Haberler

Ukrayna'da Türk Zeytinyağı Rüzgarı

TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, onur konuğu olarak Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2015 yılı kongresine katıldı.

TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, onur konuğu olarak Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2015 yılı kongresine katıldı. Alhat, Türk zeytin ve zeytinyağını, Ukrayna'daki raflarda görmek istediklerini belirterek odalar arasındaki çalışmalara ivme kazandırmak için komite kurulmasını önerdi. Alhat, "İki ülke 120 milyonluk nüfusa sahip dev bir ekonomik güç. Bundan faydalanmak için vakit kaybetme lüksümüz yok. Birlikte çalışalım, birlikte kazanalım" dedi.

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennady Çijikov ile kongre üyelerine seslenen Alper Alhat, iki ülke arasında 2014 yılında 6 milyar Dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldığını ifade ederek bunu artırmak için Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün Ukrayna'daki yerinin en üst seviyede olmasını istediklerini belirtti. Alhat, "İhracat rakamlarımızın arttırılabilmesi için Türk gıda ürünlerinin tüketilmesi, zeytin ve zeytinyağını gibi ürünlerimizin Ukrayna'da raflarda olması bizler için çok önemli. Bunun için ikili görüşmeler en kısa zamanda başlayacağız" diye konuştu.

700 Türk firmasının Ukrayna'da milyarlarca Dolar yatırımı bulunduğunu, Türk bankalarının da yine Ukrayna'da Avrupa kalitesinde hizmeti verdiğini, Türk şirketlerinin de telekom altyapısını rekabetçi hale getirdiğini söyleyen Alhat ekonomik işbirliğini üst lige çıkarmak için iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin bir an önce tamamlanmasını beklediklerine dikkat çekti. Alhat ancak bu anlaşmayla ticaret hacminin iki haneli rakamlara taşınabileceğini belirtti.

BİRLİKTE ÇALIŞALIM

Türkiye'nin yatırımcılar açısından bölgesinin en cazip ülkesi olduğunu, Ukrayna ile lojistik, yatırım, müteahhitlik, tarım gibi her alanda daha fazla işbirliği yaparak ilişkileri geliştirmeyi istediklerini söyleyen Alper Alhat, bunun için bir çalışma komitesi kurulmasını önerdiklerini hatırlatarak, "Eğer sayın Başkan da uygun görürse daha fazla zaman kaybetmemek adına çalışma komitesi anlaşmasının imza sürecine burada başlatmak istiyoruz" dedi. Kongre üyelerince de olumlu bulunan önerinin, kısa süre içinde hayata geçirileceği belirtildi.

"VAKİT KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK"

Ukrayna'daki zor zamanların bir an önce aşılmasını, yeniden barış ve huzurun hüküm sürmesini, sorunların uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde diplomatik yollardan çözüm bulunmasını dilediklerini ifade eden Alhat, "İki ülke 120 milyonluk nüfusa sahip dev bir ekonomik güç. Bundan faydalanmak için vakit kaybetme lüksümüz yok. Birlikte çalışalım, birlikte kazanalım. İki dost ülkenin buna ihtiyacı var" dedi. Alhat, bölgesindeki başarılı zeytin ve zeytinyağı üretimini Ukrayna'ya taşımak istediğini belirtti. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Akhisar Ukrayna Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title