Haberler

Tzob Başkanı Bayraktar: Mart Yağışları Hayat Verdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin bu yıl ekim döneminden itibaren bekledikleri, Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışların, çiftçiler için kurtarıcı niteliğinde olduğunu bildirerek, "Yağışlar, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde normallerin iki katına kadar ulaştı" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin bu yıl ekim döneminden itibaren bekledikleri, Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışların, çiftçiler için kurtarıcı niteliğinde olduğunu bildirerek, "Yağışlar, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde normallerin iki katına kadar ulaştı" dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, yeni ekimi yapılacak birçok ürün için de yağışların devamının önemli olduğunu ifade ederek, bu aylardaki yağışların buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişiminde oldukça faydalı olacağına dikkati çekti.

-EKİM-ŞUBAT DÖNEMİ-

Normali 376,1 milimetre (mm), geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 450.3 mm iken, 2013 Ekim-2014 Şubat döneminde yağış ortalamasının 249.8 mm'de kaldığını, bu dönemdeki yağış miktarının, normale göre yüzde 33.6, geçen yıla göre ise yüzde 44.5 azaldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 44.2 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 43,5 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 40.6 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 38.5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 34.7 ile Marmara Bölgesi, yüzde 28.5 ile Ege Bölgesi, yüzde 25.7 ile Karadeniz Bölgesi izliyor.

Şubat ayında da, yağışlar genel olarak normalden ve geçen yıl yağışından az oldu. 2014 Şubat ayı yağış ortalaması 24.6 mm, normali 70.4 mm, geçen yılın Şubat ayı ise 76.5 mm'dir. Bu yıl Şubat ayı yağışlarında normale göre yüzde 65,1, geçen yıla göre ise yüzde 67.9 azalma gözlenmektedir.

Normale göre yağış azalması, Şubat ayında, yüzde 77.6 ile en fazla Ege Bölgesi'nde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 72.8 ile Marmara Bölgesi, yüzde 69.,5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 66 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 65.9 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 53.9 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 52.3 ile İç Anadolu Bölgesi izledi."

-AKDENİZ VE İÇ ANADOLU'DA RİSKİN AZALMASINDA ETKİLİ OLDU-

Şubat ayı son haftasına kadar ülke genelinde oldukça gerileyen yağışların son haftadan itibaren gerçekleşmeye başlamasının sevindirici olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Mart ayının ilk iki haftasında ülke genelinde yağışlar normallerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Yağışlar, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde normallerinin iki katına kadar ulaştı. Ocak-Şubat ayları arasında kuraklık riskinin en fazla yaşandığı Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde normallerinin iki katı olan yağış, bu bölgelerde beklenen kuraklık riskinin azalmasında etkili oldu. Mart ayının ilk yarısında ülke genelinde gerçekleşen yağışlar, çiftçilerimiz için kurtarıcı niteliğindedir. Bu süreçte yağışların beklenen zamanda ve düzenli şekilde yağması, ekimi yapılan ürünlerin gelişimi, ekimi yapılacak ürünler için toprağın suya doyması bakımından oldukça faydalıdır. Ayrıca, kış aylarından itibaren barajlar, yer altı su seviyelerinin düşmesi ve azalan nehir debileri dikkate alındığında gerçekleşen yağışların önemi çok büyüktür. Bu yağışların önümüzdeki günlerde de devamını bekliyoruz."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Marmara Akdeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title