Haberler

"TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi 2014" Gerçekleşti

Güncelleme:

Zirvenin Gala gecesinde açılış konuşmasını yapan TÜYİD Başkanı Abdullah Orkun Kaya, halka arzların ve piyasaların derinliğinin artması yönündeki zorluklara değindi.

Kaya; "Ne yazık ki yerli kurumsal yatırımcılarımız az, tasarruf oranımız düşük. Yerli kurumsal yatırımcı bazının genişletilmesi, tasarruf oranlarının yükseltilmesi ve sadece halka açık şirket sayısının değil halka açıklık oranlarının da yükseltilmesi tabi ki uzun vadede ulaşmamız gereken hedefler. Bir yandan bu uzun vadeli hedefleri kovalayacağız, bir yandan da, piyasalara bugünkü derinliğini kazandıran uluslararası kurumsal yatırımcılara şirketlerimizi anlatmaya, ilgilerini güncel tutmaya devam edeceğiz. Yatırımcı ilişkileri işte bu noktada hayati öneme sahip." dedi Abdullah Orkun Kaya, Borsa'da ve Sermaye Piyasaları Birliği'nde yatırımcıların ve halka açık şirketlerin de temsilini önümüzdeki dönemde çalışması gereken bir hedef olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç da zirve yemeğinde yatırımcı ilişkileri'nin şirkete değer kattığını belirterek, bir şirketin yatırımcı ilişkileri kötüyse, bazı kurumsal yatırımcıların otomatik olarak bu şirketleri sınıflandırma dışında bıraktığına işaret etti. Koç, "Şirket içinde öyle bir bilgi akışı olmalı ki bu düzgün bir şekilde pay sahiplerine ulaşsın. Burada da yatırımcı ilişkileri'nin gerçekten önemli bir rolü var. Son olarak şirketin pazarlama yüzü... Adil fiyatlama... Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, aşırı pozitif beklentilerle şirketin fiyatlarının yukarı çıkmasına engel olmak gerekiyor. Yurt dışında bunun ciddi örnekleri var. Ayrıca, bir takım büyük kurumlarla bilgi paylaşıp küçük kurumlarla paylaşmamak olmamalı. Yatırımcı ilişkilerinden sorumlu kişi buna özen göstermeli. Yatırımcı ilişkilerinin şirketlerin stratejilerinin ve politikalarının oluşturulmasında önemli rolü var." dedi.

Geceye katılan bir diğer isim Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada, finansmana erişimi kolaylaştırmanın ve finansman maliyetini azaltmanın en önemli hedeflerinden olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve daha fazla güven kazan kazanması için yatırımcı ilişkilerinin çok önemli rol oynadığına dikkati çeken Büyükekşi, "Bu bağlamda yatırımcı ilişkileri her geçen yıl gelişim kaydediyor. Çünkü yatırımcı ilişkilerinin uluslararası standartlarda yapılması çok önemli. Artık Türkiye giderek daha fazla dünyaya açılıyor, dünya ile bütünleşiyor. Türkiye yatırımcılar için oldukça cazip bir pazar. Ülkemiz, son yıllarda yakaladığı makro ekonomik istikrar sayesinde sürekli bir büyüme temposu içerisinde. Türkiye, bir taraftan genç nüfusuyla gelişime açık bir iç pazara sahip. Diğer taraftan da Ortadoğu, Afrika gibi çok yüksek ticaret potansiyeline sahip bölgelere yakın" dedi.

"TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi" kapsamında gündüz düzenlenen panellerde ise "Yatırımcı İlişkileri Nereye Koşuyor", "Yatırımcı İlişkileri'nde Performans Ölçümü ve Raporlamalar" ve "Cazibe Merkezi Kalmak" konuları masaya yatırıldı. KPMG Kurumsal Finans Bölüm Başkanı Hande Şenova'nın yönettiği ilk panele SPK Ortaklıklar Finansmanı Dairesi İnceleme ve İzin Grubu Başkanı Hale Oruç, Doğan Holding Mali İşler Başkan Yardımcısı Dr. Murat Doğu, Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan ve Coca-Cola İçecek Mali İşler Direktörü N. Orhun Köstem konuşmacı olarak katıldı.

IPREO EMENA Kurumsal veri ve analiz Genel Müdürü Nick Arbuthnot'un modetaörlüğünde "Yatırımcı İlişkilerinde Perfomans Ölçümü" konusu Ipreo Kurumsal Hizmetler Direktörü Andreas Posavac, Citigate Dewe Rogerson Direktörü Nick Cox-Johnson, TAV Havalimanları Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü ve CFA Nursel İlgen ve Yapı ve Kredi Bankası Yatırımcı İlişkileri Direktörü Gülsevin Tuncay Yılmaz'ın katılımıyla masaya yatırıldı.
Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen'in moderatörlüğünü yaptığı "Cazibe Merkezi Kalmak" konulu günün son oturumunda ise Goldman Sachs Kıdemli Analist ve Yeni Piyasalar Ekonomik Araştırmalar Birimi Eş Başkanı Ahmet Akarlı, Fitch Ratings İstanbul Genel Müdürü Gülcan Üstay ve Garanti Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Müge TunaTürkiye'nin cazibe merkezi kalması için yapılması gerekenler üzerinde konuştular.
Yatırımcı İlişkileri Ödülleri sahiplerini buldu

Gecede ilk kez düzenlenen Yatırımcı İlişkileri Ödülleri de sahiplerini buldu. Yatırımcı İlişkileri uzmanlarınca hazırlanan skor kartlar ile KPMG tarafından yapılan objektif değerlendirmeye göre en iyi uygulamaların ödüllendirildiği gecede; Yılın Finansal Sonuç Açıklaması kategorisinde Birincilik Ödülü: Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.; İkincilik Ödülü: Türk Telekomünikasyon A.Ş.; Üçüncülük Ödülleri: Koç Holding A.Ş. ve TAV Havalimanları Holding A.Ş.'nin oldu.

Yılın Faaliyet Raporu kategorisinde Birincilik Ödülü: TAV Havalimanları Holding A.Ş.; İkincilik Ödülleri: Anadolu Efes Biracılık ve Malt. San. A.Ş.,Koç Holding A.Ş.,Tüpraş A.Ş.'nin oldu.

Yılın İnternet Sitesi kategorisinde Birincilik Ödülü: Türk Telekomünikasyon A.Ş.; İkincilik Ödülü: Koç Holding A.Ş.; Üçüncülük Ödülü: TAV Havalimanları Holding A.Ş.'nin oldu.

TÜYİD tarafından yatırımcı ilişkileri uzmanları arasında yapılan anket sonucu ise Yılın Ekonomi Kanalı Bloomberg HT ;Yılın Günlük Bülteni Garanti Yatırım Menkul Değerler A.Ş.; Yatırımcı İlişkileri'ni ders programlarına taşıdıkları için Yılın Eğitim Kuruluşu Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Büyükekşi Koç Holding Orkun Kaya Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title