Haberler

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 2020'ye kadarki reformlar planını kapsayan “Strateji 2020” programının hayata geçirilmesinin ardından AB'ye üyelik için başvuracağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin 2020 yılına kadar olan reformlar planını kapsayan "Strateji-2020" programının hayata geçirilmesinin ardından ülkesinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik için başvuracağını belirtti.

Poroşenko, düzenlediği basın toplantısında 2020 yılına kadar ülkede gerçekleştirilecek reformlar planını içeren "Strateji-2020" programının 60'a yakın reformu içerdiğini kaydederek, bu reformların hayata geçirilmesinin ardından ülkesinin AB üyeliği için başvurabileceğini kaydetti.

Petro Porşenko, kendisi tarafından sunulan barış planının verimli olacağına inandığını kaydederek, "Bu savaş, kahraman askerlerimizin başarıları sonucunda artık geçmişte kaldı" ifadesini kullandı.

Poroşenko, "özel statü" yasasının Donbas bölgesinin ülkeden ayrılmasını öngörmediğini ve bunun söz konusu bile olamayacağını kaydederek, "Donbas'a herhangi bir özel statünün verilmesi söz konusu değil, sadece yerel yönetime özel rejimin uygulanması söz konusu. Bölgenin Ukrayna'dan ayrılması söz konusu bile olamaz. Sadece, yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi süreci olacak. Bu, tüm ülke genelinde başlayacaktır" ifadesini kullandı.

Ülkenin doğusuna Barış Gücü'nün getirilmesine karşı olduğunu ifade ederek, Barış Gücü'nün gayesinin Transdinyester'de kötü bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. Poroşenko, "Günümüzde Ukrayna'da 500 AGİT gözlemcisi var. Yarın da insansız hava araçları getirilecektir. Doğudaki ateşkes sürecini AGİT gözlemcileri izleyecektir" ifadesini kullandı.

Poroşenko, önümüzdeki 2 haftanın barış süreci açısından belirleyici olacağını ifade ederek, barış sürecinin hayata geçirilmesine inandığını ve ülkesinin Minsk anlaşmasında belirtilen tüm maddeleri yerine getirmek için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Bölgede ateşkes sürecini gözetlemek için Rusya ve AGİT gözlemcilerinin Kharkiv'e gelmesinin planlandığını kaydeden Poroşenko, yarın da bu heyetin Debaltsova'da gözetimlerine başlayacağını vurguladı.

-Doğudaki seçimler-

Poroşenko, 7 Aralık'ta Donbas bölgesinde yapılacak yerel seçimlerin ardından bölgeyi ziyaret edeceğini kaydederek, "Ben, başkanlık seçimleri öncesinde Donetsk ve Luhansk'ta oldum. İnanıyorum ki 7 Aralık'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından yine Donetsk'e gideceğim" ifadesine yer verdi.

Devlet Başkanı Poroşenko, Ukrayna'nın tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde düzenlenecek seçimleri tanımayacağını ve bu seçimlerin Ukrayna yasalarına aykırı olarak yapılamayacağını kaydederek, "Bu seçimleri ne Ukrayna ne dünya kamuoyu, inanıyorum ki ne de Rusya tarafından da tanınmayacaktır" ifadesini kullandı.

Ukraynalı ayrılıkçıların elinde 700'den fazla rehine bulunduğunu bildiren Poroşenko, rehinelerin kurtarılması sürecinin daha da verimli olması için elinden geleni yapacağını söyledi.

-Rusya meselesi-

Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeye hazırlandığını kaydederek, "3 hafta içerisinde Putin ile çok yönlü bir formatta görüşmemiz olacaktır. Buna ilişkin ön görüşmeler var. Her şey, görüşmenin formatı da barış planının hayata geçirilmesine bağlı" ifadesini kullandı. Poroşenko, Rusya'nın Ukrayna'da olup bitenlere görüşünün değişmeye başladığını ifade etti.

Rusya ile doğalgaz görüşmelerinin yakın günlerde olumlu sonuçlanacağına inandığını ifade eden Poroşenko, "İnanıyorum ki doğalgaz konusunda yakın günlerde olumlu gelişmeler olacaktır" ifadesini kullandı.

-"100 günde ülkeyi savunabilecek ordu oluşturduk"

Ukrayna ordusunun daha önce dağıtılmış ve harap edilmiş bir durumda olduğunu kaydederek, "(Eskiden) Ordunun depolarında bulunan araçlar konserve kutusundan başka bir şey değildi. 100 gün içerisinde ülkeyi koruyacak bir orduyu oluşturduk ve bununla gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.

Poroşenko, ordu için ABD veya diğer ülkelerden ölümcül silahlar almadıklarını, aksine bu ülkelerden en çağdaş istihbarat ve keşif cihazları aldıklarını kaydederek, bu çağdaş askeri istihbarat ve keşif cihazlarıyla donatılacak ordunun, savunma konusunda daha da verimli olacağını vurguladı.

-"Oğlumla gurur duyuyorum"

Poroşenko, ayrıca doğudaki savaştan dönen oğlu Aleksey'in kendisi ile danışmadan parlamento seçimlerine katılma kararı aldığını kaydederek, "Nasıl, savaşa gideceğine karar verdiği gibi, parlamento seçimlerine de katılacağı konusunu benimle danışmadı. O, benimle danışmadan öyle bir karar aldı ama ben onunla gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.

Poroşenko'nun devlet başkanı olarak seçilmesinin ardından ilk defa bu kadar geniş kapsamlı olarak düzenlediği basın toplantısı, 2,5 saat sürerken, basın toplantısına yerli ve yabancı basın çok büyük ilgi gösterdi. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Petro Poroşenko Avrupa Birliği Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title