Haberler

Tzob:tmo Daha Fazla Beklemeden Fiyat Açıklamalı ve Biran Önce Alıma Başlamalı

Tzob Genel Başkanı Bayraktar, Ddgs ve Mısır Grizi Adı Altında Yapılan Mısır İthalatı Durdurulmalı" Dedi.

Türkiye Zıraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "TMO daha fazla beklemeden fiyat açıklamalı, biran önce de alıma başlamalıdır" dedi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, DDGS ve mısır grizi adı altında yapılan mısır ithalatının da derhal durdurulmasını istedi.

Mısır, yem sanayi başta olmak üzere, biyoyakıt sanayi, nişasta bazlı şekerler sanayi, bitkisel yağ sanayi, gıda tüketimi gibi birçok alanda tüketildiğini kaydeden Bayraktar, "Kullanım alanlarının fazlalığı ve özellikle son yıllarda dünyada biyoetanol üretiminde mısırın hammadde olarak kullanılması mısıra olan ilginin artarak devam edeceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

-"ÜRETİM İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesine rağmen henüz istenilen düzeye gelemediğini belirterek, şunları söyledi:

"Tarım ürünleri üretim tahmini ilk sonuçlarına göre, 2009 yılı mısır üretimi 4.250.000 ton olarak beklenmektedir. Bu sonuca göre üretim bir önceki yıla göre yüzde 0,56 oranında azalma göstermiştir.

Türkiye mısır üretimi yıldan yıla artan mısır talebini karşılayacak potansiyele sahiptir. Üretimin artırılması ve sürekliliğin korunması üreticilerin elde edeceği gelire bağlıdır. Üretici üreteceği ürünün kararını, ürüne verilen desteklere ve pazarlama döneminde oluşan fiyat durumuna göre vermektedir.

2007/2008 yılında ülkemizde girdi fiyatlarında ciddi artışlar gerçekleşmiştir. Bu artışlar 2008/2009 yılında gerilemiş, mısır maliyeti içerisinde gübre masrafı düşmüştür. Ancak, bu yıl mısır verimlerinde gerçekleşen düşme nedeniyle maliyet 2008 yılına göre değişim göstermemiştir. 2009 yılı mısır maliyeti 45 kr/kg olarak gerçekleşmiştir.

Dünyada ve Türkiye'de mısıra olan ihtiyaç ortadadır. Türkiye artık kendi ihtiyacını karşılayacak mısırı üretmek zorundadır. Bu sebeple son yıllarda gerçekleşen artışın devam etmesi ve korunması sağlanmalıdır.

Ülkemizde mısırın yaklaşık yüzde 50'si Akdeniz Bölgesinde, yüzde 15'i Ege Bölgesinde, yüzde 15'i de Marmara Bölgesinde üretilmektedir. Mısır hasadının başladığı bugünlerde Akdeniz Bölgesinde mısır fiyatları 43 kr/kg'la başlamış ancak alıcı olmaması nedeniyle bugünlerde 37,5 kr/kg'a kadar gerilemiştir. Bu fiyatlar maliyetin gerisinde kalmaktadır. Bu fiyatlar çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırmakta, çiftçi ürünü tarlada bekletmektedir. Ayrıca düşen fiyatlar önümüzdeki günlerde hasada başlayacak olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve diğer bölge üreticilerini tedirgin etmektedir."

-MISIR GRİZİ İTHALATI-

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, mısır fiyatlarının gerilemesinde etkili olan diğer bir konunun ise ucuz fiyatlı biyoetanol artığı olan DDGS ve mısır nişastası artığı mısır grizi ithalatı olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Ülkemizde mısır üretiminin %75-80'i yem sanayinde kullanılmaktadır. 2008 yılında toplam 1 milyon tona yakın DDGS ve mısır grizi ithalatı gerçekleştirilmiştir. 2009 yılı ilk 6 ayında ise toplam 320.000 ton ithalat gerçekleştirilmiştir. İthal edilen bu ürünler yem sanayinde yoğun olarak kullanılan mısırın yerine kullanılmaktadır. Mısır üreticilerinin bu ürünlerle rekabet etmesi söz konusu değildir. Üreticiler haksız rekabetle karşı karşıya bırakılmaktadır. DDGS ve mısır grizi ithalatı demek, mısır ithalatı demektir.

Mısır üreticisi 2009 yılında da maliyetin altında ürün pazarlarsa Türkiye önümüzdeki yıllarda mısır ithalatı yapmaktan kurtulamayacaktır.

Üreticilerimiz de özellikle hasadın yoğunlaşmaya başladığı bugünlerde ürünlerini bekletebildikleri kadar bekletmelidir. Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır."

-ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ-

Bayraktar, 2009/2010 sezonundan üreticilerimizin beklentilerini ise şöyle sıraladı:

"-Hasadın başladığı Akdeniz Bölgesinde mısır fiyatları maliyetin altında alıcı bulmaktadır. Bu nedenle, TMO üretici maliyetlerini göz önünde bulunduran bir fiyat açıklayarak alıma başlamalıdır.

-Üretim maliyetlerinin azaltılması bakımından, 2009 yılı ürünü için ödenecek motorin ve gübre desteği artırılmalıdır.

-Mısır için verilecek olan prim miktarı üreticinin gelir kaybını karşılayacak şekilde olmalıdır. Prim miktarı belirlenirken, piyasa fiyatları ile üretim maliyetine göre belirlenecek hedef fiyat arasındaki farkı karşılayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

-Ucuz fiyatla ülkemize giren DDGS ve mısır grizi ithalatının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır." (ANKA)

(HF/BÜN

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title