Haberler

    Twitter'da Kapatma İsteğinde Fransa Başı Çekiyor

    -

    Twitter'a erişimin engellenmesine dair açıklama yapan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda aynı gerekçelerle benzer tedbir kararları alındığını ve kişi hakları ile ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunduğunu açıkladı. Kapatma isteğinde Fransa'nın başı çektiği diğer ülkelerden örneklerin de verildiği açıklama şöyle: "Twitter'a uygulanan koruma tedbiri kararı, Twitter yetkililerinin, ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının bir sonucu olarak alınmıştır. Tedbir kararının uygulanmasının öncesinde, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve içeriğin çıkarılması Twitter'dan talep edilmiştir. Ancak, Twitter, mahkemelerin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. İleride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Konuyla ilgili, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 5651 Sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun' ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürütmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşlarının haklarını ve hukukunu korumak zorundadır. Twitter ve benzeri tüm sosyal medya siteleri Türkiye'de hukuk kurallarına uymak; Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararları yerine getirmek zorundadır. Hukuka ve kanunlara uyulduğu; kişilik hakları ve özel hayatın gizliliği ilkelerini gözettiği sürece tüm yayın organları dilediği gibi yayın yapma özgürlüğüne sahiptir. Twitter, çeteler vasıtasıyla illegal yollardan elde edilen kayıtlar ve montajlı dinlemelerle sistematik karakter suikastlarının gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılmaktadır. Mahkemelerimizin hukuk kuralları çerçevesinde aldığı kararların göz ardı edilmesi ve bireysel hakların ihlalinin devamı, bu tedbir kararının ana sebebidir. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda aynı gerekçelerle benzer tedbir kararları alınmış ve kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunmuştur."


    Sanal dünyada da suçtur


    Twitter ve diğer sosyal paylaşım siteleri, 'Gerçek hayatta suç olan, sanal dünyada da suçtur' ilkesine riayet etmek zorundadır. Twitter'ın duyarsız kalmasını, tek taraflı ve ön yargılı bir tutum içine girmesini anlamakta zorlanıyor; bu tutumun hem ticari bir marka olarak Twitter'a zarar verdiğini hem de ülkemiz hakkında yanlış ve haksız bir izlenime yol açtığını düşünüyoruz. Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, iktidara geldiği ilk günden bu yana interneti ve sağladığı imkanları önemsemiştir. Çoğulcu, sivil bir zemin olarak interneti, demokrasinin gelişimi açısından değerli bir alan olarak görmüştür. Hükümetimiz internete değil; illegal yollardan elde edilen ve milli güvenliğimiz ile vatandaşlarının itibarını zedeleme amacına matuf kayıtların Twitter ve benzeri sosyal paylaşım siteleri üzerinden dolaşımına karşıdır.


    #Sayfa# 'Kapatma kararı bu yüzyıla ait değil'


    Bursa Valiliği'nin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin, "Türkiye Senaryoları: Vizyonerlerin Ajandası" başlıklı oturumunda konuşan eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Almanya'da 4 milyon Türk'ün yaşadığını, 5 milyon kişinin ise bu ülkeden Türkiye'ye döndüğünü söyledi. Türkiye için çok olumlu bir vizyona sahip olduğunu belirten Wulff, "Bu vizyonu gerçekleştirebilmek için çok şey yapılmalı, çok şeye karar verilmeli ki bu vizyon gerçekleşsin" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de alınan her kararın, söylenen her şeyin, Türk dostlarına dönüp dolaşıp varacağına işaret eden Wulff, şunları kaydetti: "Twitter kapatma kararı, bu yüzyıla ait bir karar değil, uygun değildir. Bu bağlamda Türkiye'nin, gelişmesi için dostlarıyla bağlantılı ve bir diyalog içinde olması gerekir. 'Türkiye'den dünya ne öğrenebilir' diye düşünüyorum. Çalışkanlık, aile, misafirperverlik, bunlar çok önemli. Türkiye, bütün bu olgular ve özellikleri sayesinde dünyada yerini alacaktır ve koruyacaktır. "


    CHP'den mahkemeye bir başvuru daha


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Twitter'a erişimi engelleyen mahkeme kararının kaldırılması talebiyle Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Tezcan, imza atan hâkimler hakkında da HSYK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda; bulunacağını belirtti. Twitter'a erişimi engelleyen mahkeme kararının kaldırılması için CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül de itirazda bulunmuştu.


