Haberler

Uçak Kazası Davasında 7 Sanık Hakkında Hapis Cezası İstendi

Güncelleme:

Isparta'da, 2007'de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili 7 sanık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Isparta'da, 30 Kasım 2007 günü meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili davanın bugün görülen 23'üncü duruşmasında ilk kez mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 7 sanık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Kılıç, diğer 11 sanığın da beraatına karar verilmesini talep etti.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in, World Focus'tan kiraladığı İstanbul- Isparta seferini yapan yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.

AVUKATLAR "DAVA ARTIK BİTSİN" DEDİLER

Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesinin ardından 23'üncü duruşma, bugün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2- 15 yıl arası hapis cezası istemiyle 18 sanığın yargılandığı davanın duruşması, talimatla ifade veren tanıkların beyanlarının okunmasıyla başladı.

Duruşmada, müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, düşen uçakla ilgili somut verilerin bizzat kaza kırım raporunda beyan edildiğini belirterek, "Tüm bu bilgiler ve bulgular kazayı aydınlatacak düzeydedir. Mahkemenin bir an önce karar vermesini talep ediyoruz" dedi. Diğer müşteki avukatları da aynı ifadelere katıldıklarını beyan etti.

Sanık avukatlarından Namık Sofuoğlu ise davanın çok uzadığını düşündüklerini vurgulayarak, dosyanın sonlandırılmasını talep etti. Sanık avukatlarından Gözde Meral mütalaa aşamasına geçilmesini isterken, Selçuk Aşçı da kaza kırım raporu doğrultusunda hüküm kurulması talebinde bulundu.

SAVCI İLK KEZ MÜTAALA VERDİ

Kazadan 2 yıl sonra açılan davada Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç söz alarak, "Bizce dosya tekamül etmiştir. Aydınlatılacak başka husus kalmamıştır. Kovuşturmayı genişletme talebimiz yoktur" diyerek ilk kez mütalaasını verdi.

Kazanın oluşumunda uçağın uçuş öncesi tespit edilen teknik eksiklikler ve arızaları giderilmeden uçmasına müsaade edildiği, uçakta kokpit ses kayıt cihazı, uçuş verileri kayıt cihazı, geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazı ve flapların arızalı olduğu, FMS seyrüsefer cihazının da uçuş öncesi güncellenmediğine işaret eden Savcı Kılıç, şunları kaydetti: "Sanıklardan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, olay tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Müdürü Ali Arıduru ve SHGM Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, SHGM tarafından tespit edilen tüm arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığından, sanık Fikri Zafer Dinçer sorumlu uçak mühendisi olarak uçağın bakım faaliyetleri ile ilgili görevinin gereğini yerine getirmediğinden, sanık Faruk Çağımnı eğitim müdürü olarak pilotların eğitimlerinin verilmesinin sağlanması ve bu eğitimlerin gereği gibi yapılıp yapılmadığı denetleme görevini yerine getirmediğinden, sanık Yavuz Çizmeci'nin Dünyaya Bakış Hava Taşıma A.Ş ortağı olduğu, şirketteki konumu, etkisi ve fiili durumu gereği uçağın her türlü teknik kusurlarını ve SHGM denetçileri tarafından tespit edilen tüm arıza ve bakım eksikliklerini bilmesine rağmen ve uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olmasından dolayı kusurlu oldukları yapılan yargılama sonunda sabit olduğu anlaşıldı."

7 KİŞİ HAKKINDA CEZA İSTEDİ

Savcı Kılıç mütalaasında sanıklar Aydın Kızıltan, Faruk Çağımnı, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Oktay Erdağı, Ali Arıduru ve Yavuz Çizmeci hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Kılıç ayrıca sanıkların ceza alması halinde 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere, meslekten men cezası verilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, davanın diğer sanıkları Hilmi Tülemen, Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Necati Küçük, Zeynel Gündoğ, Ali Murat Ersoy, Tuncay Mutafa Doğaner, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Mehmet Şerif Erbilgin'in ise beraatına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti talimatla alınan ifade eksikliklerinin giderilmesi, karşılıklı mantık kurma açısından 1'inci raporda değerlendirilmeyen Yavuz Çizmeci'yle ilgili ilk heyetten ek rapor talep edilmesine, başka rapor alınması yönündeki taleplerin dosyaya yenilik katmayacağından reddine, mütalaaya karşı süre tanınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

AVUKAT MÜTAALAYI DEĞERLENDİRDİ

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Avukat Şehnaz Doğan Yüzer, bu duruşmada iddia makamının mütalaasını beklemediklerini, kendilerine de sürpriz olduğunu açıkladı. Kazada 57 kişinin can verdiğini hatırlatan Yüzer, şöyle dedi: "Mahkemenin mütalaaya uyup uymayacağı kesin değil. Gerek kaza kırım raporunda gerek devlet denetleme kurumunun raporunda Atlasjet Havayolları'nın kayrıldığı, denetlemelerin yeterli yapılmadığı görülmektedir. Hatta eğer anımsarsanız uçak düştükten sonra ilk saatlerde Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri Atlasjet'in uçağıyla kaza yeri üzerinde dolaştı ve 'bu bir pilotaj hatasıdır' diye açıklama yaptı. Yani bu akıl almaz bir kaza. Bir sürü ihmal ve sorumsuz davranışlar sonucu meydana geldi. Sanıklar 'Havacılık tarihi kanla yazılmıştır' diyor. Havacılık tarihinde bir uçakta bir tane vidanın sıkılmayışının dahi ne kadar önemli olduğunu bilecek düzeyde yetenekli ve eğitimli kişiler oysa bunlar. Ama ihmalleri var. veya maddi çıkar uğruna bu uçağın bakımını yaptırmadılar."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yavuz Çizmeci şehnaz doğan Atlas Jet Isparta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title