Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko, Milano'daki temaslarında hedeflerine ulaştıklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Milano'daki temasları öncesinde belirledikleri hedeflerine ulaştıklarını belirtti.

Devlet Başkanı Poroşenko, bir ulusal televizyon programında, Milano'daki katıldığı, Avrupa ve Asyalı liderleri bir araya getiren ASEM Zirvesi çerçevesindeki temaslarını değerlendirdi. Poroşenko, Ukrayna heyetinin, Milano ziyareti öncesinde belirlediği hedeflerine ulaştığını kaydetti.

Poroşenko, Milano'ya, ülkesinin doğusunda barış ve istikrarı sağlamak, Minsk mutabakatlarının yeniden ele alınmasına müsaade etmemek gibi çok zorlu hedefle gittiklerini söyleyerek Milano'daki görüşmelere katılan ülkelerin tüm liderlerinin Ukrayna'ya destek verdiğini aktardı.

Poroşenko şöyle devam etti:

"Günümüzde, doğuda barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik görünür bir ilerleme, istikrarlı bir barış süreci, Minsk memorandumuna tamamen riayet edilmeden, yaptırımların kaldırılması meselesinin gündeme gelmeyeceğine ilişkin net ve katı bir tutum var. Avrupa Birliği, Ukrayna'yla dayanışma içinde olduğunu gösterdi."

Milano'daki görüşmelerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Minsk'taki anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesini istemesiyle başladığını ve Minsk anlaşmalarının doğudaki durumun daha da tırmanmaması için esas olduğuna Rusya'nın katıldığını açıklamasıyla sona erdiğini söyleyen Poroşenko, Gukovo-İzvarino gümrük kapısının gelecek hafta yeniden faaliyete başlaması konusunda da Rusya ile anlaştıklarını belirtti.

Doğalgaz meselesi

Poroşenko, Ukrayna veya Avrupa'ya doğalgaz konusunda şantaj yapılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ta ayrılıkçıların halktan doğalgaz için topladığı paranın bir kuruşunun bile "Naftogaz" şirketine ödenmediğini vurgulayan Poroşenko, buna rağmen bölgeye doğalgaz verileceğini söyledi.

Donbas'taki durum

Poroşenko, Ukrayna yönetiminin Donbas'ta askeri yolla barışın sağlanmasının mümkün olmadığını bildiğini kaydederek, "Donbas'ta askeri yolla barış sağlanamaz. Biz, insanların güvenini kazanmalıyız. Biz, ayrılıkçıların elinden kurtarılan bölgeleri yeniden kalkındırarak, bu imkanı veriyoruz" ifadesini kullandı.

"Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, Ukrayna olmadan ayakta kalmaları için ekonomik imkanlarının bulunmadığını" dile getiren Poroşenko, Donbas ekonomisinin Ukrayna'ya bağımlı olduğunu ve şu anda bölgedeki sanayi potansiyelinin yüzde 80'inin kullanılamadığına işaret etti. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Petro Poroşenko Ukrayna Milano Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title