    Twitter ilk sahte hesabı kapattı


    Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları kapatmaya başladı. Bu kapsamda Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı. C.K'nın başvurusunu değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vermiş, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere TİB'e iletmişti.


    #Sayfa# Bakan: Olumlu bir adım


    TİB'den yapılan açıklamada, Twitter'dan karara konu içeriğin kaldırılmasının istendiği ancak "Twitter'ın bu kararlara duyarsız kaldığı ve mahkeme kararlarını tanımadığı" belirtilerek, "Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadesi kullanılmıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "Twitter'ın hesabı askıya almasını olumlu bir adım olarak görüyorum. TİB ile Twitter'ın görüşmelerinin devam etmesinde fayda olduğu kanaatindeyim" dedi. Elvan, "Türkiye'deki vatandaşlarımızın haklarını ve hukuklarını korumakla yükümlüyüz. Hukuki zemine oturmuş bir sosyal medyanın ülkemize çok faydası olacağına inanıyorum" diye konuştu.


    Dünyada bir çok örneği var


    Hükümetler ve diğer yetkililerin, geçen yılın ikinci yarısında, illegal olduğu gerekçesiyle Twitter'dan içerik kaldırma talepleri bir önceki döneme göre 5 kat arttı. 365 içeriğin kaldırılması talebinde bulunuldu. 305 taleple Fransa ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 14 taleple Rusya izledi. Türkiye'den giden talep sayısı ise 2 oldu. Twitter'ın, 2013'te kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz-31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan Şeffaflık Raporuna göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkati çekici bir artış oldu. Hükümetlerden gelen bilgi taleplerinde ABD, yüzde 59 payla ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 15'i ile Japonya ve yüzde 4'er ile Fransa ve Birleşik Krallık takip etti. İncelenen toplam bin 410 talebin arasında Türkiye'den gidenlerin sayısı yüzde 10'dan az oldu.


    Örnek olaylar


    Almanya: Ekim 2013'te Twitter, hükümetin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engelledi. Bu engel ile Twitter, "country- withheld content" kuralını da ilk defa uygulamış oldu. Bu kural, söz konusu içeriğin Almanya - ya da içerik sınırlamasını talep eden ülke - sınırları içerisinde bloklandığını, fakat dünyanın diğer her yerine erişimin açık olmasını ifade ediyor.


    Fransa: Twitter, Ekim 2012'de Fransa'da yazılan ve yayılan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweetleri siteden kaldırdı. Twitter, Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği'nin konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtmesinden sonra harekete geçerek, tweetleri siteden çekti.


    Hindistan: Assam eyaletinde Temmuz 2012'de başlayan Bodo kabilesi ve Müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle, ülke genelinde toplu mesajlar yasaklandı. 50 milyondan fazla Facebook kullanıcısının olduğu Hindistan'da hükümet ayrıca Facebook ve Twitter'dan da provokatif mesajlara önlem alması konusunda uyarıda bulundu. Google, Facebook ve Twitter, hükümet ile ortak hareket ettiklerini duyurdu. İngiltere: 2011'deki ayaklanmalar sırasında Başbakanı Cameron, provakatif içerikleri engellemek amacıyla Twitter'a erişim yasağı getirebileceğini ifade etti. Olayların yatıınca tedbir kararı alınmadı.


    Kaynak: Sabah



    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Almanya Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title