Haberler

Ukrayna'da Düşen Yolcu Uçağı

ABD Başkanı Obama: "(Şu ana kadarki) Deliller uçağın Ukrayna içerisindeki Rus destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatılan karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor" Obama, olaya dair soruşturmanın önünü açmak için derhal ateşkes çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'da düşen uçakla ilgili olarak, şu ana kadarki delillerin uçağın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatılan karadan havaya füzeyle vurulduğuna işaret ettiğini söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bunun küresel bir trajedi olduğunu ve olaya dair güvenilir bir uluslararası soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini belirten Obama, "(Şu ana kadarki) deliller, uçağın Ukrayna içerisindeki Rus destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatılan karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor" dedi.

Bunun Doğu Ukrayna'da düşürülen ilk uçak olmadığını ifade eden Obama, son birkaç hafta içerisinde Rus destekli ayrılıkçıların Ukrayna uçaklarını düşürdüğü başka vakaların da yaşandığına dikkati çekti.

Obama, "Bunun da ötesinde, bu ayrılıkçıların Rusya'dan sürekli destek akışı gördüğünü de biliyoruz. Buna silahlar, eğitim faaliyetleri, ağır silahlar ve uçak savarlar dahil" diye konuştu.

-"Güvenilir bir uluslararası soruşturma olmalı"

Obama, "Neler olduğuna dair güvenilir bir uluslararası soruşturma yürütülmeli. BM Güvenlik Konseyi bu soruşturmayı onayladı ve Rusya dahil (Konsey'in) tüm üyelerin sözlerinin takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.

Barack Obama, soruşturmayı kolaylaştırmak için Rusya, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna'nın derhal bir ateşkes ilan etmesi, kanıtların kurcalanmaması, soruşturma görevlilerinin kaza alanına erişim sağlayabilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD'nin bu noktada gereken her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunun altını çizen Obama, bu bağlamda FBI ve Amerikan Ulusal Ulaşım Emniyet Kurulu'nden personelin bölgeye gitmek üzere yola çıktığını belirtti.

-"Gerçeği ortaya çıkaracağız"

Obama, "Dünyanın gözleri Doğu Ukrayna üzerinde ve gerçeğin ortaya çıkmasını sağlayacağız" diye konuştu. Obama, bu olayın, tüm Avrupa ve dünya için, Doğu Ukrayna'daki çatışmanın yerel çapta ya da bölgeyle sınırlı kalmayacağına dair "uyarı alarmı" oluşturması gerektiğini de belirtti.

Bir gazetecinin, olaydan Rusya'yı ne kadar sorumlu tuttuğuna dair sorusu üzerine Obama, olaya dair tüm gerçekleri henüz bilmediklerine değinerek ancak ayrılıkçıların Rus desteği olmadan uçakları düşüremeyeceğine işaret etti. Obama, "Bir grup ayrılıkçı, Malezya uçağını bir kenara bırakın, askeri nakliye uçaklarını, savaş uçaklarını sofistike teçhizat ve eğitim olmadan düşüremez ve bu, Rusya'dan geliyor. Malezya Havayolları uçağı konusunda neler olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama elbette (füze) atışın özelliğine bakarak bazı neticeler çıkarmaya başlıyoruz. 30 bin feet'e (9 bin metre civarı) ulaşabilen ve bir yolcu uçağını düşürebilme kapasitesine sahip sadece birkaç uçaksavar türü var" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, olayda Quinn Lucas Shantzman adlı en az bir Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiğini de söyledi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Barack Obama Malezya Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title