Haberler

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

İran'ın UAEA Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rıza Necafi: "Eğer bütün taraflar hak ve sorumluluklarına karşılıklı saygı gösterirse ve nükleer müzakerelerin yaklaşan son sürecine iyi niyetle girerse nihai anlaşma mümkün olabilir" UAEA Başkanı Yukiya Amano: "Ortak Eylem Planı kapsamında 30 Haziran 2015 tarihine.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Daimi Temsilcisi Rıza Necafi, ülkesinin nükleer programı hakkındaki müzakerelerle ilgili, tarafların müzakerelerin yaklaşan son sürecine iyi niyetle girmesi halinde karşılıklı nihai anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı, Birleşmiş Miletler (BM) Viyana Ofisi'nde yapıldı. Toplantının ardından İran'ın UAEA Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rıza Necafi, gazetecilere açıklama yaptı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin taraflar arasında kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmak için önemli bir fırsat doğurduğunu ifade eden Necafi, "Eğer bütün taraflar hak ve sorumluluklarına karşılıklı saygı gösterirse ve müzakerelerin yaklaşan son sürecine iyi niyetle girerse karşılıklı nihai bir anlaşma mümkün olabilir" dedi.

Necafi, son aylarda yapılan müzakerelerde anlamlı ilerlemeler kaydedildiğini ve anlaşmaya hiçbir zaman olmadığı kadar yaklaşıldığını ifade etti. Necafi, uzun ömürlü bir anlaşmanın bazı kesin unsurları taşımak zorunda olduğunu ve bunun başında da İran'a uygulanan bütün yaptırımların kaldırılmasının geldiğini belirtti.

İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu kanıtlamaya hazır olduklarını vurgulayan Necafi, "Biz iyi niyetle müzakerelere devam edeceğiz ve karlışılıklı anlaşma ile bir çözüme ulaşılacağını umuyoruz" diye konuştu.

Necafi, bazı pratik önlemlerin yerine getirilmemesiyle ilgili soru üzerine, denetimler konusunda ilerlemenin müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye bağlı olarak adım adım gerçekleşeceğini ifade etti.

UAEA Başkanı Yukiya Amano ise toplantının açılışındaki konuşmasında, nükleer müzakereler sonucunda varılan Ortak Eylem Planı'nın uzatılması kararının ajansın görevlerinin de uzatılması anlamına geldiğini söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Kasım 2013'te üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı'nın İran'ın nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl olmasını sağlayacak uzun dönemli kapsamlı çözüme ulaşmayı amaçladığını hatırlatan Amano, anlaşmaya varan ülkelerin talebi üzerine İran'ın nükleer faaliyetlerle ilgili aldığı önlemleri denetlediklerini ifade etti.

Amano, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri ile İran arasında 20 Temmuz 2014 tarihinde yapılan görüşmelerde, müzakerelerin 24 Kasım'a kadar ve 4 ay sonra müzakerelerin bu kez 30 Haziran'a kadar uzatıldığını hatırlatarak, "İran ve 5+1 ülkeleri bizden çalışmalarımızı devam ettirmemizi ve plan kapsamında bazı ek faaliyetler üstlenmemizi istediler" dedi.

Ortak Eylem Planı kapsamında çalışmalarının arttığına dikkati çeken Amano, "Ortak Eylem Planı kapsamında 30 Haziran 2015 tarihine kadar ajansın gözetim ve denetim faaliyetlerinin 5,5 milyon avro maliyet getireceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Ajansın görevlerini yerine getirmeye hazır olduğunu belirten Amano, finansal sorunların çözülmesi için ilgili ülkelerden gerekli yardımları yapmaları çağrısında bulundu. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel

Yukiya Amano Viyana İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title