Haberler

Tzob Yönetim Kurulu Üyesi Delil."Bölge Çiftçisinin Sorunlarını Şanlıurfa'daki Toplantıda Başbakan...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Cevat Delil, 130 ziraat oda başkanıyla bölge çiftçisinin sorunlarını Şanlıurfa'daki toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktarma imkanı bulduklarını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Cevat Delil, 130 ziraat oda başkanıyla bölge çiftçisinin sorunlarını Şanlıurfa'daki toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktarma imkanı bulduklarını söyledi.

Delil yaptığı açıklamada, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki 17 il ve bağlı ilçelerdeki 130 ziraat odası başkanlarının Şanlıurfa'da düzenlenen toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğini anımsatarak, bu toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da katıldığını belirtti.

Toplantıda bölgedeki çiftçilerin sorunlarının detaylı olarak dile getirildiğini kaydeden Delil, "Çiftçilerin GAP Projesi'nin acilen tamamlanmasını çok önemsediğini anlattık. Ayrıca başta hububatta olmak üzere geri tahsil ve bloke konulan prim ödemeleri, sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının pahalılığı, elektrikte voltaj düşüklüğü, arıza ve kesintiler, hayvancılıkta başta saman olmak üzere, yem fiyatlarında yükseklik ve girdi fiyatlarındaki pahalılık konuları Başbakan Erdoğan'a iletildi" dedi.

Hayvancılık sektörünün Diyarbakır ekonomisi için çok önemli olduğunu, son zamanlarda girdi fiyatlarının aşırı ağırlığı altında üretim gerçekleştiren besici ve yetiştiricilerin bu sektörden hızla kopmaya başladığını ifade eden Delil, şöyle konuştu:

"Silvan, Dicle ve Kralkızı baraj projelerinin tamamlanmasıyla beraber yaklaşık 3,8 milyon dönüm alanda sulu tarıma geçilecektir. Bu da ilimiz tarım alanının neredeyse yüzde 94'ü demektir. Silvan Barajı Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajıdır. Bu barajdan yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazi sulanacak. Sulama projesi tamamlanınca buradan çiftçimizin cebine yılda girecek miktar 884 milyon lira, önemli miktarda istihdam sağlanacak. Burada sulamadan sonra yaklaşık 318 bin insanımıza ilave iş ve AŞ temin edilecektir. Maalesef bölgemizin enerji altyapısı sulamaya açılan yeni alanlara paralel gelişmemektedir. Henüz tüm alanlar sulamaya açılmamışken bile bölgede yaz aylarında sulama sezonunda sağlıklı bir sulama yapılamamakta sık sık ortaya çıkan kesinti ve voltajdaki dalgalanmalar nedeniyle üreticilerin alet ve makine hasarlarının yanı sıra ürün ve verim kayıpları da meydana gelmektedir. Bölgemiz tarımı için sulama projelerinin hem üretime hem de sosyal yaşama katkısı çok büyük olacağını ve bölgemiz insanın refah seviyesinin yükselmesine ciddi katkılar sunacağı ortadadır. Toplantıda bunu anlatarak, Başbakan Erdoğan'dan destek istedik."

Delil, toplantıda ayrıca "toplulaştırma" çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanması, sosyolojik ve ekonomik etkenlerin gözönünde bulundurularak yeni bir miras hukuku düzenlemesinin bir an önce hayata geçirilmesini de Başbakan Erdoğan'dan talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Özgür Ayaydın

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title