Haberler

Tzob Başkanı Bayraktar, Gönen'de Çeltik Hasadına Katıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk çiftçisi olarak geçen yılın Eylül ayından itibaren çok büyük afetlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir" dedi.

Bayraktar, Gönen ilçe Ziraat Odası Başkanlığı'nda, bölgede geçen hafta etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan hasarlarla ilgili bilgi aldı ardından "çeltik günü" etkinliğine katıldı.

Sarıköy Mahallesi'nde çeltik hasadının yapıldığı bir tarlaya giden Bayraktar, Balıkesir'in, bitkisel üretim açısından meyve ve sebze ile hayvansal üretim açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çiftçilerin hasat döneminde yanında olmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bayraktar, onların sevincini ve sorunlarını paylaştıklarını anlattı.

Çeltik hasadının bol ve bereketli olması dileğinde bulunan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türk çiftçisi olarak 2013 yılının Eylül ayından itibaren çok büyük afetler ile karşı karşıya kaldık. Bunları üzüntü ile ifade ediyorum. Özellikle eylül ayında başlayan ve mart-nisan ayına kadar süren kuraklık, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizi olumsuz etkiledi. Çok şükür Marmara Bölgesi, kuraklıktan zarar görmedi. Ancak, özellikle son günlerde meydana gelen yağışlar, Marmara'yı da olumsuz etkiledi. Bugün çeltik hasadını bu yüzden biraz geç başlatmış oluyoruz."

Afetlerin yaşanabileceğini ancak bu noktada çiftçilerin moralinin yüksek tutulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamak lazım. Üretimi sürdürülebilir noktada tutmak gerekir. Bu manada bizlere de hükümetimize de önemli görevler düşmektedir. Tüm afetleri rapor haline getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Afetler yakamızı bırakmıyor. Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir. Çiftçilerimizin kurumlara olan borçları muhakkak yapılandırılması lazım. Çiftçilerimizin de tarım sigortalarını yaptırmaları bizim için önemli" diye konuştu.

Çeltiğin çok önemli bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Nişasta bakımından buğdayın üstünde bir ürün. Dünyanın yarısından fazlası çeltikten besleniyor. Yaklaşık olarak bu yıl 711 milyon ton civarında çeltik üretimi bekleniyor. Ülkemizde de 2013 yılı rakamları olan 900 bin tona yaklaşırız" dedi.

Bayraktar, 164 bin ton civarında çeltik ithal edildiğini belirterek, yurtiçi ihtiyacın karşılanması için bu ürünün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Şemsi Bayraktar, daha sonra bölge çiftçisinin sorunlarını dinledi, bazı tarım alanlarında incelemelerde bulundu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Gönen Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title