Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirterek, "Haziran ve temmuzda yaşanan sel ve dolu çiftçimizi vurdu. Hasadın devam ettiği temmuzda aşırı yağış zararı artırdı." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, aralık ayından itibaren gerçekleşen yağışların ülke genelinde üreticinin yüzünü güldürmesine rağmen son aylarda bazı illerde sele dönüşmesinin ürünlere zarar verdiğini bildirdi.

Haziran ve temmuzda yaşanan sel afetiyle yağan dolunun çiftçiyi vurduğuna işaret eden Bayraktar, hasadın devam ettiği temmuzda da aşırı yağışların zararı artırdığını kaydetti.

Bayraktar, üretim döneminde gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu, aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Ekim-haziran arası 9 aylık dönemde toplam yağış, Karadeniz Bölgesi hariç normalin altında kalırken, haziran yağışları Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz hariç normalin üzerine çıktı. Haziranda yağış ortalaması normalin yüzde 13,6 üstünde gerçekleşti. Üretim sezonunda birçok ilimizde çiftçiler, hemen hemen her çeşit afetle karşı karşıya kaldı. Üretim döneminin başladığı ekim-kasım aylarında yağışların olmaması hububat üreticisini kuraklık riskiyle karşı karşıya bırakırken, aralık ayından itibaren gerçekleşen afetler zarara neden oldu."

"Çiftçinin tarımsal kredi borçları faizsiz ertelenmeli"

Bayraktar, mayıs ve haziranda zaman zaman gerçekleşen aşırı yağışın birçok ilde hasadı yaklaşmış veya devam eden ürünlere zarar verdiğini belirterek, Malatya, Manisa, Şanlıurfa, Tekirdağ, Denizli, Aydın, Yalova'da çiftçilerin önemli zararla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Haziranda mevsim normallerinin üstündeki hava sıcaklıkları nedeniyle Adana'nın Seyhan ilçesinde hasat dönemindeki karpuzun zarar gördüğüne işaret eden Bayraktar, temmuz ayında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey, Çanakkale'nin Bayramiç, Manisa'nın Selendi ilçelerinde yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftalide büyük zarar oluştuğunu kaydetti.

Bayraktar, 2016 yılında yapılan borç ertelemesinin 2017 yılı için çıkarılmadığına da değinerek, bu yıl yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin her türlü vergi ve SGK prim borcunun en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır. Üreticilerimize faizsiz, yeni, uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır. Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurduklarını belirtti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Karadeniz Bölgesi Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title