Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

PARİS/ Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve bazı ülkelerin liderleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

PARİS/ Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve bazı ülkelerin liderleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hollande, ABD Başkanı Barack Obama, Alman Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Liderler, görüşmede 12 Şubat'ta Minsk'te varılan anlaşmaya tarafların uyması konusundaki kararlılıklarını teyit etti. Moskova yönetimine yönelik yaptırımlar ve Minsk anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi arasındaki ilişkiye dikkati çeken liderler, Minsk anlaşmasının bozulması halinde uluslararası camianın buna güçlü bir mesaj vereceği yolundaki iradelerini yineledi.

Liderler ayrıca, AGİT'in ateşkesi ve ağır silahların çekilmesini denetlemesi konusundaki önemli rolüne dikkati çekti. Görüşmede, Libya'daki gelişmeler de ele alındı

-Cephe hattındaki silahların çekilmesi-

Bu arada Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, ağır silahların cephe hattından, Minsk mutabakatında öngörülen mesafeye geri çekilmesi sürecinin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Sürecin, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesinin kontrolü ve koordinasyonu eylem planı çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Ukrayna tarafının söz konusu eylem planının uygulanmasına itinayla riayet ettiği ve buna riayet etmediği öne sürülen ayrılıkçılardan da aynı davranışın beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, Rus yanlısı ayrılıkçıların doğudaki belirli yön ve güzergahlarda asker ve silahlarını yoğunlaştırmaya ve Ukrayna askerlerinin konuşlandığı noktalara saldırı düzenlemeye devam ettiği ileri sürülerek, "ayrılıkçıların barış planı çerçevesinde anlaşmaya varılan talepleri yerine getirmemeleri halinde, Ukrayna ordu birliklerinin de cephe hattından geri çektiği ağır silahları en kısa zamanda eski yerine getireceği" uyarısında bulunuldu.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada ise gün içinde ayrılıkçıların 20 kez ateşkes ihlali yaptığı kaydedilerek, son 24 saatte çıkan çatışmalarda 3 Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği, 9 askerin yaralandığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

François Hollande Barack Obama Ukrayna Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title