yönetimi tarafından inceleniyor, onların yanıtını bekliyoruz" demişti.

Ukrayna, Rusya ve AB arasında 26 Eylül'de yapılan görüşmede, Kiev yönetiminin borcunun bir kısmı olan 3,1 milyar doları ödemesi konusunda anlaşmıştı. Bu paranın 2 milyar dolarının doğalgaz akışının sağlanmasından önce, 1,1 milyarının ise yıl sonuna kadar ödenmesi kararlaştırılmıştı. - Moskova

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Ukrayna Moskova Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title