Haberler

Üç Kuşak Bir Arada Cirit İzledi

Güncelleme:

Erzurum'da düzenlenecek olan Türkiye Cirit Şampiyonası grup eleme maçlarının hazırlıklarını eski ciritçilerden 76 yaşındaki Talip Kotan, oğlu ve torunuyla beraber izledi.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından Erzurum'da düzenlenecek olan Türkiye Cirit Şampiyonası grup eleme maçlarına hazırlık yapan kulüpler, tribünleri doldurun izleyicilere heyecanlı dakikalar yaşattı. Ata sporu ciriti oğlu Mikail ve torunu Sudenaz ile birlikte tribünden izleyen 76 yaşındaki Talip Kotan, "Cirit bir sevdadır" dedi.

Erzurumlu eski ciritçilerden Talip Kotan, cirit sporunu yaklaşık 50 yıl oynadıktan sonra bıraktığını anlattı. 'Ciritin bir sevda' olduğunu belirten Kotan şunları söyledi:

"BU SEVDAYI KUŞAKTAN KUŞAĞA TAŞIYORUZ"

"Bu sevdayı yaşatmak için kuşaktan kuşağa taşıyoruz. Ben yıllarca evladımı cirit maçlarına getirdim. Şimdi o da çocuğunu getiriyor. Bizim gibi bir çok kişi üç kuşak yanyana oturup maçları iziliyor. Bundan büyük bir sevinç ve mutluluk olmaz. Atı dörtnala sürüp, rakip oyuncuya ciriti isabet ettirmek, ya da önünü kesip bağışladığında halkın alkışlaması hala kulaklarımda. Bu sevgi ve heyecan anlatılmaz yaşanır. Hele atla çok iyi uyum sağlarsan rakiplerin korkulu rüyası olursun. Atlı ciritte erlik yaşar, mertlik yaşar, sportmenlik yaşar, her şeyden önce bir tarih yaşar. Biraz gücüm kuvvetim olsa hiç çekinmeden yine cirit oynarım."

"KIZIMI CİRİT TAKIMINA VERECEĞİM"



Babası Talip Kotan gibi cirit oynamadığını ama iyi bir binici olduğunu söyleyen 34 yaşındaki Mikail Kotan da, "Babam çok iyi bir sporcuydu. Onun gibi cirit kimse atamazdı. Oynamaya fırsatım olmadı ama atları çok seviyorum. 7 yaşındaki kızım Sudenaz ve babam ile her hafta cirit maçlarını izlemeye geliriz. Kızımı ilerki yaşlarda kadınlar cirit takımına vereceğim. Babama, ata sporu ciriti yaşatmaya ve ona destek olmaya söz verdim" dedi.

CİRİT ERZURUM VE KARS'TA BİR TUTKU

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya getirdikleri, asırlardan beri sürdürdükleri gelenekler arasında 'savaş oyunu' olarak yer alan atlı cirit, Erzurum'da özellikle köylerde yaşayanların vazgeçemediği en önemli spor dallarından biridir. 'Yaz-kış' demeden her mevsim oynanması nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Türkiye'nin ilk cirit stadyumu da 1986 yılında Erzurum'a yaptırıldı. Müsabakalarını artık diğer spor dallarında olduğu gibi tribünde oturarak izleyen ciritsevreler, sporcuların rakibine vurması ya da atılan ciriti havada yakalaması gibi 'Artistik hareketleri' İspanyollar gibi 'oley' diyerek alkışlıyor. Ata sporu atlı cirit oyunu bölgede özellikle Erzurum ve Kars'ta büyük ilgi görüyor. Köyde yaşayanlar, ata binmeyi ve cirit atmayı çocuk yaşlarda öğreniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Erzurum Kars Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title