Haberler

Tzd'nin 64. Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Töreni

TZD Başkanı Yetkin: "Rusya'nın en büyük sebze meyve halinin sudan bir nedenle kapatılması özellikle örtü altı üretimi yapan arkadaşlarımızı ve ihracatçı dostlarımızı endişelendirmektedir" ...

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'nın en büyük sebze-meyve halinin kapatılmasının özellikle örtü altı üretimi yapan Türk çiftçi ve ihracatçısını endişelendirdiğini belirterek, "Bu olay geçici bir sorun değildir. Aslında bundan sonra Türk çiftçisini ve üreticisini gerçekten büyük bir sorun beklemektedir" dedi.

TZD'nin 64. kuruluş yıldönümü ve geleneksel ödül töreni toplantısı, Sıhhiye'deki Gürkent Otel'de yapıldı.

Yetkin, törende yaptığı konuşmada, TZD'nin tarımsal alanda kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu ve 1959 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına dernek statüsünü kazandığını belirtti.

Tarım sektörünün büyük ve cefakar bir sektör olduğunu dile getiren Yetkin, sektörün çeşitli sorunlara karşın üretmeye ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettiğini söyledi. Yetkin, ülke ekonomisinin karşılaştığı sorunların başında dış ticaret açığının geldiğine işaret ederek, tarım sektörünün ürettiği katma değeri yüksek ürünlerle bu açığın büyümesini frenleyen en önemli sektörlerden olduğunu bildirdi.

AB ülkelerine 2001 yılında durdurulan süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Buna karşılık ihracat açısından bazı sorunlar devam ediyor. Son olarak Suriye ile yaşanan gerginlik, ardından Mısır aracılığıyla yürütülen gerginlik nedeniyle bazı kapılar ciddi biçimde kapanmış veya yok olmuştur. Son olarak Rusya'da, Antalya bölgesinden yapılan ihracat açısından büyük önem taşıyan Rusya'nın en büyük sebze-meyve halinin sudan bir nedenle kapatılması özellikle örtü altı üretimi yapan arkadaşlarımızı ve ihracatçı dostlarımızı endişelendirmektedir. Bu olay geçici bir sorun değildir. Aslında bundan sonra Türk çiftçisini ve üreticisini gerçekten büyük bir sorun beklemektedir."

-"Verimlilikte dünyayla rekabet edecek düzeydeyiz"

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de cumhuriyetin kurulduğu yıllardan bu yana Türkiye'de bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirme konusunda çok ciddi adımlar atıldığını söyledi. Türkiye'nin şu anda birim hayvandan ve birim alandan alınan verim konusunda dünyayla rekabet edebilir durumda olduğuna dikkati çeken Küsek, Türkiye'nin tarımsal üretimde Avrupa'da 1, dünyada 7. sırada bulunduğunu belirtti.

Masum Türker'in konuşması

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker de  "Türkiye'de tarımı, ziraat sektörünü yok etmek için herkes ne lazımsa yaptı" dedi.

Türkiye'de tarımın 1983'ten itibaren yok edilme politikası ile karşı karşıya kaldığını savunan Türker, tarımı yok edebilmek için önce hayvancılığı yok etmek gerektiğini, bu nedenle et ithalatına izin verildiğini ifade etti. Şimdi de fındık üretimini sınırlandırıcı politikalar izlendiğini öne süren Türker, "Asıl olan Türkiye'de bir toprak reformunun yapılmasıydı. Büyükşehir yasasıyla artık bu da imkansız hale geldi" dedi.

Yetkin'in konuşmasının bazı bölümleri için alkış istemesine atıfta bulunan Türker, şöyle devam etti:

"Alkışlanması gerekeni alkışlamaz, alkışlanmaması gerekeni alkışlarsak o kişi kendini kaybeder, 'yol için cami yıkarım' der. Bu ülkede ben; ulusalcıyım, cumhuriyet değerlerine sahip çıkan bir kişiyim ama camiyi yıkacak kişinin de alnını karışlarım. Din kimsenin tekelinde değil. Türkiye'de cumhuriyet değişecek. Parlamento'ya başı örtülüler girdiği gün cumhuriyetimiz değişecek."

"Çarpıtılmış istatistiklerde Avrupa'nın birincisiyiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da çiftçinin son 10 içerisinde Türkiye'de 35 milyon dönüm alanı işlemekten vazgeçtiğini söyledi. Bunun Trakya bölgesinin 2 katı büyüklüğe denk geldiğini ifade eden Günaydın, "Hala 'Avrupa'nın brincisi, dünyanını yedincisiyiz' diyorlar, Biz çarpıtılmış istatistiklerde Avrupa'nın birincisiyiz" dedi.

Günaydın, 10 yıl önce 3,5 kilo buğdaya 1 litre mazot alınabilirken, bugün çitfçinin 7-8 kilogram buğday satarak ancak 1 litre mazot alabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye, Ukrayna'dan ve başka ülkelerden olağan yıllarda 3, bazı yıllarda 5 milyon tona yakın buğday ithal ediyor. 'Kuraklık oldu' diye Gürcistan'dan saman ithal ediliyor. 90 yıllık memlekette daha önce hiç kuraklık olmadı da sadece AKP döneminde mi oldu? Memleket artık arpa, buğday yetiştirmeyecek duruma gelmiştir.

Tarım Bakanlığı 9 milyar lira destek veriyormuş. Türkiye'de çiftçi desteklenmiyor, vergilendiriliyor. Bugün 4,5 liraya alınan mazot, devlete 1,5 liraya mal olmaktadır. Litre başına 3 lira ÖTV ve KDV alınıyor. Tarımda 3,5 milyar litre mazot kullanılıyor. Hesaplandığında çiftçinin kullandığı mazottan 10 milyar lira vergi alınıyor.

Türkiye'nin tarım ve gıda ithalatına ödediği para yılda 20 milyar liradır. Mazotu 4,5 lira yerine 1,5 lira yapsan, gıda için dışarıya avuç açmasan bu memleketin insanı üretse iyi olmaz mı?"

-AA muhabirine ödül

Konuşmaların ardından TZD Geleneksel Tarım Ödülleri sahiplerini buldu.

Yaptığı tarım haberleri dolayısıyla AA Ekonomi Muhabiri Tamer Toğanaş da yazılı basın dalında ödüle layık görüldü. Toğanaş'a ödülünü, CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın verdi.

TZD'nin Geleneksel Tarım Ödüllerine layık görülen diğer isimler şöyle:

Yazılı basın dalında

Gürkan Akgüneş (Milliyet)

Yusuf Yavuz (Serbest gazeteci) Sergül Keskin (Dünya Gazetesi),

Görsel Medya

Cem Seymen (CNN Türk Televizyonu), Haluk Parlakdemir (Kanal D), Ahmet Ergen (NTV),

İnternet Haberciliği

TARSİM web sitesi, Levent Kırca (Ziraat Yüksek Mühendisi)

Tarımsal üretim

Yakup Yıldız (Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı),

Tarımsal Sanayi

Yahya Kemal Gençer (BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı)

Tarımsal Ticaret

Lütfi Bayraktar (Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı)

Tarımsal Dayanışma

Turhan Tuncer (TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı)

Tarımsal Finansman

Hakan Ateş (Denizbank Genel Müdürü)

Ergun Özen (Garanti Bankası Genel Müdürü)

Adnan Bali (İş Bankası Genel Müdürü)

Meriç Uluşahin (Şekerbank Genel Müdürü)

Faik Açıkalın (Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü)

Hüseyin Aydın - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin Masum Türker Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title