Haberler

Üç Medeniyetin İzleri Bir Meydanda

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta kent meydanı, çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu eserleriyle dikkati çekiyor.

HALİFE YALÇINKAYA - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta kent meydanı, çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu eserleriyle dikkati çekiyor.

Kent meydanında Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Camisi, tarihi Valilik ve Jandarma binaları yer alıyor.

Sivas Kongresi'nin yapıldığı, önce "Mülki İdadi", daha sonra "Sultani" olarak hizmet veren ve 1892 yılında inşa edilenAtatürk Kongre ve Etnografya Müzesi uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Müzenin hemen karşısında bulunan, Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından 1580 yılında inşa ettirilen Kale Camisi de kent merkezindeki tarihi dokuya renk katıyor. Kale Camisi'nin yanındaki Çifte Minareli Medrese ile Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus'un 1217 yılında yaptırdığı Şifaiye Medresesi ve Buruciye Medresesi de meydanın tarihi dokusunu zenginleştiriyor.

Yine kentin o zamanki Valisi Halil Rıfat Paşa'nın 1884 yılında inşa ettirdiği ilk iki katı kesme taş, üçüncü katı ise 1913 yılında ahşap olarak yapılan Valilik binası ile 1908 yılında Vali Reşit Akif Paşa zamanında Jandarma Dairesi olarak yaptırılan Jandarma binası dikkati çekiyor.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sivas, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet şehri. Bu meydan, belki Türkiye'de çok az ilde bulunan ve üç medeniyeti bir arada barındıran bir meydan." dedi.

Meydana eskiden "Cıbıllar parkı" denildiğini aktaran Aydın, şu değerlendirmede bulundu:

"Tamamen etrafı kapatılmış, hapsedilmiş, bu eserlerin birçoğu hiç vatandaşlarımız nezdinde görülmeyecek konumdaydı. Biz burayı bir bütün olarak ele alıp, hem ecdadın bize bırakmış olduğu o eserleri ortaya çıkarmak, hem de şehrimize güzel bir meydan kazandırmak hedefiyle yola çıkmıştık. Şehirleri şehir yapan meydanlarıdır. Şehirler meydanları ile anılır. Biz buranın büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Burada bir çalışma başlattık. Bu çalışma yaptığımız dönemlerde doğal olarak kamuoyu endişe ile baktı hatta olumsuz yaklaşanlar da çok oldu ama proje tamamlandıktan sonra meydanımız, Sivas'ın en önemli markası haline geldi. Kent meydanında yapılanlar çok güzel ama bitti mi, bitmedi. Yapılacak çok işimiz var. Etraftaki sivil binaların cephesini bu meydanla bu tarihi dokuyla uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz. Öyle bir çalışmamız var. Sivas kent meydanı sadece Sivas için değil, ülke içinde bir marka olacaktır."

Aydın, 2004 yerel seçimleri öncesi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sivas mitinginde, "Bu meydanın Sivas'a yakışmadığını" ifade ettiğini hatırlatarak, "Biz bunu kendimize talimat olarak kabul ettik. Seçimi kazandıktan sonra da projeyle ilgili süreci başlattık. Cumhurbaşkanımızın talimatını da bu şekilde yerine getirmiş olduk." diye konuştu.

Eserleri layık olduğu şekilde restore ederek turizme kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Aydın, bunu başardıklarında ülkeye önemli katkı sunmuş olacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Çifte Minareli Medrese Mustafa Kemal Atatürk Akif Paşa Selçuklu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title