Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Ramazan'da Et Fiyatları Artmadı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan'da et fiyatlarının artmadığını belirterek, "Ramazan'ın ilk yarısında et fiyatları değişmedi. Et ithalatına gerek olmadığı ortaya çıktı. Ramazan'da et ithalatı bekleyen ithal et lobilerinin hevesleri kursaklarında kaldı" dedi.

Bayraktar, Irak'taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntı ve yaz aylarında talepte görülen azalmanın yumurta fiyatlarını etkilediğini, yumurta fiyatlarının üreticide yüzde 23.42, markette yüzde 6.76 gerilediğini vurgulayarak, Ramazan ayında tüketicinin daha ucuza yumurta tüketebildiğini vurguladı.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ramazan ayının ilk yarısında market fiyatlarında 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 ürünün fiyatında azalma, 14 ürünün fiyatında artış olduğunu, aynı dönemde, üretici fiyatlarında 15 üründe fiyat değişimi olmazken, 7 ürünün fiyatında azalma, 12 ürünün fiyatında artış meydana geldiğini bildirdi.

Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde düzenledikleri basın toplantısı ile bu kutsal ayda üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip edeceklerini, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapacaklarını bildirdiklerini anımsattı.

-MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM-

Bu doğrultuda gıda fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ettiklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ramazan ayının ilk yarısında, market fiyatlarında, 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Kabak, patates, salatalık, nohut, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, dana eti, kuzu eti, zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, toz şeker, kırmızı mercimek, maydanoz fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 14.76 oran ile en fazla kuru üzümde görüldü. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü, yüzde 12.10 ile domates, yüzde 10.49 ile Antep fıstığı, yüzde 7.04 ile yeşil soğan, yüzde 6.76 ile yumurta, yüzde 4.93 ile havuç, yüzde 4.81 ile kuru fasulye, yüzde 4.45 fiyat azalmasıyla pirinç izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 16.56 oran ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 9.28 ile karpuz, yüzde 6.29 ile yeşil fasulye, yüzde 6.12 ile patlıcan, yüzde 6.02 ile şeftali, yüzde 3.41 ile kavun, yüzde 3.25 ile kuru soğan takip etti. Market fiyatlarındaki artış oranı yüzde 0.43 ile yüzde 16.56 arasında gerçekleşti."

-ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM-

Aynı dönemde üretici fiyatlarında, 15 üründe fiyat değişimi görülmezken, 7 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Yeşil fasulye, maydanoz, kuru soğan, limon, çilek, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, patates, kabak fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 27.50 oran ile en fazla havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 23.42 ile yumurta, yüzde 10 ile domates, yüzde 9.29 ile yeşil soğan, yüzde 5.43 ile kiraz, yüzde 4.76 fiyat azalmasıyla Antep fıstığı izledi. Üreticilerde en fazla fiyat artışı yüzde 14.71 oran ile kırmızı mercimekte görüldü. Kırmızı mercimekteki fiyat artışını yüzde 12.59 ile karpuz, yüzde 9.52 ile süt, yüzde 9.02 ile marul, yüzde 7.69 ile elma, yüzde 7.25 ile patlıcan izledi. Üretici fiyatlarındaki artış oranı yüzde 1.30 ile yüzde 14.71 arasında gerçekleşti."

-FİYAT DEĞİŞİMLERİ ARZ VE TALEPTEKİ DEĞİŞİME BAĞLI-

Genel olarak değerlendirdiklerinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğinin görüldüğünü vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi konusunda gereken hassasiyeti göstermelidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak fiyatlarını takibe devam edeceğiz. Bütün gayret ve uğraşımız, kutsal Ramazan ayında artan talebi milletimizin aleyhine haksız kazanca dönüştürmeye engel olmaktır. Ramazan boyunca sürdüreceğimiz çalışmaların sonucunu da yine kamuoyumuzla paylaşacağız."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Gaziantep Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title