Haberler

Twitter'dan Diyet Listesi Vermek Yanlış

Seren Serengil ve Yeliz Yeşilmen'in Twitter'dan diyet listesi vermesine doktorlar tepki gösterdi: Kişeye özel olmayan diyetler ölümle sonuçlanabilir; bunun....

Son aylarda Twitter başta olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinde verilen diyet listeleri dikkatimi cekti. Üstelik kilolarıyla başı dertte olan arkadaşlarımın, bu listeleri uyguladıklarını görünce ve üstüne bir de sağlık sorunları yaşanmaya başlayınca; bu konuyu ele almaya karar verdim. Twitter'da 'Sero Bizi Zayıflat' adıyla Seren Serengil ile başlayan diyet listesi paylaşımı, son günlerde Yeliz Yeşilmen'in de dahil olmasıyla, popüler hale geldi. Ancak bu duruma konunun uzmanları tepki göstermeye başladı. Doktorların ortak cevabı; "Twitter'dan diyet listesi vermek çok yanlış." Uzmanlar zayıflamak isteyen kişilerin diyete başlamadan önce belli testlerden geçmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca herkesin metabolizmasının farklı olduğunu, diyet listelerinin bilinçsizce uygulanmasının ölümle sonuçlanabileceğini belirtiyorlar ve "Bu olay çok ciddi bir sorun" yorumunu yapıyorlar. İşte üç diyet uzmanının bu konuyla ilgili görüşleri:

Dr. Gürkan Kubilay

KALP YETMEZLİĞİ OLARAK DÖNER

"Bazı kuaförlerin kapısında bile 'Zayıflama Merkezi' yazdığı bir ülkede, 26 senedir benim bile zor öğrendiğim zayıflatma işini; 'eli mikrofon tutan' herkes yapmaya kalkabilir. Ancak bu tür 'Ama ben yaptım oldu' listeleri, kalp yetmezliği, kısırlık, meme kanseri, safra kesesi taşı olarak geri döner. "Olsun razıyım" diyen varsa, mazoşizm ne demek bir araştırsın.

Dr. ENDER SARAÇ

SİZİN DİYETİNİZ BAŞKASI İÇİN FELAKET OLABİLİR

Bizim kliniğimizde üç kişilik bir ekip hazır bulunur. Hastadan detaylı kan tahlili istiyoruz. Sonrasında yağ, kas ve mineral oranlarına bakıyoruz. Ardından onlara fizyoterapist, estetisyen ve hatta akapunktur desteği de veriyoruz.

Twitter'dan verilen diyet listeleri eğlenceli bir macera olabilir. Ancak sonrasında vitamin eksikliği, saç dökülmeleri, kabızlık görülebilir. Karşınızdakinin şeker hastası olup olmadığını bilmeden liste verdiğinizde; başına bir şey gelirse bunun hesabını kim verecek?

Sağlıklı bilgi almak istiyorlarsa Twitter'dan 'haydrendersarac' hesabına bakabilirler. Ben diyet listesi vermiyorum. Sadece "Akşamları az yiyin, yeşil çay için" diyorum. Sizin kilo verdiğiniz diyet, başkası için felaket olabilir.

Dr. AYÇA KAYA

LİSTE VERMEK BÜYÜK SORUMLULUK

Yanlış diyetler, hormon mekanizmasını etkiliyor. Ancak kimse kiloyu hastalık olarak görmüyor; kozmetik bir sorun gibi algılıyorlar. Sivilce gibi kısa sürede çözülebileceğini düşünüyorlar; oysa bu yanlış. Kişiye özel olmayan diyetler ciddi sorunlara neden olabilir.

Geçtiğimiz günlerde bir hastam geldi. Ünlü birinin uyguladığı, 'günde üç şeftali' rejimini yapmış ama sonra kalp rahatsızlığı yaşamış. Birine diyet listesi vermek büyük sorumluluk, vebali büyük.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Yeliz Yeşilmen Seren Serengil Twitter Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title