Haberler

Uğur Mumcu'nun Öldürülmesinin 22'nci Yılı

Mumcu, Ayvalık'taki evinin önünde ve Balıkesir'de anıldı.

Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu, öldürülmesinin 22'nci yılında, Ayvalık ilçesindeki evinin önünde ve Balıkesir'de törenlerle anıldı.

Ayvalık'ta, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen program kapsamında Mumcu'nun evinin önüne karanfiller bırakıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende, grup adına konuşan Nuray Özer, Mumcu'nun hain bir suikastle yaşamını yitirmesinin çok üzücü olduğunu söyledi. Özer, şunları kaydetti:

"Karanlık ilişki ağlarını çıkarları doğrultusunda örüp halkın yarınlarını çalanlar, bilgiden ve aydınlıktan korkar. Uğur Mumcu gibi aydınlık saçan basın şehitleri ise o korkakların verdiği emirlerle arkalarında dul eşler, öksüz ve yetim çocuklar, acılı ana ve babalar bırakılarak öldürülmüştür. Bu faili meçhul cinayetlere milletçe yaşadığımız güzel ülkemizde bilinçli bir şekilde karşı koymak, aydın olmanın bir gereğidir."

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise şöyle konuştu:

"Uğur Mumcu, babasının tapu müdürü olarak atanmasıyla Ayvalık'a geliyor ve buraya aşık oluyor. Böyle bir hemşehrimiz var bizim. Kendisi çok büyük bir demokrasi mücadelesi vermiş. Bugün internete onun 1990'lı yılların başındaki bir konuşmasını izledim, aynen bu günleri anlatıyor. 'Bir ülkede insan eşitliği yoksa, basına özgürlük yoksa, o ülkede demokrasi olmaz' diyor. O kadar şeyi o zamandan söylemiş, onların mücadelesini vermiş ama bu ülke maalesef onu katledenleri bulmamıştır."

Tören, şiir ve türkü dinletisiyle sona erdi.

Balıkesir'deki anma etkinliği

Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformunun (BALDEP) düzenlediği anma etkinliği, Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda toplanan grubun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Meydanı'na slogan atarak yürümesiyle başladı.

Meydanda grup adına konuşan Abdurrahman Bulut, 24 Ocak 1993'te suikast sonucu yaşamını yitiren Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu'nun susturulamayacağını ifade etti.

Mumcu'nun öldürülmesinin, basına ve özgürlüğüne yapılmış bir darbe olduğunu vurgulayan Bulut, şu ifadeleri kullandı:

"24 Ocak 1993'te karanlık güçler tarafından arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu katledilen Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün üzerinden 22 yıl geçti. Türkiye'de uzunca bir süredir ülkesini ve halkını aydınlanmaktan başka bir kaygısı olmayan ve bu uğurda siyasi cinayetler, işkenceler ve suikastler sonucunda hayatını kaybetmiş bütün basın şehitlerimizi anıyoruz. 22 yıl önce Türkiye'nin gazetecilerini, yazarlarını, aydınlarını tehdit olarak görüp öldürenler, sansürleyenler susturabileceklerini sandı. Hasan Fehmi, Abdi İpekçi, Musa Anter, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe ve Hrant Dink gibi gazetecilerin öldürüldüğü bir ülke olma utancı sürüyorken son yıllarda dünyanın en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülke olma ayıbı eklenmiş olması son derece üzücü."

Grup, ıslık eşliğinde bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı. - Balıkesir

Kaynak: AA / Yerel

Uğur Mumcu Balıkesir Ayvalık Yerel Haberler

title