Haberler

Ukrayna'daki Kriz

Çin, AB'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklamasının yeni sorunlara yol açacağı uyarısı yaptı.

Çin yönetimi, Ukrayna krizi konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) yeni yaptırım kararı almasının yeni sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna krizindeki tüm taraflara itidalli olunması ve tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması yönünde çağrı yaptı.

Bakanlık sözcüsü Çin Gang, Rusya'nın, Ukrayna krizinde tansiyonu bir hafta içinde düşürmemesi durumunda AB'nin bu ülkeye yönelik yaptırımları artıracağına ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Çin Gang, "Yaptırımlar, Ukrayna krizinin çözümünden çok yeni güçlüklere neden olabilir" dedi.

Taraflar arasında geçerli iletişim ve işbirliği mekanizmalarının krizin çözülmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen sözcü, tarafların krizin çözümü adına itidalli bir şekilde siyasi uzlaşmayı teşvik etmesi ve hemen ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etti.

Sözcü Çin Gang, Ukrayna krizinin taraflarını güven inşası, bölgesel barışın sağlanması ve tansiyonun düşürülmesi adına pratik önlemler almaya çağırdı.

AB ve bazı Batılı ülkeler, Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya'ya karşı bazı önemli isimlere yönelik seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırım kararları almış, Rusya ise bu ülkelerden gıda alımını durdurarak karşılık vermişti.

Son olarak AB liderleri dün Ukrayna'daki tavrını değiştirmemesi halinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokmaya hazır olduklarını duyurarak Moskova yönetimine bunun için bir hafta süre verdi.

Ukrayna'da nisandan bu yana Rusya yanlısı ayrılıkçı hareket devam ediyor. Ukrayna ordusu bu nedenle ülkenin doğusunda operasyonlar düzenliyor. Kiev yönetimi ayrılıkçılara Rusya'nın askeri destek verdiğini savunuyor, Rusya bunu reddediyor. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title